Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 18 /18:05

Dėl oro erdvės pažeidimo Lietuva Rusijai įteikė notą

Pirmadienį į Užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo iškviestas Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, kuriam įteikta nota dėl Lietuvos valstybės sienos oro erdvėje pažeidimo, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Lėktuvas IL-76
Lėktuvas IL-76 / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Nota Lietuva

Incidentas, anot URM, įvyko šeštadienį vėlai vakare, kai du Rusijos kariniai orlaiviai IL-76, skrisdami iš pagrindinės Rusijos dalies į Kaliningrado sritį, 22.50 val. bei 23.10 val. įskrido į Lietuvos teritoriją virš teritorinių vandenų ir joje išbuvo iki dviejų minučių.

Pasak Krašto apsaugos ministro atstovės Vitos Ramanauskaitės, Rusijos pilotai palaikė ryšį su Lietuvos pareigūnais, buvo įjungę automatinius atsakiklius.

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės viešųjų ryšių karininkė kapitonė Ieva Gulbinienė BNS sakė, kad praėjusį šeštadienį Šiauliuose budintys, oro policijos misiją atliekantys Jungtinių Valstijų naikintuvai nekilo lydėti jokių virš Baltijos jūros skridusių Rusijos karinių orlaivių.

Rusijos ambasadoriui URM teigia išreiškusi protestą ir pareikalavusi, kad atsakingos Rusijos institucijos kuo skubiau pateiktų paaiškinimą dėl minėto incidento bei imtųsi visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Incidentas įvyko praėjusį ketvirtadienį Rusijos ir Baltarusijos teritorijose prasidėjusių karinių pratybų „Zapad“ metu. Pratybų mokymų dalis tęsis iki trečiadienio. Prieš pratybas Lietuvos pareigūnai neatmetė incidentų ar provokacijų tikimybės.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad visuomenės neturėtų stebinti faktas, jog Rusijos kariniai lėktuvai įvykdė oro erdvės pažeidimą per pratybas „Zapad“, nes šie mokymai yra dideli.

Aš manau, kad tai neturėtų stebinti nei kariškių, nei politikų, nei visuomenės.

„Tai nėra nuostabu, nes pratybų mastas yra didelis“, – BNS sakė parlamentaras.

„Aš manau, kad tai neturėtų stebinti nei kariškių, nei politikų, nei visuomenės“, – pridūrė jis.

Detaliau situacijos V.Bakas nekomentavo, nes teigė nesantis visiškai susipažinęs su įvykiu.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, kalbėdamas apie incidentą, tikino, kad Lietuvos oro erdvė turi būti gerbiama.

„Mes negalime leisti taip elgtis su oro erdve. Mūsų teisės turi būti gerbiamos ir be leidimo į mūsų oro erdvę negali būti įskrista“, – BNS pirmadienį sakė ministras.

Jis teigė, kad šeštadienio transporto orlaivių „Il-76“ skrydis virš Baltijos jūros gali būti susijęs su Rusijoje ir Baltarusijoje vykstančiomis pratybomis „Zapad“, nes lėktuvai galėjo gabenti mokymams reikalingą įrangą ar karius.

„Tam tikros klaidos, žinant karių judėjimo skaičių ir didelį intensyvumą, gali būti. Neatmestina, kad tai buvo klaida, (...) tačiau taip pat neatmestina, ar taip nebuvo tikrinamas mūsų budrumas“, – kalbėjo R.Karoblis.

Taip pat neatmestina, ar taip nebuvo tikrinamas mūsų budrumas.

Paklaustas, ar incidentas nekelia papildomos įtampos, ministras pabrėžė, kad toks įvykis yra pirmas per pratybas „Zapad“.

Krašto apsaugos ministerija taip pat pranešė, kad praėjusią savaitę Lietuvoje ir Estijoje budintys NATO oro policijos naikintuvai aštuonis kartus kilo lydėti Rusijos karinių orlaivių, skridusių tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros. Iš viso palydėti 27 rusų lėktuvai, daugiausia tai buvo naikintuvai ir žvalgybos orlaiviai.

Dauguma virš Baltijos jūros skridusių karinių orlaivių buvo išsijungę automatinius atsakiklius.

Tai antras kartas šiais metais, kai užfiksuoti Lietuvos oro erdvės pažeidimo atvejai. Šių metų birželį pareigūnai užfiksavo du Lietuvos sienos kirtimus oro erdvėje Varėnos rajone. Tąkart užfiksuota, jog į Lietuvos oro erdvę du kartus buvo įskridęs civilinis orlaivis „An-2“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas