Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 24

Daugiau kaip 1 tūkst. nuteistųjų šiemet įgijo profesinį išsilavinimą

Šiemet 1305 nuteistieji įgijo išsilavinimą, dauguma jų gavo profesinių mokyklų baigimo pažymėjimus.
Gyvenimas pataisos namuose
Gyvenimas pataisos namuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kalėjimų departamentas pranešė, kad šiais mokslo metais mokėsi daugiau nei trečdalis laisvės atėmimo bausmę atliekančių nuteistųjų. Šiuo metu įkalinimo įstaigose laikoma beveik 8000 asmenų, iš jų apie 6900 atlieka laisvės atėmimo bausmę.

„Šiais mokslo metais pagrindinio ar vidurinio išsilavinimo siekė 1303 nuteistieji (19 proc.), o specialybę norėjo įgyti 1172 nuteistieji (17 proc.). Mokslus pabaigė ir tai patvirtinančius pažymėjimus gavo 1305 nuteistieji (19 proc.), iš jų – 215 pagrindinio ir vidurinio išsilavinimo, 1090 – profesinės mokyklos“, – sakoma pranešime.

Nuteistieji turi galimybę įgyti suvirintojo, siuvėjo, kompiuterių operatoriaus, staliaus, statybininko, virėjo, kirpėjo, duonos gaminių kepėjo ir kitas specialybes.

Visose laisvės atėmimo vietų įstaigose veikia bendrojo lavinimo mokyklų konsultaciniai punktai ir beveik visose (išskyrus Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą, Šiaulių tardymo izoliatorių ir Kauno tardymo izoliatorių) – profesinės mokyklos. Nuteistieji turi galimybę įgyti suvirintojo, siuvėjo, kompiuterių operatoriaus, staliaus, statybininko, virėjo, kirpėjo, duonos gaminių kepėjo ir kitas specialybes.

„Nuteistieji dažniausiai renkasi profesinį mokymą, suprasdami, kad pasirinkę paklausią specialybę laisvėje prisitaikys lengviau“, – teigia departamentas.

Departamento atstovai pažymi, kad visgi ne visi laisvės atėmimo bausmę atliekantys nuteistieji yra motyvuoti pozityviems pokyčiams ir juos tenka skatinti mokytis, dalyvauti socialinės reabilitacijos programose, projektuose, kad po laisvės atėmimo bausmės atlikimo jie galėtų sėkmingai integruotis į visuomenę.

Šiuo metu 38 proc. nuteistųjų turi vidurinį išsilavinimą, 36 proc. – pagrindinį, beveik penktadalis nuteistųjų yra baigę tik pradinę mokyklą, 6 proc. laisvės atėmimo bausmę atliekančių asmenų turi aukštesnįjį ar aukštąjį išsilavinimą, o 1 proc. jų neturi jokio išsilavinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas