Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daugiau kaip pusėje savivaldybių atnaujintas gatvių apšvietimas

Daugiau kaip pusėje Lietuvos savivaldybių jau įdiegtas šiuolaikiškas gatvių apšvietimas. Siekiant didinti energijos vartojimo efektyvumą ir gerinti gatvių apšvietimo infrastruktūrą visoje Lietuvoje, jau modernizuoti daugiau kaip 48 tūkst. neefektyvių šviestuvų, kurie leis sutaupyti 14 GWh elektros energijos per metus.
Gatvių apšvietimas Vilniuje
Gatvių apšvietimas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Energetikos ministerijos iniciatyva per pastaruosius kelerius metus savivaldybėse baigiami atnaujinti ne tik seni, nusidėvėję šviestuvai į šiuolaikinius LED technologijų šviestuvus, bet ir modernizuojamos elektros linijos, atramos, valdymo spintos bei kita su apšvietimu susijusi infrastruktūra.

Savivaldybės dėl įdiegtų išmanių sprendimų, tokių kaip apšvietimo intensyvumo lankstumas ir infrastruktūros valdymas centralizuotai, galės optimizuoti išlaidas šviestuvų eksploatacijai bei priežiūrai ir taip maksimaliai sumažinti neigiamą poveikį aplinkai.

Šiuo metu jau yra užbaigti 33 projektai, o dar 10 gatvių apšvietimo modernizavimo projektų bus užbaigta artimiausiu metu.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė pabrėžė, kad šie projektai ne tik mažina energijos suvartojimą, bet ir didina gyventojų saugumą savivaldybėse. „Modernizuotos apšvietimo sistemos prisideda prie saugesnių gatvių ir mažesnių išlaidų energijai, taip skatinant tvarią miestų aplinką. Gatvių apšvietimo modernizavimas yra vienas iš svarbiausių žingsnių siekiant didinti energetinį efektyvumą Lietuvoje. Tai ne tik pagerina gyventojų gyvenimo kokybę, bet ir leidžia savivaldybėms efektyviau valdyti savo išteklius bei prisidėti prie klimato kaitos mažinimo tikslų“, – sako viceministrė.

Skaičiuojama, kad užbaigus projektus iš viso savivaldybėse bus įdiegta apie 65 tūkst. naujų, kokybiškų LED šviestuvų gatvėse. Tai leis per metus sutaupyti iš viso apie 20 GWh elektros energijos. Tiek elektros energijos pakaktų beveik 5000 Lietuvos namų ūkių aprūpinti šiluma ir vėsuma visus metus, jeigu ji būtų gaminama šilumos siurbliais. Tuo pačiu kasmet bus sutaupoma apie 4 mln. eurų savivaldybių išlaidų energijos ištekliams.

Energijos vartojimo efektyvumas yra svarbi Europos Sąjungos siekio iki 2050 m. neutralizuoti anglies dioksido poveikį aplinkai dalis, o gatvių apšvietimo modernizavimas yra viena iš Energetikos ministerijos vykdomų finansinių nacionalinių politikos priemonių, kuriomis siekiama diegti efektyvesnes ir aplinkai draugiškas technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas