Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 09 /2016 05 11

DAROM akcija praėjo, o šiukšlės liko

Kasmetinė aplinkos tvarkymo akcija DAROM vyko jau prieš kelias savaites, tačiau iki šiol kai kurias Vilniaus miesto vietas „puošia“ gyventojų sukrauti maišai su atliekomis, kurių neskubama išvežti. Savivaldybė tvirtina, kad per akciją surinktas šiukšles jau išvežė, tik atsiranda nesąžiningų piliečių, taip bandančių atsikratyti atliekų iš savo sklypų.
Šiukšlės Vilniuje, Žirmūnuose ir Valakampiuose
Šiukšlės Vilniuje, Žirmūnuose ir Valakampiuose / Lauryno Okockio nuotr.

Kelias savaites nepašalinamų maišų su atliekomis krūvos užfiksuotos ir Žirmūnuose, prie dviračių ir pėsčiųjų tako, esančio šalia Neries, bei Valakampiuose.

„Aplinkos tvarkymo iniciatyva – pagirtina, nes šiukšles iš apleistų pamiškių ir paupių renka ne tik 200 tūkst. aktyviausių Lietuvos piliečių, bet ir merai, ministrai, premjeras ir net pati prezidentė. Šiais metais, kaip ir kasmet, buvo nuveikta daug – vėl surinkti kalnai šiukšlių.

Lauryno Okockio nuotr./Šiukšlės Vilniuje, Žirmūnuose ir Valakampiuose
Lauryno Okockio nuotr./Šiukšlės Vilniuje, Žirmūnuose ir Valakampiuose

Per televizijos ir radijo priemones bei interneto portalus aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir kiti politikai ragino tvarkyti aplinką, tačiau kas turi pasirūpinti surinktų atliekų išvežimu? Ar jos čia gulės, kol bus vėl vėjo išnešiotos po aplinką?“ – svarstė šiukšles užfiksavęs Lietuvos žaliųjų partijos Pilietinių iniciatyvos komiteto pirmininkas, neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius Laurynas Okockis.

Kaip 15min informavo Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus Želdynų poskyrio vyr. specialistas Vytautas Dabriška, iš visų „Darom-2016“ taškų surinktos šiukšlės buvo 100 proc. išvežtos, tačiau jos vėl ėmė kauptis.

„Į dalį taškų kitą savaitę po išvežimo buvo papildomai privežti dideli kiekiai šiukšlių, dažniausiai iš statybų, sandėliukų ir panašiai. Mano turimomis žinioms, ir šios papildomai suverstos tonos šiukšlių buvo išvežtos. Be to, savivaldybė išvežė ir ne „Darom“ taškuose surinktas šiukšles, jei gyventojai buvo iš anksto susitarę su mūsų specialistais dėl miesto miškelių tvarkymo talkos“, – apie šiųmetę tvarką sakė V.Dabriška.

Šiuo metu po truputį aiškėja vietos, kur gyventojai savavališkai sunešė nežinia kur surinktas šiukšles ir reikalauja išvežti savivaldybės lėšomis, – sakė V.Dabriška.

Savivaldybės atstovo teigimu, akcija mėgina naudotis ir ne visiškai sąžiningi piliečiai. „Šiuo metu po truputį aiškėja vietos, kur gyventojai savavališkai sunešė nežinia kur (galimai iš savo sklypų) surinktas šiukšles ir reikalauja išvežti savivaldybės lėšomis“, – tvirtino Želdynų poskyrio vyr. specialistas.

Specialistas užtikrino, kad išsiaiškinus tikslias vietas, kur L.Okockis užfiksavo šiukšlių krūvas, ir įsitikinus, kad atliekos surinktos viešose vietose, jos bus išvežtos. Bet jeigu tai privačiuose sklypuose sugriebti lapai ar kitos šiukšlės, jomis pasirūpinti teks paties gyventojams.

Tuoj po akcijos DAROM Vilniaus savivaldybė skelbė, kad šiemet sostinėje surinkta apie 27 tonos buitinių šiukšlių, 6 tonos didelio gabarito atliekų ir 13 tonų padangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito