Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 13 /15:23

Dėl grubios klaidos vadovėlyje vaikams socdemai kreipėsi į ministeriją: faktai apie Smetoną – iškraipyti

Pasirodžius informacijai, jog 2016 metais išleistame 4 klasės matematikos vadovėlyje skelbiami tikrovės neatitinkantys faktai apie perversmo būdu prezidento postą 1926 metais užėmusį Antaną Smetoną, socialdemokratai kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM). Ministerija popiet pranešė pripažįstanti, kad vadovėlio užduotyje istoriniai faktai nėra tikslūs, kreipėsi į leidyklą, kuri klaidą ištaisys ir iki rugsėjo pabaigos apie tai mokyklas informuos atskiru laišku.
Antanas Smetona
Antanas Smetona / Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.

Ministerija raginama atsakyti, kaip tokios mokymosi priemonės patvirtinamos, taip pat – ar šis vadovėlis vis dar naudojamas ugdymo procese.

Arkadijaus Kiseliovo ir Danutės Kiseliovos sudarytame vadovėlyje pateikiamas uždavinys, kurio sąlygoje skelbiama tokia tezė: „1926 m. buvo išrinktas pirmasis Lietuvos Respublikos Prezidentas A.Smetona“. Taip pat priduriama: „Praėjus 83 metams, vyko septintojo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimai. Juose šalies vadove išrinkta Dalia Grybauskaitė.“

Į netikslius istorinius faktus dėmesį atkreipęs Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras Vytenis Andriukaitis teigia, jog klaidingų faktų įtraukimas į ugdymo procesą siunčia iškraipytą istorinę žinią ir vaikams, ir jų tėvams.

„1926 metais buvo išrinktas trečiasis, o ne pirmasis Lietuvos Respublikos prezidentas. Juo tapo ne Antanas Smetona, o Kazys Grinius. Smetona prezidentu taps po 1926 metų gruodžio 17 dienos perversmo, kuriuo sulaužė Konstituciją. Demokratinėje visuomenėje nereikėtų aukštinti tų, kurie vykdė konstitucinius perversmus“, – sako V.Andriukaitis.

Signataras taip pat priduria: „Gal vadovėlio autoriai norėjo kažkokį panašumą įžvelgti tarp Smetonos ir Grybauskaitės. Kai kurie politologai gal ir suras tam tikrų panašių bruožų tarp šių dviejų asmenybių, bet juk matematikos vadovėlyje ne apie tai reikia kalbėti”.

Kreipimesi, adresuotame švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei, prašoma atsakyti, kaip vyko recenzavimo procesas ir ar konkretus matematikos vadovėlis vis dar yra naudojamas pamokų metu. Jei taip, ar planuojama, kol nebus ištaisytos grubios faktinės istorinės klaidos, šį vadovėlį išbraukti iš naudojamų mokymo priemonių sąrašo.

„Tai – akivaizdi istorinė klaida, kurią praleido ir autoriai, ir recenzentai, ir atsakingos institucijos. Vaikams ir tėvams siunčiama iškraipyta istorinė žinia ir tokie vadovėliai turi būti nedelsiant ištaisyti“, – teigia V.Andriukaitis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pripažįsta, kad Arkadijaus Kiseliovo ir Danutės Kiseliovos matematikos vadovėlio 4 klasei (leidykla „Alma littera“) užduotyje istoriniai faktai pateikti netiksliai.

Ministerija informavo, kad kreipėsi į leidyklą prašydama peržiūrėti vadovėlio užduotį ir ištaisyti klaidą.

„Leidykla „Alma littera“ atsiprašė už netikslų kontekstą ir informavo, kad, spausdindami šio matematikos vadovėlio kitą tiražą, klaidą ištaisys ir iki rugsėjo pabaigos apie tai mokyklas informuos atskiru laišku.

Skaitmeninio formato vadovėlyje ir „Eduka klasės“ aplinkoje mokytojai jau rugsėjo viduryje matys ištaisytą užduotį. „Šviesos“ leidyklos tinklalapyje iki šios savaitės pabaigos prie vadovėlio bus įkelta papildoma informacija apie užduoties keitimą“, – rašoma ŠMSM pranešime.

Ministerija pridėjo, kad vadovėlis buvo vertintas dalykiniu aspektu, todėl esą pradinio ugdymo matematikos vertintoja veikiausiai neatkreipė dėmesio į istorinių faktų netikslumą.

Aptariamo vadovėlio puslapio su faktine klaida kopija prieinama čia.

LSDP kreipimasis į ŠMSM – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito