Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 04

Apdegęs namas Užupyje sugriuvo: ankstesnė savininkė – savivaldybė, dabar jos įmonė

Sostinės Užupyje, Paupio g. 33 numeriu pažymėtas namas sekmadienį ėmė ir sugriuvo. Tiesa, ši griūtis nebuvo staigmena pastato kaimynams – jie pasakoja seniai baiminęsi kažko panašaus, mėginę prisibelsti ir į savivaldybę, ir pasiekti statinio savininkus. Kaip sako, net girdėję pažadus, kad tvarkomasi bus, deja, namas to nesulaukė. Pasirodo, didžioji jo dalis priklauso Vilniaus savivaldybės įmonei.
Užupyje nuvirto namo siena
Užupyje sugriuvo namo siena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kažkada buvo gyvenamas namas

Kaip 15min pasakojo Užupyje netoli Paupio g. 33 gyvenantis vilnietis, anksčiau čia gyveno žmonės, tačiau prieš daugiau nei 10 metų name kilo gaisras. Tad žmonės išsikraustė, o patį pastatą esą įsigijo keli savininkai.

„Apkalė kažkokiomis plokštėmis. Ne vieną kartą yra kreiptasi, kad sienos yra pavojingai pakrypusios, bet ignoravo visa tai. Rašėme į savivaldybę, kitas instancijas, kur tik nesikreipėme, net merui, atrodo, buvo pranešta. Dėl to savininkai įsipareigojo susitvarkyti iki kovo 31 dienos.

Bet, kaip matote, nesutvarkė“, – ironizavo gyventojas.

Namas sugriuvo balandžio 2-ąją, sekmadienį.

15min apie griūtį pranešęs vilnietis teigė pats nežinąs, kokios tos įmonės, bet esą kaimynai tikrai jas žino, ne kartą yra ir kreipęsi tiesiogiai.

Didžioji dalis – savivaldybės įmonės

Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino, kad savininkės yra dvi. Viena – pačios savivaldybės įmonė Vilniaus vystymo kompanija, kuriai ir priklauso didžioji dalis sugriuvusio pastato. Dar dvi patalpas – UAB „Svylos medelynas“.

Šis pastatas sudegė daugiau nei prieš dešimtmetį.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Užupyje nuvirto namo siena
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Užupyje nuvirto namo siena

„Pastato savininkai yra įpareigoti imtis priemonių ir užtikrinti, kad pastatas nekeltų pavojaus. Galimi situacijos sprendimo būdai: remontas, rekonstrukcija arba pastato nugriovimas. Laikinai, kol bus rastas sprendimas, pastatas iš visų pusių buvo uždengtas mediniais skydais.

VVK su UAB „Svylos medelynu“ buvo sutarę dėl darbų apimties ir išlaidų pasiskirstymo, tačiau „Svylos medelynas“ šiuo metu nebeatsakinėja Vilniaus vystymo kompanijai“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

Pastato savininkai yra įpareigoti imtis priemonių ir užtikrinti, kad pastatas nekeltų pavojaus.

Buvo apkalta skydais

Susisiekti su „Svylos medelyno“ atstovais nepavyko ir 15min – vienintelis viešuose šaltiniuose nurodomas šios įmonės telefonas, kaip paaiškėjo, priklauso bendrovės steigėjai, kuri sako seniai įmonę pardavusi ir nebeturinti su ja jokių sąsajų.

„Savivaldybės žiniomis, VVK nusprendė organizuoti darbus pati, o išlaidų dalį iš „Svylos medelyno“ vėliau išsiieškoti.

Po įvykusios griūties VVK kreipėsi į kelis rangovus dėl pasekmių sutvarkymo. Iš jų gavę sąmatas, VVK pasirinks rangovą, kuris artimiausiu metu turėtų sutvarkyti pastato griūties pasekmės“, – 15min informavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Užupyje nuvirto namo siena
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Užupyje nuvirto namo siena

Savivaldybės teigimu, iki 2019 m. pastatas priklausė jai: „Tuomet dvi patalpos buvo parduotos UAB „Svylos medelynui“, o likusi (didžioji) pastato dalis – perduota VVK.

Dar iki tol pastatas buvo uždengtas skydais, todėl pavojaus aplinkai nekėlė, taigi – įpareigojimo nuostatų laikytasi. Tuo metu, kai pastatas priklausė savivaldybei, jo remontui ar griovimui lėšos nebuvo numatytos.“

Sausį griuvo ir kita siena

Sausio vidury Paupio gatvėje irgi nuvirto siena – dviejų aukštų mūrinio daugiabučio namo. Kaip tuomet teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), atvykus gelbėtojams buvo aptikta nuslinkusi Vilniaus miesto sena gynybinė siena, ant kurios viršaus buvo pristatyta nauja siena.

Pasak PAGD, iš įvykio vietos buvo evakuota 15 žmonių.

Po kelių dienų Vilniaus savivaldybė pranešė sudariusi avarijos tyrimo komisiją, kuri tiria, kodėl Vilniuje, Paupio gatvėje, nuvirto namo siena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas