Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 05 /18:54

Dėl „Ekobazės“ pažeidimų aplinkosaugininkai kreipėsi į prokurorus, žala – 21 mln. eurų

Dėl bendrovės „Ekobazė“ teisės aktų pažeidimų ir žalos aplinkai Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) kreipėsi į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo, paskaičiuota žala siekia apie 21 mln. eurų. „Ekobazė“ kategoriškai atmeta kaltinimus dėl žemės sklypo užteršimo atliekomis, teigia, kad ginčys AAD sprendimą ir kreipsis į teismą.
Padangų perdirbimas „Ekobazėje“
Padangų perdirbimas „Ekobazėje“ / „Ekobazė“ nuotr.

Kaip trečiadienį pranešė AAD, birželį baigęs bendrovės „Ekobazė“ patikrinimą Vilniuje, departamentas nustatė, kad įmonė užteršė šalia veiklos vietos esantį sklypą beveik 4800 tonų nepavojingų atliekų kiekiu.

Dėl aplinkos apsaugos teisės aktų pažeidimų ir žalos aplinkai departamentas kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Anot AAD, įmonė neteisėtai šalindama atliekas pažeidė atliekų tvarkymo įstatyme nustatytus reikalavimus ir padarė žalą žemei bei giliesiems jos sluoksniams. Apskaičiuotos žalos, padarytos aplinkai teršiant žemę ir gilesnius jos sluoksnius nepavojingomis atliekomis, dydis sudaro apie 21 mln. eurų.

Departamento pareigūnai atlikę patikrinimą nustatė, kad įmonė vykdydama veiklą ir gamindama produktą neatitinka standarto, neįgyvendina jame numatytų vidinės kontrolės procedūrų, netinkamai tvarko dokumentaciją.

UAB „Ekobazė“ kategoriškai atmeta Aplinkos apsaugos departamento kaltinimus

Trečiadienį vakare išplatintame pranešime spaudai UAB „Ekobazė“ kategoriškai atmeta Aplinkos apsaugos departamento kaltinimus dėl žemės sklypo užteršimo atliekomis ir pateikia savo paaiškinimus.

Įmonė taip pat pateikė, kurioje, anot „Ekobazės“ matyti statybos ir griovimo atliekų perdirbimo metu pagaminta aplinkai nepavojinga produkcija, už kurios laikymą skirtas 21 mln. Eur žalos atlyginimas. Teigiama, kad nuotrauka iš patikrinimo akto.

„Ekobazės“ pateikta nuotrauka, kaip teigiama, iš patikrinamojo akto/„Sklype laikomos medžiagos“
„Ekobazės“ pateikta nuotrauka, kaip teigiama, iš patikrinamojo akto/„Sklype laikomos medžiagos“

„Visų pirma, Aplinkos apsaugos departamento vertinimas, kad sklypas užterštas atliekomis yra visiškai nepagrįstas, - rašoma pranešime. - Įmonė teisėtai naudojamame žemės sklype laiko statybos ir griovimo atliekų perdirbimo metu pagamintą produkciją – perdirbtą, atsijotą inertinę medžiagą, gruntą. Ši produkcija, kuri gali būti naudojama vietinės reikšmės kelių tiesimui ar sklypų formavimui, buvo pagaminta laikantis įmonei išduoto taršos leidimo sąlygų ir teisės aktų reikalavimų. Todėl jos laikymas žemės sklype yra teisėtas.

Antra, Aplinkos apsaugos departamentas žalos gamtai dydį nustatė formaliuoju skaičiavimo būdu, nepaisydamas to, jog nėra žalos aplinkai fakto įrodymų, t. y. departamentas neatliko jokių žemės ar grunto taršos tyrimų, produkto atitikties ir eksploatacinių savybių tyrimų.“

Anot įmonės, departamento išvados priimtos nesulaukus, kol įmonė pateiks papildomus paaiškinimus, ekspertų išvadas dėl produkcijos.

„Todėl apie žalą aplinkai arba juo labiau jos dydį kalbėti yra absurdiška. UAB „Ekobazė“ nuolat investuoja į mokslinius tyrimus, susijusius su produktų, pagamintų iš atliekų, panaudojimu. Šiuo metu bendraujame su Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslų ir inovacijų katedra, kur bus atliekami produkcijos atitikties, cheminės sudėties bei eksploatacinių savybių tyrimai, kurie padės įmonei gintis nuo nepagrįstų Aplinkos apsaugos departamento kaltinimų.

Trečia, įmonė atkreipia dėmesį, kad iki šiol Lietuvoje nėra teisės aktais aiškiai sureglamentuota statybinių medžiagų atliekų laikymo ne atliekomis tvarka ir kriterijai, todėl nuolat atsiranda skirtingų interpretacijų ir ginčus su institucijomis tenka spręst teismuose. Ši problematika, be kita ko, minima Aplinkos ministerijos užsakymu atliktoje Statybinių atliekų panaudojimo vertinimo studijoje“, – rašom pranešime.

Teigiama, kad UAB „Ekobazė“ ginčys Aplinkos apsaugos departamento sprendimą ir kreipsis į teismą.

Įmonė taip pat pažymi, kad ji yra pasiruošusi konstruktyviai bendradarbiauti tiriant šį atvejį ir pateikti visą prašomą medžiagą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?