Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 06 02

Daugiabučių kiemų priežiūra Kaune: šimtus eurų surinko – tvarkyti pamiršo?

Kauno R.Kalantos 145-ojo daugiabučio gyventojai vasarą pasitiko pro langus stebėdami metro aukščio nešienautą žolę. Žiemą, nutirpus sniegui, nesugrėbti pernykščiai lapai taip pat draskė akis. „Mokame pinigus kiemų priežiūrą neva tai atliekančiai įmonei, tačiau darbininkus mačiau gal tik dukart. Toje žolėje mūsų vaikai erkių prisigaudo“, – piktinosi kaunietė Ineta.
Netvarkomas R.Kalantos 145-ojo daugiabučio kiemas
Netvarkomas R.Kalantos 145-ojo daugiabučio kiemas / Skaitytojos Inetos nuotr.

Pasak jos, iki šiol nėra to buvę, kad birželio mėnesį dar nebūtų nupjauta žolė. Kol gyventojai patys tvarkėsi aplinką, problemų nebuvo, tačiau šių metų vasarį netikėtai visi sulaukė sąskaitų – pranešta, jog nuo šiol už kiemo priežiūrą bus atsakinga UAB „Aplinkos priežiūros centras“. Pradėti kas mėnesį rinkti pinigai, tačiau triūsiantys darbininkai pasirodydavo itin retai. Taip retai, kad pamiršo laiku surinkti nuo praeito rudens užsilikusius lapus bei nupjauti metro aukštį jau siekiančią žolę.

„Mano butas yra 70 kv. m. Kas mėnesį moku po 6 eurus. Daugiabutyje yra 55 butai, tad per mėnesį iš mūsų jie surenka apie 300 eurų. O tvarko teritoriją siaubingai. Vasarį taip nė karto ir nebuvo pasirodę. Gal kartą per mėnesį ateina, po keletą šiukšlių pakelia ir viskas. Žolės dar nepalietė. Jose vaikai erkių prisirankioja.

Kiek aiškinausi su namo administratoriumi „Kauno butų ūkiu“, kuris ir pasamdė tą įmonę, tvarkyti jie turėtų 4 kartus per mėnesį po valandą. Jei surenkama virš 300 eurų ir tvarkoma 4 valandas, tai valandinis įkainis yra nežmoniškai didelis – siekia beveik 80 eurų. Daugybė gyventojų nepatenkinti. Jei mes patys prižiūrėtume ir nepjautume žolės, greitai sulauktume baudos. O ar šiuos prižiūrėtojus kas prižiūri?“, – klausė Ineta.

Atsakydami į 15min pateiktus klausimus, UAB „Kauno butų ūkis“ atstovai pabrėžė, kad vadovaujantis Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintomis Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis, daugiabučių namų gyventojai tvarko ir palaiko švarą jiems įstatymų nustatyta tvarka priskirtose teritorijose patys arba sudaro sutartis su kitais asmenimis dėl tokių darbų atlikimo.

VIDEO: Netvarkomas Kauno daugiabučio kiemas

Jeigu daugiabučio namo gyventojai nesitvarko ir nepalaiko švaros jiems įstatymų nustatyta tvarka priskirtose teritorijose patys, namo administratorius organizuoja patalpų savininkų naudojamo ir (ar) valdomo žemės sklypo priežiūrą. Taip nutiko ir šiuo atveju: buvo pasirinktas „Aplinkos priežiūros centras“.

„Daugiabučio namo R.Kalantos g. 145 teritorijos priežiūros vykdymo periodiškumas priklauso nuo sezoniškumo. Vasaros periodu kietos dangos šlavimas rankiniu būdu atliekamas 2 kartus per savaitę, šiukšlių surinkimas, sausų lapų grėbimas ir surinkimas – taip pat dukart per savaitę, žalios vejos pjovimas atliekamas 3 kartus per sezoną. Žiemos periodu sniego kasimas rankiniu būdu nuo šaligatvių ir įvažiavimų bei šaligatvių, įvažiavimų barstymas druskos – smėlio mišiniu atliekamas pagal poreikį“, – rašte 15min patikino „Kauno butų ūkio“ atstovai.

Pasak jų, žalios vejos, esančios šalia šio daugiabučio namo, pjovimas pagal grafiką buvo numatytas birželio pirmą savaitę.

„Esant daugiabučio namo gyventojų prašymui, namo administratorius gali koreguoti teritorijos tvarkymo grafiką, tačiau daugiabučio namo R.Kalantos g. 145 gyventojų prašymų ar nusiskundimų nebuvo gauta“, – tikina „Kauno butų ūkio“ atstovai.

Skaitytojos Inetos nuotr./Netvarkomas R.Kalantos 145-ojo daugiabučio kiemas
Skaitytojos Inetos nuotr./Netvarkomas R.Kalantos 145-ojo daugiabučio kiemas

Tai, kad po 15min kreipimosi užvirė žolės pjovimo darbai, paskambinusi birželio 2 d. redakcijai pranešė ir pati Ineta. Moteris patikino dar kovo mėnesį kreipusis į namo administratorių. Pateikė net gautą atsakymą: „Informuoju, kad jūsų namo aplinką prižiūri UAB „Aplinkos priežiūros centras“, kuri namą tvarko du kartus per savaitę – trečiadienį ir šeštadienį. Norint namo teritoriją tvarkytis patiems, turite parašyti prašymą ir susirinkti daugumos butų savininkų parašus, pasiskirti namo atstovą, kuris bus atsakingas už priežiūrą. Gavus prašymą, mokestis bus panaikintas“.

Tad skųstasi vis dėlto buvo.

VIDEO: Netvarkomas Kauno daugiabučio kiemas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas