Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 19

Daugėja verslų, aptarnaujančių su galimybių pasu, imunizaciją įrodyti tinka ir kiti dokumentai

Artėjant rugsėjo 13 d., verslas turės pasirinkti, kaip aptarnauti vakcinuotus ir nevakcinuotus klientus. Artimiausiu metu bus plečiamas galimybių tinklas, reikalingas dokumentui gauti. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė laidoje „15/15“ sako, kad nuo kitos savaitės Lietuvoje pagalbą teiks specialus „pasobusas“, o gauti paslaugas be suvaržymų galės ne tik turintys galimybių pasą. Kaip atskleidė ministrė, tam tiks ir kiti dokumentai.

– 850 tūkst. gyventojų turi galimybių pasą, bet ar juo naudojasi?

– Yra 500 verslų, kurie jau veikia su galimybių pasu. Iki rugsėjo 13 d. yra galimybė tai daryti savanoriškai. Taip pat jie gali veikti su griežtais ribojimais, kuriuos yra nurodęs operacijų vadovas. Ir tokių verslų daugėja.

Dabar tai pasirinkimo momentas, o nuo rugsėjo 13 d. – tai taps privaloma. Taip yra dėl to, kad Lietuvoje sparčiai daugėja užsikrėtimų ir sparčiai pildosi reanimacijų palatos.

Nepaisant kai kurių antraščių naujienų portaluose, (Ekonomikos ir inovacijų – red. past.) ministerija nesulaukė chaotiškos reakcijos ir besiskundžiančių antplūdžio.

Taip, verslams kyla klausimų ir tam tikrų neaiškumų, tačiau į dalį jų atsakome mes, į kitus – Sveikatos apsaugos ministerija, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

– Verslas jaučiasi šiek tiek įspraustas į kampą ir skundžiasi, kad jei šiandien jie yra pasirinkę aptarnauti klientus su galimybių pasu, tai ateityje to pakeisti ir aptarnauti visus, taikant ribojimus, negalės. Kodėl?

– Situacija yra rimta. Be to, dabar yra vasara, visi atsipalaidavę. Taip pat visi pavargę nuo pandemijos. Šiuo metu dar vyrauja labai pavojinga delta atmaina, plintanti daugiausiai tarp neskiepytų žmonių.

Verslas nori veikti, todėl mes sudarėme pasirinkimo galimybę. Noras veikti be galimybių paso, bet su griežtais ribojimais, tai nėra pasirinkimas. Tai paneigia visą logiką.

VIDEO: 15/15: daugėja būdų gauti galimybių pasą ir paslaugų be ribojimų

O logika sako, kad skiepai apsaugo nuo koronaviruso, pandemijos. Ir labai svarbu, kad mes vakcinuotume kuo daugiau žmonių. Tokiu būdu išsaugosime laisvai veikiančias ūkines veiklas, taip pat vaikai galės eiti į mokyklas. O asmenys, kuriems reikia sveikatos paslaugų, galės kreiptis į gydytojus.

– Ar baruose ir kavinėse galima pateikti europinį pasą? Ar galioja tik galimybių pasas?

– Tikrai galima. Įstaigose, kurios veikia su galimybių pasu, analogiškai veikia ir europinis pažymėjimas. Jis galioja taip pat, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Svarbu paminėti, jog galioja bet kuris išrašas, kuris byloja apie jūsų vakcinaciją arba turimą imunitetą, pavyzdžiui: 1) gydytojo pažyma, patvirtinanti vakcinaciją; 2) dokumentai, pateikiami e.sveikatos sistemoje; 2) jei esate skiepytas užsienyje, tos šalies išduotas pažymėjimas.

Jei kyla problemų naudojantis elektroniniais ištekliais, tinka ir šių dokumentų popierinės versijos.

– Kitą savaitę į Lietuvos miestus išriedės „pasobusas“, kuris palengvins galimybę gyventojams turėti imunizaciją patvirtinantį dokumentą. Kaip tai bus galima padaryti?

– Registrų centras Lietuvoje turi 50 padalinių, tačiau yra vietų, kur padalinio nėra. Dėl to savivaldybėse ir seniūnijose kursuos autobusas, kuriame darbuotojai asmenims, atėjusiems su savo asmens tapatybės dokumentu ir / arba be elektroninės bankininkystės prisijungimo priemonių, padės gauti dokumentą.

Registrų centro padaliniai ar kiti informaciniai šaltiniai suteiks daugiau tikslesnės informacijos.

Taip pat bendraujame su kolegomis iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Turime gerai išvystytus vaistinių tinklus ar medicinos įstaigų registratūras, kur žmonės ateina savo sveikatos duomenų. Taigi tose vietose galėtų būti išduodamas galimybių pasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas