Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 11

Daugiabučio gyventojai nerimauja: 4 kambarių butai perdaromi į mažesnius, bet ar dėl to nesugrius visas namas?

Vilniaus S.Nėries gatvės 15 namo gyventojai jau ne vienerius metus su nerimu stebi naujų kaimynų veiksmus jų daugiabutyje. Čia keturių kambarių butą siekiama padalinti į kelias dalis, tad tenka ne tik kęsti triukšmą ir dulkes, bet ir stebėti įskilimus sienose. Pagalbos gyventojai sako negalintys sulaukti iš niekur – institucijos pažeidimų neranda, tyrimai užsitęsia, o remontai tęsiasi.
Daugiabutis Fabijoniškėse
Daugiabutis Fabijoniškėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kariauja šešerius metus

Šio namo gyventojų vardu raštus įvairioms institucijos rašanti Lucija Krepštul 15min pasakojo, kad jau apie šešerius metus daugiabutyje tenka kęsti nepatogumus dėl keliuose butuose vykdomų didelių remonto darbų.

„Tuoj nugrius mūsų namas. Tie remontai be leidimo, kaimynų pritarimo, butuose griauna laikančias sienas. Vaikai negali mokytis dėl triukšmo, jiems tikrai labai sunku“, – kalbėjo moteris, teigdama, kad raštų institucijoms šio namo gyventojai parašė jau ne vieną ir ne du.

Balandžio viduryje dar vienas raštas iškeliavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorei Linai Koriznienei.

Jame šešiolikaaukščio gyventojai skundžiasi, kad remontai jų name vyksta pastaruosius 6 metus, griaunamos laikančios sienos, tarpaukštinėse perdangose išmušami grioveliai inžinerinėms komunikacijoms kloti.

„Todėl butuose ir bendro naudojimo patalpų sienose didėja atsiradę ankstesni įtrūkimai, taip pat atsiranda ir naujų. Norime žinoti, kas turės atsakyti ir kompensuoti už atsiradusių skylių ir trūkinėjimų namo sienose, bendro naudojimo patalpose ir butuose (lauko ir vidinių sienų bei lubų įtrūkimų, nusėdimų) defektų šalinimo /remonto darbus?

Norime sužinoti, pagal kokį įstatymą yra išduodamas leidimas griauti laikančiąsias sienas ir iš keturių kambarių buto padaryti keturis ar tris butus?“ – administracijos direktorei rašė gyventojai, vardindami, kad laikančios sienos buvo išgriautos esą net aštuoniuose butuose – viename darbai vyksta šiuo metu.

Butuose ir bendro naudojimo patalpų sienose didėja ankstesni įtrūkimai, taip pat atsiranda ir naujų. Norime žinoti, kas turės atsakyti ir kompensuoti defektų šalinimo /remonto darbus?

Gyventojai teigia nenorintys laukti, kol namas išties pradėti griūti, o esą pavyzdžių, kai teko evakuoti žmones, jau turėjome ir Vilniuje, ir Kaune: „Prašome jūsų organizuoti komisiją ir pradėti tyrimą.“

Administracijos vadovei buvo nusiųstos ir, kaip teigia gyventojai, šių remontų metu sutrūkinėjusių sienų nuotraukos.

Panašų raštą gyventojai buvo siuntę ir 2016 metais, tuomet savivaldybė įpareigojo namą administruojančią bendrovę „Fabeta“ nedelsiant atlikti neeilinę namo apžiūrą, stebėti įtrūkimus sienose, fiksuoti pakitimus.

Tačiau išvados buvo tokios, kad vizualiai apžiūrėjus išorines ir vidines bendro naudojimo patalpų sienas ant lauko sienų pastebėti mikro įtrūkimai, laiptinėje taip pat matomi nežymūs įtrūkimai, tačiau didesnių problemų fiksuota nebuvo.

15min skaitytojos nuotr./Įtrūkimai S.Nėries g. 15 name
15min skaitytojos nuotr./Įtrūkimai S.Nėries g. 15 name

Tuo pat metu patikrinimą penkiuose šio namo butuose, kur vyko remontai, atliko ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI), tačiau ji irgi pažeidimų nenustatė, gelžbetoninės perdangos bei laikančios atitvaros butuose nepažeistos.

Atlieka patikrinimą

VTPSI patvirtino, kad jos Rytų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamentas gavo šio namo gyventojų pranešimus dėl galimai neteisėtai vykdomų remonto darbų daugiabučiame gyvenamajame name S.Nėries g. 15.

„Dėl vykdomų remonto darbų daugiabučiame gyvenamajame name adresu S. Nėries g. 15, Vilniuje, Statybos inspekcija atlieka patikrinimą bei paprašė pateikti papildomą informaciją pastato techninę priežiūrą atliekančią įmonę“, – pranešė VTPSI, teigdama, kad kol kas patikrinimo rezultatų dar nėra.

Statybos inspekcija atlieka patikrinimą bei paprašė pateikti papildomą informaciją pastato techninę priežiūrą atliekančią įmonę.

Taip pat Statybų inspekcija nurodė, kad pagal Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymą, daugiabučio namo naudojimo priežiūrą atlieka bendrija:

„Statybos įstatyme nurodyta, kad statinio techninę priežiūrą organizuoja statinio naudotojas ūkio būdu arba sutarties pagrindu paskirdamas statinio techninį prižiūrėtoją.

Be to, šiame įstatyme nurodyta, kad paaiškėjus, jog statinio būklė kelia pavojų statinyje ar arti jo esančių žmonių sveikatai, gyvybei ar aplinkai, atsižvelgdamas į grėsmės pobūdį ar įvykus statinio avarijai, statinio naudotojas ir (ar) statinio techninis prižiūrėtojas privalo imtis priemonių žmonėms apsaugoti ir kitų šiame įstatyme nurodytų priemonių.

15min skaitytojos nuotr./Įtrūkimai S.Nėries g. 15 name
15min skaitytojos nuotr./Įtrūkimai S.Nėries g. 15 name

Statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenimis, statybą leidžiantis dokumentas aptariamu adresu neišduotas.“

Dokumentų pasigedo

Prieš savaitę gyventojus pasiekė jų namą administruojančios bendrovės „Fabeta“ atsakymas į pateiktą skundą.

Jame informuojama, kad bendrovės atstovai „nedalyvaujant buto savininkui (ei), tik darbininkams, apžiūrėjo 45 bute atliekamus remonto darbus“:

„Apžiūros metu paskambinus buto savininkui telefonu ir paprašius pateikti buto remonto darbų projektą, dokumentas pateiktas nebuvo. Buto savininkui pasiūlyta kuo skubiau pateikti remonto darbų vykdymui reikalingus dokumentus, siekiant išvengti galimų nustatytos remonto darbų vykdymo tvarkos pažeidimų.

Apie pažeidimus informavome Vilniaus m. savivaldybės administracijos Būsto administravimo skyriaus Statinių naudojimo priežiūros poskyrį ir VTPSI Rytų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamentą.“

Apžiūros metu paskambinus buto savininkui ir paprašius pateikti buto remonto darbų projektą, dokumentas pateiktas nebuvo.

Taip pat „Fabetos“ atstovai patvirtino, kad gyventojai nuogąstauja ne be pagrindo:

„S.Nėries g. 15 namo pastato konstrukcinė schema – sieninė monolitinio gelžbetoninio su keramzito užpildu bei standumo branduoliu, kurį sudaro liftų šachtos ir laiptinės. Šio tipo daugiabučiuose pastatuose dažnai pasitaikanti problema – rekonstruojant butus išardomos pertvaros ar sienų dalys tarp balkono ir virtuvės bei kambario patalpų.

Kadangi tuo veiksmu pažeidžiama pastato konstrukcija, keičiasi bendrasis pastato pastovumas. Veikiant vėjo apkrovai galimos didesnės viršutinių aukštų deformacijos ir deviacijos. To pasekmė – pleišėjančios išorės ir vidaus sienos.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis Fabijoniškėse
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis Fabijoniškėse

Savivaldybė nekontroliuoja

Vilniaus miesto savivaldybės Būsto administravimo skyriaus vedėjos Eglės Šlajūtės teigimu, statybos valstybinė priežiūra ir statinių naudojimo priežiūra nėra tapačios viešojo administravimo funkcijos, o savivaldybės funkcijos dėl vykdomų ir įvykdytų statybos darbų kontrolės yra ribotos.

„Statybos valstybinė priežiūra atliekama Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo nustatyta tvarka, kurioje nurodoma, kad statybos valstybinę priežiūrą atlieka VTPSI. Statybos valstybinė priežiūra apima statybos vykdymo teisėtumo tikrinimą, privalomųjų nurodymų pateikti reikalingą informaciją, dokumentus, pašalinti patikrinimų metu nustatytus teisės aktų pažeidimus teikimą.

Pareiškėja pirmiausiai turėjo kreiptis į savo namo valdytoją, jis ir techninis prižiūrėtojas turi įvertinti konstrukcijų būklę, remonto darbus.

Statybos įstatyme nurodyta, kad statinio techninis prižiūrėtojas, atlikdamas konkretaus statinio techninę priežiūrą, vykdo organizacines ir technines priemones statinio techninei būklei palaikyti, kad būtų užtikrinti esminiai statinių reikalavimai per ekonomiškai pagrįstą statinio naudojimo trukmę. Atsižvelgiant į tai, pareiškėja pirmiausiai turėjo kreiptis į savo namo valdytoją, nes jis ir techninis prižiūrėtojas turi įvertinti konstrukcijų būklę, įvertinti vykdomus remonto darbus, nustačius galimus pažeidimus informuoti inspekciją“, – teigė E.Šlajūtė.

Namo valdytojas, anot E.Šlajūtės, informavo Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, jog apžiūros metu nustatyta, kad „virtuvės ir kambarių patalpose buitinių nuotekų sistemos vamzdynai pravesti buto grindimis, išpjovus kanalus perdangoje, kambarių patalpose išardytos skiriančios atitvarų dalis sujungta į vieną, apžiūros metu paprašius pateikti remonto darbų projektą, dokumentas nebuvo pateiktas“.

„Kapitalinio remonto darbams, jeigu jie atliekami pastato viduje – statybą leidžiantis dokumentas neišduodamas. Tačiau norint atlikti kapitalinio remonto darbus daugiabučiame name, turi būti parengtas projektas ir gauti statinio bendraturčių sutikimai, parengta projekto ekspertizė. Savivaldybės administracija nėra išdavusi leidimo vykdyti remonto darbus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis Fabijoniškėse
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis Fabijoniškėse

Kaip jau ir buvo minėta aukščiau, inspekcija įvertins vykdomų darbų teisėtumą bute, o valdytojas įpareigotas patikrinti, ar dėl namo bute vykdomų statybos remonto darbų nebuvo padaryta žala namo bendrojo naudojimo konstrukcijoms, nustačius konstrukcijų deformacijas, pleišėjimus sudėti žymenis ir juos stebėti, atsiradus pakitimams teisės aktų nustatyta tvarka imtis priemonių juos likviduoti“, – 15min sakė E.Šlajūtė.

Kapitalinio remonto darbams, jeigu jie atliekami pastato viduje – statybą leidžiantis dokumentas neišduodamas.

Butai buvo tarnybiniai

Kaip teigė Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Bagdonas, „valstybei atsisakant gyvenamosios paskirties būsto kaip nereikalingo valstybės funkcijoms atlikti, Turto bankui S.Nėries gatvėje, Vilniuje, Krašto apsaugos ministerija keliais etapais, per 2011-2018 metus, iš viso perdavė apie 60 vieno-keturių kambarių buvusius tarnybinius butus“.

Butai Turto bankui buvo perduoti pardavimui ir didžioji dalis jų viešojo aukciono būdu jau yra parduota.

Dalis gautų lėšų nukreiptos Krašto apsaugos ministerijos vystomiems NT projektams, dalis pervesta į šalies biudžetą.

„Šeši butai S.Nėries gatvėje, kuriuos valdė Turto bankas, 2020 m. vasarą Vyriausybės nutarimu buvo perduoti Vilniaus miesto savivaldybei jos funkcijoms vykdyti“, – teigė T.Bagdonas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis Fabijoniškėse
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabutis Fabijoniškėse

Leidimo ne visada reikia

Pagal Statybos techninį reglamentą, statinio kapitalinio remonto tikslas – pertvarkyti statinio laikančiąsias konstrukcijas, nekeičiant statinio išorės matmenų – ilgio, pločio, aukščio, skersmens ir pan.

Statinio laikančiosios konstrukcijos yra pertvarkomos, kai jos stiprinamos, silpninamos, pakeičiamos (dalinai ar visos) to paties ar kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis.

„Atliekant kapitalinio remonto darbus daugiabutyje privalomai turi būti parengtas kapitalinio remonto projektas. Statybą leidžiantis dokumentas (SLD) privalomas, jeigu tokio remonto metu yra keičiama statinio išvaizda. Jeigu darbai atliekami statinio viduje ir statinio išvaizda nesikeičia, SLD neprivalomas“, – apie kapitalinio remonto metu reikalingus dokumentus teigė VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Rasa Kėkštienė.

Jei nustatoma, kad kapitalinio remonto darbams nereikėjo gauti SLD, bet nėra ir privalomųjų dokumentų, pavyzdžiui, kapitalinio remonto projekto, sutikimų, ekspertizės, tai tada toks nusižengimas gali užtraukti įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 1 000 eurų.

Jeigu SLD buvo privalomas, tai priklausomai nuo daugiabučio gyvenamojo pastato kategorijos ir teritorijos, kurioje stovi pastatas, bauda gali siekti nuo 300 iki 3 500 eurų.

Jei pagal teisės aktus kapitalinio remonto darbai iš esmės tame daugiabutyje nėra draudžiami, tai statytojas gali bandyti įteisinti savavališką statybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas