Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 06 18 /15:46

Darius Kuolys kuria „Lietuvos sąrašą“ eiti į Seimo rinkimus

Darius Kuolys ir visuomenininkai skelbia kuriantys „Lietuvos sąrašą“, kurį vadina nepartine partija, ir žada dalyvauti Seimo rinkimuose tiek vienmandatėse, tiek daugiamandatėje apygardoje.
Darius Kuolys
Darius Kuolys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos sąrašo“ nariais, pasak iniciatorių, turėtų tapti iškilios asmenybės, tačiau jo nariai dar neskelbiami, kol kas paviešinti tik sąrašo rėmėjai. Taip pat iniciatoriai tiesiai neatsako, ar jo pagrindu bus kuriama politinė partija, ar šliesis prie kurios nors jau įsteigtos.

Įstatymas numato, kad Seimo rinkimuose dalyvauti gali partija, įregistruota ne vėliau kaip prieš 65 dienas iki rinkimų. Norėdamas rinkimuose dalyvauti kaip savarankiška partija, judėjimas vėliausiai turėtų būti oficialiai registruotas rugpjūčio pradžioje – iki to laiko turi būti surinkti ne mažiau kaip 1 tūkst. steigėjų parašų, sušauktas steigiamasis suvažiavimas ir atliktos kitos teisinės procedūros.

„Lietuvos sąrašas“ yra altruistinis sąrašas, jis kviečia žmones, kurie būtų pajėgūs tarnauti Lietuvai, turėtų kompetencijos. (Turi būti – red.) profesionali Vyriausybė, ne partinė priklausomybė, o profesionalumas turėtų lemt būsimos Vyriausybės narių darbą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė visuomenininkas Darius Kuolys.

Klausiamas, ar pats dalyvaus Seimo rinkimuose, D.Kuolys sakė, jog šiandien jis yra įsipareigojęs sudaryti „Lietuvos sąrašą“.

„Esu įsipareigojęs sudaryt Lietuvos sąrašą, talkint šio sąrašo sudarymui, esu sąrašo rėmėjas“, – į klausimą, ar dalyvaus rinkimuose, atsakė D.Kuolys.

Jis sakė, jog minėtas sąrašas „yra nepartinė partija, ir šito junginio steigėjai sudarys galimybę visuomenei, iškilioms asmenybėms eiti į Seimą“. Klausiamas, ar sąrašas turės galimybę dalyvauti rinkimuose kaip partija, o ne tik kelti kandidatus vienmandatėse apygardose, D.Kuolys sakė: „Turime ir dalyvausime“.

Klausiamas, ar bus spėta atlikti teisines procedūras, D.Kuolys sakė, kad laiko tam dar yra. „Taip, laiko dar tam yra, nebent mums dabartinės valdžios struktūros su specialiosiomis struktūromis ypatingai trukdytų ir pažeisdamos įstatymus stabdytų šitą natūralų demokratinį procesą“, – į klausimą dėl galimybės dalyvauti partijos teisėmis atsakė D.Kuolys.

Paskelbta, jog sąrašo rėmėju sutiko būti režisierius Eimuntas Nekrošius, kaip sąrašo rėmėjas per spaudos konferenciją pasirašė dirigentas Saulius Sondeckis, režisierius Jonas Vaitkus. Taip pat tarp rėmėjų minimi buvęs dienraščio „Lietuvos žinios“ redaktorius Valdas Vasiliauskas, dailininkas Gitenis Umbrasas, filosofas Vytautas Rubavičius, režisierius, aktorius Audrius Nakas, Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Patackas.

Formuojasi „nuskriaustųjų sąrašas“

Politologas Algis Krupavičius 15min.lt sakė, kad D.Kuolio buriamas „Lietuvos sąrašas“ Seimo rinkimuose šansų turi nedaug.

Jo teigimu, šis sąrašas kuriamas gerokai pavėlavus, nes iki rinkimų liko labai mažai laiko, o vasarą žmonės atostogauja ir ne itin domisi politika. Anot politologo, kuo arčiau rinkimai, tuo labiau matomos partijos, todėl konkurencija tampa itin aštri.

Politologas nemano, kad D.Kuolio sąrašą lydės sėkmė vienmandatėse rinkimų apygardose, nes jose tenka konkuruoti ne su vienu ar dviem kandidatais.

„Priežasčių, kodėl šie žmonės nusprendė kandidatuoti į parlamentą, yra daug, D.Kuoliui politika – ne naujiena, jo veikla visuomet buvo susijusi su politiniais dalykais. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad formuojasi „nuskriaustųjų sąrašas“ – dabartinės ir buvusiųjų valdžių veiksmais nepatenkintų žmonių grupė“, – sakė pašnekovas.

A.Krupavičius atkreipė dėmesį, kad politika suteikia daug viešumo, prie kurio priprantama. „Sykį politikoje pabuvę žmonės nori į ją grįžti, būti matomais. Politika suformuoja įtakos jausmą, kai kurie žmonės mano, kad politikos laukas yra jų savirealizacijos sritis“, – pridūrė politologas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas