Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 29

Daugėja susirgimų Krono liga: po diagnozės nustemba, ką slepia pilvo skausmai

Buhalterė iš Manhatano Shelley Martin buvo įpusėjusi septintąją dešimtį, kai po įprasto storosios žarnos tyrimo sužinojo, kad serga Krono liga – lėtiniu uždegiminiu sveikatos sutrikimu, kuriam būdingi pilvo skausmai ir viduriavimas. Moters teigimu, sužinoję apie diagnozę, keli jos draugai nusistebėjo: „Negali gali būti! Krono liga prasideda vaikystėje.“
Krono liga
Krono liga / „The New York Times“/Gracia Lam nuotr.

Iš tiesų ši dažnai labai varginanti liga, paprastai paveikianti plonąją žarną toje srityje, kur ji susijungia su storąja žarna, gali pasireikšti bet kokiame amžiuje.

„Priklauso nuo jūsų genų – ši liga dažniausiai gali pasireikšti mažiems vaikams arba 80–90 metų žmonėms“, – sakė daktaras Josephas D. Feuersteinas, Bostone esančio „Beth Israel Deaconess“ medicinos centro gastroenterologas.

„Sergamumas šia liga ir jos paplitimas visame pasaulyje auga“, – sakė jis, o gastroenterologai vis dar bando išsiaiškinti, kodėl šis sutrikimas kamuoja (kai pasireiškia) tokius skirtingus žmones.

Krono ligą 1932 metais pirmą kartą aprašė daktaras Burrillas B. Crohnas ir jo kolegos ir ji yra viena iš dviejų lėtinių uždegiminių žarnyno ligų (opinis kolitas yra kita), neturinčių konkrečios priežasties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas