Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 06

Dėl ko skauda vienišiems, kitokių vaikų, kitos tautybės ir seksualinės orientacijos tėvams?

Ką reiškia Lietuvoje vienišai moteriai auginti du vaikus, iš kurių vienas turi autizmo spektro sutrikimą? Vienišai mamai rūpintis ne tik dukromis, bet ir sunkiai sergančia mama ir dar būti rome? Niekada nedirbusiai studentei susilaukti kūdikio, kurio tėtis siūlė nutraukti nėštumą? Turėti vaiką lesbiečių porai, kuri Lietuvoje teisiškai nepripažįstama? Turėti homoseksualų sūnų? Sukti galvą, kur pasivaikščioti su neįgaliu vaiku, kad jo vežimėlio kelyje nepasitaikytų laiptelių?
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Taip gyvenantys žmonės savo istorijas pasakojo per neseniai įsteigtos Šeimų asociacijos, kuri ketina burti įvairias šeimas ir siekti mokslu grįstų sprendimų šeimos politikos bei lytiškumo ugdymo srityse, pristatymą.

„Gyvenu gerai“, – per asociacijos pristatymą parodytame įraše teigė Jolanta Vaitiekūnienė, kurios sūnus yra žinomas aktorius Dominykas Vaitiekūnas, prieš keletą metų prisipažinęs esąs homoseksualus. Tačiau jos balsas neskambėjo džiaugsmingai.

Panašus buvo visas kone valandos trukmės įrašas, kuriame savo patirtimi dalijosi daugiau nei dvi dešimtys žmonių.

Nė vienas atvirai nesiskundė patiriamais sunkumais, tačiau minėjo nemažai problemų, su kuriomis tenka susidurti įvairioms šeimoms: finansinių, teisinių, susijusių su švietimu ir visuomenės požiūriu, net praktinių, pavyzdžiui, kaip apsilankyti tam tikrose vietose.

Prezidentas privertė jaustis prastai

J.Vaitiekūnienė atviravo, kad netradicinės seksualinės orientacijos artimųjų turintys žmonės susiduria „su totalia neapykanta“.

Ji ypač sustiprėjo dabar, viešojoje erdvėje vykstant diskusijoms dėl Stambulo konvencijos, partnerystės reglamentavimo.

„Jaučiu tokią padidėjusių išpuolių viešojoje erdvėje koncentraciją, ko anksčiau nebuvo. Po tų kunigų pasisakymų (Kretingos Pranciškonų gimnazijos kapelionas brolis Paulius Vaineikis vasarį per mišias, į kurias buvo pakviesta ir moksleivių, LGBT žmones pavadino „iškrypėliais“ ir „lgbtšnikais“, po to jis buvo atleistas iš pareigų mokyklojered. past.), prezidento pozicijos (valstybės vadovas Gitanas Nausėda neseniai stojo kunigo Algirdo Toliato, socialiniame tinkle pasidalijusio raginimu pasirašyti peticiją prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą, pusėn – red. past.)…

Manau, kad suaktyvėjo ir išdrąsėjo tie įžūlūs visuomenės nariai, kurie tiesiog pradėjo leisti sau, tarytum gavo „žodžio laisvę“. Dėl to LGBT žmonių artimieji patiria nepaprastą laiką.

Nežinau, ką reikėtų daryti, kartais norisi atsakyti (J.Vaitiekūnienė pademonstravo piktą mostą – red. past.), bet manau, jog reikia burtis ir rodyti visuomenei, kad yra šeimų, kurios turi tokius vaikus, yra visokių šeimų. Mano šeima yra viena iš tokių, kurie patiria diskriminaciją.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Vaitiekūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Vaitiekūnas

Pats D.Vaitiekūnas neseniai taip pat pripažino, kad didžiausią traumą išgyvena ne LGBT+ asmenys, o jų tėvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas