Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

Dėl kyšio nuteisto K.Strupo Santaros klinikos neatleido iš vadovo pareigų, nes jo nėra darbe

Santaros klinikų Pilvo ir onkochirurgijos centro vadovas prof. Kęstutis Strupas prarado chirurgo licenciją, tačiau ne pareigas ligoninėje. Klinikų atstovai teigia, kad jo darbe nėra „dėl objektyvių priežasčių“, todėl ir nepriimtas sprendimas dėl jo tolesnio darbo. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys griežtai kalba apie tai, jog už kyšio ėmimą nuteisti gydytojai privalo žinoti, kad licencijas gali prarasti.
Kęstutis Strupas
Kęstutis Strupas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dėl objektyvių priežasčių“ nėra darbe

„Profesoriaus Kęstučio Strupo darbe nėra dėl objektyvių priežasčių, todėl šiuo metu nepriimtas joks sprendimas dėl tolimesnio profesoriaus darbo klinikose, tačiau atsakingai vertinamos visos aplinkybės, o sprendimai dėl darbo teisinių santykių bus priimami išnykus objektyvioms aplinkybėms, dėl kurių K.Strupo nėra darbe. Profesorius darbo funkcijų Santaros klinikose neatlieka nuo 2022 m. kovo 14 d.

Pabrėžiame, kad Santaros klinikos netoleruoja korupcijos apraiškų ligoninėje ir priimdamos sprendimus vadovaujasi teisės aktais“, – situacija pakomentavo Santaros klinikų atstovai.

Paprašius patikslinti, kas yra minimo „objektyvios priežastys“, Santaros klinikų atstovai sakė negalintys to padaryti dėl asmens duomenų apsaugos.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako šiuo metu besitikslinanti informaciją apie K.Strupo darbą ir funkcijas Santaros klinikose.

„K.Strupui gydytojo licencija yra sustabdyta, todėl vykdyti sveikatos priežiūros veiklos jis negali“, – užtikrino SAM.

Licenciją panaikino kovo 22 d.

Apie tai, kad Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba panaikino chirurgo licenciją buvusiam Santaros klinikų vadovui K.Strupui, kovo 22 d. pranešė LNK Žinios.

Tuo metu tarnyba nekomentavo, ar K.Strupui licencija kovo 14 dieną panaikinta dėl apkaltinamojo nuosprendžio.

Vilniaus apygardos teismas pernai gruodį paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo K.Strupas buvo pripažintas kaltu dėl smulkaus kyšininkavimo, o jam neteisėtą atlygį davusi pacientė – kalta dėl smulkaus papirkimo.

Teismas konstatavo, kad K.Strupas, būdamas Santaros klinikų generaliniu direktoriumi ir praktikuojančiu chirurgu, 2018 metų sausio mėnesį iš pacientės paėmė 100 eurų kyšį už tai, kad jos pageidaujamu laiku jis pats atliktų jai operaciją. K.Strupui buvo skirta 5 tūkst. eurų, pacientei – 4,5 tūkst. eurų bauda.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marija Nedvecka ir Kęstutis Strupas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marija Nedvecka ir Kęstutis Strupas

Laikraščiui „Lietuvos rytas“ K.Strupas yra sakęs, kad nenuleis rankų ir nežino, kas siekė uždrausti jam operuoti. Esą iš pradžių buvusi viena byla dėl korupcijos, kurioje jis išteisintas, paskui – dėl kyšininkavimo. Taip pat chirurgas kalbėjo, kad turbūt jam teksią emigruoti į užsienį, nes esą turįs kvietimų „iš garsių medicinos centrų įvairiose šalyse“.

A.Dulkys griežtas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį Seime atsakė į parlamentarų klausimus dėl K.Strupui panaikintos chirurgo ir gydytojo licencijos. Anot ministro, kiekvienas kyšį iš paciento paėmęs medikas turi žinoti, kad rizikuoja ir baudžiamąja atsakomybe, ir licencijos praradimu.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Dulkys
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Dulkys

Ministro teigimu, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba licenciją panaikino vadovaudamasi Medicinos praktikos įstatymo norma, kad licencijos galiojimas panaikinamas, jeigu gydytojas šiurkščiai pažeidė paciento teises: pasinaudojo pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų.

A.Dulkys neigė įtarimus, esą į jį asmeniškai buvo kreiptasi dėl tarpininkavimo šiuo klausimu, kaip ir jis pats esą nei asmeniškai, nei neoficialiai nesikreipė į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovę dėl šio gydytojo licencijos panaikinimo.

„Tolerancijos šioje vietoje nebus“, – sakė A.Dulkys.

Šioje tribūnoje jau esu minėjęs anksčiau, kad sveikatos apsaugos sistemoje nebus toleruojami jokie korupciniai veiksmai.

Jis tvirtino, kad per pastarąjį dešimtmetį, iki šios Vyriausybės veiklos pradžios, minėtu pagrindu panaikintos vos dvi medicinos praktikos licencijos, nors už kyšininkavimą nuteisti 22 asmens sveikatos priežiūros specialistai.

„Šioje tribūnoje jau esu minėjęs anksčiau, kad sveikatos apsaugos sistemoje nebus toleruojami jokie korupciniai veiksmai. Už antikorupcinės aplinkos formavimą yra ir turi būti asmeniškai atsakingi sveikatos apsaugos sistemos įstaigų vadovai. Ne tik jiems, bet ir visai medikų bendruomenei taikysiu aukščiausius nepriekaištingos reputacijos ir skaidrumo standartus. Ir nesvarbu kokio statuso žmonės į tai buvo, yra ar bus įsipainioję. Kuriu ir kursiu nepakantumo korupcijai, patyčioms ir mobingui atmosferą.

Pasaulinio korupcijos barometro duomenys rodo, kad penktadalis pacientų Lietuvoje prisipažįsta davę kyšį gydymo įstaigose. Esame antri pagal blogumą ES. Kas ketvirtas pacientas teigia bent kartą pasinaudojęs turimais asmeniniais ryšiais. Specialiųjų tyrimų tarnybos inicijuoto Lietuvos korupcijos žemėlapio tyrime pusė Lietuvos gyventojų mano, kad labiausiai korumpuotos institucijos mūsų valstybėje yra sveikatos apsaugos srityje. Šiame gėdos sąraše lenkiame teismus, Seimą ir savivaldybes.

Galiu dar kartą patikinti Seimą, jog nebūsiu pasyvus šio nuopuolio stebėtojas – principingai nuosekliai valysiu sistemą, o tada ir pati sistema valysis“, – žadėdamas būti griežtai principingas Seime kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito