Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13

Dėl čekiukų skandale linksniuojamų ministrų VTEK sulaukė kreipimosi iš prezidentūros: juos saugo senatis

Prezidentūrai manant, kad kelių į vadinamąjį čekiukų skandalą įsipainiojusių ministrų elgesį turėtų įvertinti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), pastarosios pirmininkas Gediminas Sakalauskas sakė, jog dėl to sulaukta kreipimosi iš prezidento Gitano Nausėdos patarėjo Frederiko Jansono. Komisija vertins, ar pradėti dėl to tyrimą. Tačiau, panašu, kad jo nebus, nes įstatymu numatytas terminas, kiek laiko nuo eitų pareigų galima ką aiškintis, apsaugo šiuos politikus.
Simonas Kairys, Gintarė Skaistė
Simonas Kairys, Gintarė Skaistė / BNS nuotr./15min koliažas

Vadinamasis čekiukų skandalas iš švietimo, mokslo ir sporto ministrės posto išvertė konservatorę Jurgitą Šiugždinienę.

Jame taip pat linksniuojamos finansų bei kultūros ministrų Gintarės Skaistės ir Simono Kairio, anksčiau irgi dirbusių Kauno miesto savivaldybės taryboje, pavardės.

Kalbėdamas „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas, Komunikacijos grupės vadovas F.Jansonas minėjo, kad VTEK irgi galėtų vienaip ar kitaip viską įvertinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Mačiulis, Frederikas Jansonas, Darius Kuliešius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Mačiulis, Frederikas Jansonas, Darius Kuliešius

„Ir viskas būtų aišku ir paprasta: arba jie įvertina ministrus taip, kaip atrodo S.Kairiui, kad vienas, du, trys, nieko neįvyko, tada nėra apie ką kalbėti, visas tas čekučių skandalas yra nesąmonių nesąmonė, o visi tie šimtai tarybos narių yra nekalti ir juos palikite ramybėje, arba VTEK nusprendžia kažkaip kitaip. Tada jau priimami sprendimai pagal aiškią logiką“, – nurodė jis.

F.Jansonas sakė, kad baigęs interviu galbūt pats kreipsis į VTEK prašydamas įvertinti ministrų klausimą.

Du kreipimaisi

Pasak G.Sakalausko, VTEK dėl S.Kairio ir G.Skaistės gavo kreipimąsi iš prezidentūros, konkrečiai – F.Jansono, o iš Seimo – dėl G.Nausėdos deklaracijų.

Skelbta, kad Seimo konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis kreipėsi į VTEK klausdamas, ar G.Nausėda, viešai nepateikdamas savo 2018 m. šeimos turto deklaracijos, nepažeidė viešojo visuomenės intereso žinoti bei etikos normų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gediminas Sakalauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gediminas Sakalauskas

Pasak G.Sakalausko, VTEK visus gautus skundus nagrinėja įstatymo nustatyta tvarka.

Tada priimamas sprendimas, priimti skundą, pradėti arba nepradėti tyrimus.

„Ar klausimai, kurie vyksta šiuo metu viešojoje erdvėje, yra VTEK kompetencija, atsakau: „Taip, yra VTEK kompetencija“. Tai reiškia, kad gali vertinti deklaruojančių asmenų elgesį, ar jie sąžiningai, tinkamai atlieka tarnybines pareigas. Tada – ar deklaruojantys asmenys nesinaudoja tarnybinėmis pareigomis asmeninei naudai gauti. Kitas įstatymo punktas yra, ar nesinaudoja valstybės, savivaldybės turtu ne tarnybinei veiklai“, – nurodė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimui pristatoma Vyriausybės veiklos ataskaita
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimui pristatoma Vyriausybės veiklos ataskaita

VTEK pirmininko teigimu, F.Jansonas savo kreipimęsi į komisiją klausia dėl ministrų elgesio, kai jie ėjo Kauno miesto savivaldybės tarybos narių pareigas – kanceliarinių išlaidų: pašto, telefono, interneto ryšio.

„Nagrinėsime artimiausiu metu“, – sakė jis.

Tam, kad VTEK pradėtų tyrimą, pirmiausia turi įsitikinti pranešimo pagrindu – ar yra pagrįsti duomenys. Tad pirmiausia yra atliekami veiksmai iki tyrimo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Simonas Kairys, Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Simonas Kairys, Jurgita Šiugždinienė

„Jeigu tai yra pagrįstas skundas, pagrįsti duomenys, tada komisija priima sprendimą pradėti arba nepradėti tyrimą. Kitas dalykas, kad tyrimo pradėjimas dar nereiškia, kad asmuo yra pažeidęs įstatymo nuostatas. Ir į šituos klausimus atsakome tyrimo eigoje ir sprendimą priima penki komisijos nariai“, – aiškino G.Sakalauskas.

Tačiau laikotarpis, kurį galėtų vertinti VTEK, – pastarieji treji metai. Tarkime, G.Skaistė Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbo 2007-2016 metais, tad jai jau galiotų „senatis“.

Lygiai kaip ir S.Kairiui, kuris Kauno miesto savivaldybės tarybos nariu buvo 2015-2019 metais.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Ingrida Šimonytė

„Viskas priklauso nuo konkrečių aplinkybių ir veiksmų. Ir tada reikia paskaičiuoti nuo šios dienos atgal trejus metus. Reiškia, pasikartosiu, kad Etikos komisija gali vertinti buvusius tarybos narius, kurie eina arba neina pareigas šiuo metu viešajame sektoriuje. (...)

Šiuo metu skundo tikrai nekomentuosiu ir to tyrimo dalyko – ar galima, ar negalima. Bet mus riboja įstatymo senaties terminas – treji metai“, – pabrėžė G.Sakalauskas.

Vertins skundus

Dėl čekiukų skandalo savarankiškai VTEK pradėti tyrimo esą negali, nes savivaldybių tarybų narių yra daugiau kaip pusantro tūkstančio.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune prisiekė naujoji taryba ir meras
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune prisiekė naujoji taryba ir meras

G.Sakalausko teigimu, yra priimtas sprendimas, kad bus vertinami pagrįsti skundai, kuriuose bus pateikti konkretūs ir pagrįsti duomenys.

„Tada mes galėsime suformuoti tyrimo dalyką, priimti vienus arba kitus sprendimus“, – komentavo jis.

Įvertinus tiek M.Maldeikio, tiek F.Jansono kreipimųsis į VTEK, kai kurie apžvalgininkai įžvelgė, kad tarnybinės etikos sargai tapo kovos tarp Vyriausybės ir prezidentūros arbitru.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

VTEK vadovas nemano, kad komisija tapo kovos įrankiu. Anot jo, tai – kolegiali institucija, kur sprendimus priima penki nariai.

„Tai nereiškia, kad sprendimus priima įstaigos vadovas arba pirmininkas. Antras dalykas yra, kad kuomet gauname skundus, pranešimus, pas mus yra labai griežtos procedūros dėl kiekvieno veiksmo. Ir visiškai nėra svarbu, ar skundą, prašymą mums pateikia viešojo sektoriaus organizacija, ar tarnautojas, ar paprastas pilietis, ar žurnalistas. Kai mes juos gauname, įjungiame visas procedūras ir pagal tai priiminėjame sprendimus“, – komentavo G.Sakalauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas