Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 07

Dėl blogėjančios COVID-19 situacijos Panevėžio gydymo ir slaugos įstaigose ribojamas pacientų lankymas

Dėl vis blogėjančios epidemiologinės situacijos laikinai stabdomas ligonių lankymas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, globos namuose bei Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Vis dėlto, visose įstaigose leidžiamas artimiesiems atnešti po lauknešėlį.
Respublikinė Panevėžio ligoninė
Respublikinė Panevėžio ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Ligoninėje pacientų lankymas – draudžiamas

Panevėžio ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis atskleidė, kad ligonių, besigydančių Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, lankymas šiuo metu yra draudžiamas, išskyrus lankymą terminalinės būklės ligonių ir vaikų iki 14 m. amžiaus.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Vytautas Riaubiškis
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Vytautas Riaubiškis

„Juos gali lankyti 1 asmuo ir iki 15 min., apie tai iš anksto suderinęs su skyriaus, kuriame pacientas yra gydomas, vedėju. Pagerėjus epidemiologinei situacijai, ligonių lankymo klausimas bus peržiūrėtas“, – komentavo jis.

Ligoninės pacientams artimieji gali atnešti būtiniausius daiktus (pvz., telefoną), asmens higienos priemones.

„Siuntinukai pacientams yra priimami prie sargų posto, esančio Smėlynės gatvėje prie įvažiavimo į Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyrių ir ligoninės darbuotojai juos pristato pacientams“, – pridūrė V.Riaubiškis.

Reanimacijoje – 2 pacientai

Pasak jo, šiuo metu uždaryti ligoninę ar mažinti ligoninės veiklos apimtis poreikio nėra, tad ir toliau yra teikiamos visos planinės ir skubios pagalbos paslaugos. Pasikeitus epidemiologinei situacijai, gali keistis ir ligoninės darbo ritmas.

Taip pat spaudos atstovas atskleidė, jog šiuo metu ligoninėje yra gydomi 53 pacientai, sergantys COVID-19 liga, iš kurių 2 pacientai yra gydomi Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Globos namuose atsisakoma nebūtinųjų kontaktų

Šv. Juozapo globos namai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, jog ribojamas klientų kontaktas su lankytojais bei trumpalaikės klientų išvykos už įstaigos ribų.

„Siuntinius perduoti artimiesiems galite ir be tiesioginio kontakto: maišelį su gyventojo vardu ir pavarde palikite dėžėje „siuntiniams“, esančioje įėjus pro centrinį įėjimą į globos namų pastatą. Būkime sąmoningi, saugokime vieni kitus“, – skelbta įraše.

Pradėti skiepyti trečiąja vakcina

Šiuo metu Šv. Juozapo globos namuose gyvena 89 gyventojai. Iš jų net 70 – pasiskiepiję.

„Sergančių gyventojų dabar neturime. O iš 70-ies pasiskiepijusių, kai kurie turi jau net trečiąjį skiepą, kiti turi antikūnų, daromi monitoringo testai“, – kalbėjo įstaigos direktorius Patrikas Skrudupis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinacija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinacija

„Globos namai nėra uždaromi. Atsisakoma tik visų nebūtinųjų kontaktų, o gyventojų lankymą jų kambariuose ir susitikimų būtinumą kviečiame derintis su įstaigos socialiniais darbuotojais. Socialiniai darbuotojai kartu su artimaisiais priima individualius sprendimus dėl būtinumo ir dažnumo susitikti įstaigos patalpose. Socialinių darbuotojų kontaktus galima rasti mūsų internetiniame puslapyje www.juozapogloba.lt. Imamės visų atsargumo priemonių, kurias numato operacijų vadovo įsakymas ir, žinoma, sveikas protas šioje situacijoje“, – teigė P.Skrudupis.

Slaugos ligoninėje ligonių lankymas – ribojamas

Panevėžio Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė tikino, kad šiuo metu pandeminė situacija sudėtinga, todėl vadovaujantis saugumo reikalavimais, jie taip pat riboja pacientų lankymą.

„Leidžiame lankyti tik itin sunkius pacientus, kurie jau labai silpnos būklės ir yra didelė tikimybė, kad iškeliaus Anapilin. Tokius lankytojus mes aprengiame specialia apranga bei apsaugome kitus pacientus, nuo bet kokio kontakto su svetimais lankytojais“, – aiškino direktorė.

Pasiteiravus ar pasitaiko, kad artimieji nori išsivežti pacientą namo ir nenori jo laikyti slaugos ligoninėje, V.Grigienė pabrėžė, jog tokių atvejų būta pandemijos pradžioje.

„Tuomet buvo ir valdžios rekomendacija mažinti pacientų skaičių slaugos ligoninėse, tačiau dabar viskas nusistovėjo ir patys artimieji supranta, kad geresnės priežiūros jie namuose tikrai nesugebės suteikti nei mes čia. Ligoninėje dirba profesionalūs, savo darbą išmanantys medikai, o parsivežę ligonį į namus, tikrai ne kiekvienas sugebės tinkamai jį prižiūrėti, gydyti. Juolab kai patys artimieji eina į darbus, todėl negali skirti pakankamai laiko ligoniui. Mes čia ne tik juos slaugome, bet ir gydome“, – teigė ji.

Blogiausias scenarijus – lokalus karantinas

V.Grigienė tikisi, jog visuotinio karantino – nebebus. „Vyksta skiepijimas, todėl visi lengviau perserga. Taip pat žmonės jau žino, kaip taisyklingai saugotis, kaip čiaudėti, kosėti, kaip dėvėti kaukes, kas reikia nuolat dezinfekuoti ir plauti rankas. Mąstantys gyventojai, tikrai supranta situacijos rimtumą ir laikosi taisyklių, reikalavimų. Taip pat manau, jog įvesti visuotinį karantiną jau būtų per didelė ekonominė našta valdžiai. Blogiausias galimas scenarijus šiuo metu – lokalus karantinas, jei būtų uždarytas tam tikras miestas ar rajonas“, – tikino įstaigos direktorė.

Vis dėlto, medikė ramino, kad situacija šiuo metu yra gana stabili, todėl nereikėtų baimintis dėl baisiausių scenarijų.

„Kadangi situacija šiuo metu pakankamai stabili, manau, turėtų viskas praeiti. Reikia tikėtis geriausio, o ne blogiausio“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas