Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 30

Davoso forumo „prognozės“ apie 2030 m. mitybą – melas: nebūtinai valgysime vabzdžius

Internete pasirodęs tariamai Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) sukurtas grafikas, kokia bus mūsų dieta 2030-aisiais, sulaukė nemažo susidomėjimo. Tačiau juo nereikia tikėti – organizacija paneigė kada nors publikavusi šias prognozes ir skelbusi šį grafiką.
Maistas su džiovintais svirpliais
Maistas su džiovintais svirpliais / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mažiau maisto – geriau talijai ir planetai

Nesudėtingas grafikas tariamai demonstruoja PEF spėjimus, kaip mūsų dieta atrodys šio dešimtmečio pabaigoje.

Dauguma jo punktų skamba keistai ir šokiruojančiai. Viename net daroma prielaida, kad dalis mūsų suvartojamų baltymų ateityje bus išgaunami iš patobulintų žmonių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/2030 m. mitybą demonstruojančio grafiko Pasaulio ekonomikos forumas niekada neskelbė
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/2030 m. mitybą demonstruojančio grafiko Pasaulio ekonomikos forumas niekada neskelbė

Šiuo grafiku pasidalijęs vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos pridėjo tokį tekstą: „Pasiruoškite. Viskas jau nuspręsta. Skruzdėlynų gyventojai prašysis į jūsų kaimus.

WEF (World Economy Forum, dar vadinamas Davoso forumu): kaip atrodys mūsų mityba iki 2030 m.?

– 2030 m. suvalgysime 40 proc. mažiau maisto, kad pasiektume nulinį grynąjį CO2 kiekį. Tai naudinga mūsų juosmens linijai ir naudinga mūsų planetai. Galite nieko nevalgyti ir būti laimingi.

– Naminiai vabzdžiai: du trečdalius mūsų baltymų poreikių sudarys buitiniai vabzdžiai, tokie kaip tarakonai, musės ir kirminai.

– Alternatyvūs baltymai: Trečdalis mūsų baltymų bus gaunama iš sojos baltymų, laboratorijoje užaugintos mėsos ir perdirbto maisto.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laboratorijoje užauginta „Eat Just“ vištiena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laboratorijoje užauginta „Eat Just“ vištiena

Grafiko „pyragas“ padalytas į keturias produktų kategorijas ir didžiausią gabalą – protarpinį badavimą. Šios kategorijos – mikroūkio gyvuliai, sintetinės maisto medžiagos, alternatyvūs baltymai ir sėklų aliejai.

Kaip paaiškinta grafike, po septynerių metų mūsų dietą sudarys būtent šie komponentai.

Tai reiškia, kad du trečdalius suvartojamų baltymų gausime iš vabzdžių ir kirmėlių, o likusį trečdalį – iš sojos pagrindo baltymų, laboratorijoje užaugintos mėsos ir „patobulintų (angl. upcycled) žmonių“.

Dauguma mūsų suvartojamų vaisių ir daržovių esą bus pakeisti papildais, kuriuos gamins PEF remiamos korporacijos.

2030 m. suvartosime net 40 proc. mažiau maisto, nes tai padės mums išlikti liekniems, be to, tai yra gerai mūsų planetai.

Šis paveiksliukas patraukė daugelio internautų dėmesį. Juo aktyviai dalytis pradėjo ir užsieniečiai. Iš kai kurių įrašų matyti, kad grafikas internete pasirodė dar 2022 m.

Grafikas sufabrikuotas

Šios nuotraukos dešiniajame viršutiniame kampe yra oficialus PEF logotipas, o kairiajame apatiniame kampe nurodyta, kad grafikas tariamai buvo sukurtas 2022 m. Tačiau tokio grafiko PEF niekada neskelbė.

Atvirkštinės vaizdo paieškos „Google“ rezultatas – daugybė socialinių tinklų paskyrų, kuriose buvo pasidalyta paveiksliuku, tačiau nė vienos nuorodos į kokį nors PEF tyrimą, pranešimą, analizę, įrašą oficialiame tinklalapyje ar pan.

Organizacijos interneto puslapyje galima rasti tik 2016 m. paskelbtą straipsnį šia tema ir panašiu pavadinimu „Ką mes valgysime 2030 m.?“. Jame išdėstytos prognozės, ką mes galimai valgysime 2030 m.

Ekrano nuotr. iš weforum.org/Prognozės apie galimą mitybą 2030 m. buvo paskelbtos kaip nuomonė ir buvo kitokios nei surašyta grafike
Ekrano nuotr. iš weforum.org/Prognozės apie galimą mitybą 2030 m. buvo paskelbtos kaip nuomonė ir buvo kitokios nei surašyta grafike

Straipsnio pradžioje pateiktas įspėjimas, kad publikacija buvo sąmoningai iškraipyta ir paviešinta dezinformaciją skleidžiančiose interneto svetainėse. Taip pat prašoma prieš dalijantis ir komentuojant perskaityti straipsnį patiems.

PEF atstovas spaudai naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad organizacija tokio grafiko neplatinusi.

Ką iš tiesų valgysime 2030 m.?

Tikroji publikacija buvo paskelbta kaip nuomonė, jos autorius yra Timas Bentonas – populiacijos ekologijos profesorius iš Lidso universiteto Jungtinėje Karalystėje.

Straipsnyje teigiama, kad kai kurios pasaulio vietovės jaučia stiprų maisto trūkumą, tačiau kitų vietovių gyventojai kamuojasi dėl to, kad valgo per daug netinkamo maisto, be to, daug jo paprasčiausiai išmeta.

Mūsų mityboje galimai atsiras daugiau daržovių ir vaisių, neskaldytų grūdų ir vegetariško maisto arba kitokių alternatyvų, tokių kaip sojos produktai, galbūt vabzdžiai ar dirbtinė mėsa.

Autoriaus nuomone, ateityje paklausa keisis ir vis daugiau žmonių norės maitintis sveikai. Taigi mūsų mityboje galimai atsiras daugiau daržovių ir vaisių, neskaldytų grūdų ir vegetariško maisto arba kitokių alternatyvų, tokių kaip sojos produktai, galbūt vabzdžiai ar dirbtinė mėsa.

Taip pat galimai vartosime mažiau kepto ir saldaus maisto. Mes vis dar valgysime mėsą, bet galbūt labiau kaip mūsų tėvai ir seneliai ją laikysime skanėstu, kuriuo galima pasimėgauti kas kelias dienas.

15min verdiktas: melas. Pasaulio ekonomikos forumas tokio grafiko apie žmonių dietą 2030-aisiais nėra skelbęs.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais