Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 05

Dėl šiukšlių krūvų Vilniaus Viršuliškes gyventojai jau vadina Šiukšliniškėmis

Vilniaus Viršuliškių g. gyventojai pasipiktinę netvarka šalia jų namų: prie gatvės pastatyti rūšiavimo konteineriai pritraukia daugybę nežinia iš kur atvažiuojančių žmonių, kurie nesibodi čia palikti ir maišų su buitinėmis atliekomis, ir senų baldų. Vieta šalia gatvės, priešais „Maximos“ parduotuvę, atrodo kaip sąvartynas, o už atliekų tvarkymą Vilniuje atsakinga įmonė į skundus nereaguoja.
Sąvartynas Viršuliškių gatvėje
Sąvartynas Viršuliškių gatvėje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Rūšiavimo konteineriai, o šalia jų – krūvos šiukšlių. Toks vaizdas pasitinka einančius ar važiuojančius Viršuliškių gatve. O ypač netvarka bado akis šalia gyvenantiems žmonėms. Kaip 15min pasakojo vilnietė Violeta, taip yra jau ne pirma savaitė. Kai rūšiavimo konteineriai buvo perkelti iš kiemų šalia gatvės, aplink juos ėmė kauptis krūvos šiukšlių.

Atliekų nesurenka

„Visa tai prie pat kelio, šiandien vaizdas irgi tragiškas, – pirmadienio rytą pasakojo gyventoja. – Prie kelio stovi 7 konteineriai ir aplinkui baldų privežta, kitų šiukšlių. „Ecoservice“ mašina važiavo, tačiau čia niekas nesurinko, taip viskas ir stovi. Šalia mašinos statomos, šaligatvis, juo vaikai eina į mokyklą, mamos su vežimėliais vaikšto ir t.t. Taip yra nuolat, tas tęsiasi apie dvejus metus. Pavasarį turėjome susitikimą su meru, kalbėjome ir apie tai, jis sakė, kad kai pradės dirbti VASA (savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ – red.past.), su ja reikės šitą problemą spręsti.“

Būtent į VASA moteris ir kreipėsi kiek daugiau nei prieš dvi savaites, tačiau į jos raštą net nebuvo sureaguota – nei situacija pasikeitė, nei atsakymas gautas. Daugiabučius administruojanti bendrovė „Viršuliškių būstas“ irgi tikina niekuo padėti negalinti, tad pasiūlė kreiptis ten pat – į VASA.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sąvartynas Viršuliškių gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sąvartynas Viršuliškių gatvėje

Violeta pripažįsta, kad pagrindinė problema yra netinkamai besielgiantys žmonės, kurie čia verčia savo atliekas. Tačiau ji įžvelgia ir kitką – kol rūšiavimo konteineriai buvo išskirstyti kiemuose, nieko panašaus nenutikdavo. Esą tuomet gyventojai rūpinosi savo aplinka. O ir privažiuoti prie kiemuose stovinčių konteinerių buvę sunku, šalia kelio – visai kas kita.

„Atvažiuoja mašinomis ir išmeta, iš visų namų neša ir meta. Žmonių sąmoningumo nepakeisi, bet kai konteinerių nebuvo prie kelio, tokios nesąmonės nebūdavo. Dabar ne Viršuliškės, o Šiukšliniškės, galima taip pavadinti. Jau net 7–8 metų vaikai piktinasi, kodėl niekas neveža šiukšlių“, – kalbėjo moteris.

Kas turi sekti teršėjus?

Kaip susekti teršėjus? Violeta sako, kad vargu ar gyventojai gali patys tai padaryti, nes ten greičiausia tektų budėti vos ne visą parą.

„Nesakau, kad nereikia konteinerių, jie turi būti. Bet gal vietas reikėtų parinkti tinkamesnes, kur jie galėtų stovėti. Kai stovėjo kiemuose, buvo tvarkingai rūšiuojamos atliekos, vieną kitą kartą tik pasitaikydavo prikrautų aplinkui. Bet tikrai ne taip“, – sakė Violeta.

Nesakau, kad nereikia konteinerių, jie turi būti. Bet gal vietas reikėtų parinkti tinkamesnes, – sakė Violeta.

Valdas Juodis, Vilniaus savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas, teigia, kad antrinių žaliavų surinkimas ir vežimas vykdomas pagal sutartis, sudarytas tarp atliekų vežėjų ir gamintojų bei importuotojų įsteigtų organizacijų (viešųjų įstaigų „Pakuočių tvarkymo organizacija“, „Žaliasis taškas“ ir „Gamtos ateitis“). Ši sistema finansuojama minėtų organizacijų lėšomis, tad gyventojai nemoka už išrūšiuotų atliekų surinkimą ir sutvarkymą.

„Šiuo metu savivaldybė kartu su organizacijomis rengia rūšiuotų atliekų surinkimo-vežimo paslaugų konkursą. Tikimės dar šiais metais skelbti konkursą, o pavasariop turėti šių atliekų vežėjus, iš kurių bus reikalaujama ir tinkamų sąlygų rūšiavimui sudarymo, atsakomybės ir paslaugų kokybės. Pagal atliekų vežėjų pateiktą informaciją popieriaus ir plastiko antrinės žaliavos iš Viršuliškių g. 31 vežamos kiekvieną pirmadienį, o stiklo – kartą per mėnesį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sąvartynas Viršuliškių gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sąvartynas Viršuliškių gatvėje

Didelių gabaritų ir kitos atliekos šalia antrinių žaliavų surinkimo konteinerių čia kaupiasi nuolat. Savivaldybė kartu su savivaldybės įmone „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ gyventojus ragina, pastebėjus piktnaudžiavimo atvejus, įspėti teršiančius asmenis ir, esant galimybei, fiksuoti pažeidimus fotonuotraukomis bei jas perduoti Saugaus departamento Viešosios tvarkos skyriui, kuris pagal kompetenciją pritaikys nuobaudas, numatytas Administraciniame nusižengimo kodekse“, – teigė V.Juodis.

Jis taip pat priminė, kad komunalines atliekas privalu mesti į tam skirtus konteinerius, o buityje susidariusias didelių gabaritų atliekas gyventojai privalo patys išvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Šiuo metu Vilniuje yra penkios tokios aikštelės, kuriose nemokamai priimamos didelių gabaritų atliekos: Pilaitės pr. 50, Liepkalnio g. 113B, V.A.Graičiūno g. 36C, Pramonės g. 209S, Pumpėnų g. 1.

Savivaldybė ragina, pastebėjus piktnaudžiavimo atvejus, įspėti teršiančius asmenis ir, esant galimybei, fiksuoti pažeidimus fotonuotraukomis.

Darbai sustojo trumpam

Viršuliškių gyventoja teigė nesuvokianti ir kodėl sustojo keturių pusiau požeminių konteinerių įkasimo darbai, prasidėję prieš du mėnesius.

Anot V.Juodžio, darbai sustojo tik trumpam. „Pusiau požeminių konteinerių aikštelių įrengimo darbai galėtų būti spartesni, situacija savivaldybei žinoma, rangovai raginami laikytis grafikų, spartinti įrengimo darbus. Vienu metu įvairiose miesto vietose įrengiama keliasdešimt aikštelių, dirbama pamainomis, t.y. atliekami žemės darbai, montuojami konteineriai, atstatomos dangos, todėl kartais darbai užtrunka ilgiau, nei planuota. Planuojame, kad požeminiai konteineriai bus įrengti jau po dviejų savaičių.“

Vilniaus savivaldybė yra skelbusi, kad teršėjus seks įrengdama kameras. Keletas tokių pažeidėjų jau buvo nufilmuoti.

Nuo šių metų gegužės 1-osios Vilniuje pasikeitė atliekų surinkimo sistema – ją administruoti centralizuotai ėmėsi VASA, o miestas buvo suskirstytas į zonas, taip gyventojai neteko galimybės patys pasirinkti atliekų vežėjo. Dabar į nustatytą zoną atvažiuoja tik savivaldybės parinktas vežėjas. Šios pertvarkos pradžią lydėjo chaosas, kai keičiantis grafikams gyventojai dažnai skundėsi laiku neišvežamomis šiukšlėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas