Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 06

Dėl smurto šeimoje ir pasipriešinimo pareigūnams areštinėje atsidūręs Vilniaus savivaldybės departamento direktorius Vytautas Grinius darbe nuobaudų nesulauks

Šį savaitgalį net du aukštas pareigas užimantys vyrai pakliuvo į skandalus dėl konfliktų namuose su sutuoktinėmis – Seimo narys Egidijus Vareikis ir Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius. Pastarajam pirmadienio rytą teko atsiprašyti kolegų sostinės savivaldybėje, tačiau rimtesnės nuobaudos darbe jam negresia.
 Anot V.Griniaus, išbraukti arklides Pūčkorių gatvėje iš privatizuojamų objektų sąrašo nebuvo pagrindo.
Vytautas Grinius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sutuoktinių Grinių konfliktas įsiplieskė sekmadienį tuoj po vidurnakčio. Atvykusi policija V.Grinių išsivežė ir jis dėl smurto šeimoje bei pasipriešinimo pareigūnams atsidūrė areštinėje.

Pirmadienį Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius jau buvo darbe. Kaip 15min.lt sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas, V.Grinius viešai atsiprašė kolegų per rytinį posėdį.

Jokio fizinio smurto nebuvo, vyras nekėlė rankos prieš savo žmoną, kas labai svarbu šioje situacijoje. Buitinis ginčas įvyko abiem grįžus po gimtadienio ir jo metu abu buvo ne visiškai kontroliuojantys savo veiksmus, – kalbėjo Artūras Zuokas.

Anot mero, jis bendravo su V.Griniumi ir jo šeima, aiškinosi aplinkybes, todėl dabar belieka apgailestauti, kad konflikto detalės žiniasklaidoje esą buvo atskleistos nevisiškai tiksliai. „Jokio fizinio smurto nebuvo, vyras nekėlė rankos prieš savo žmoną, kas labai svarbu šioje situacijoje. Buitinis ginčas įvyko abiem grįžus po gimtadienio ir jo metu abu buvo ne visiškai kontroliuojantys savo veiksmus, todėl dėl savo veiksmų nekontroliavimo buitinio ginčo metu buvo iškviesta policija. Bet kuriuo atveju to pateisinti negalime. Kad tai įvyko, nėra gerai, ponas Grinius visų atsiprašė viešai, kad jo veiksmai sukėlė neigiamą ir Vilniaus miesto savivaldybės vertinimą“, – kalbėjo meras.

Tačiau policijos atstovai ir pirmadienio popietę tvirtino, kad policija gavo pranešimą dėl fizinio smurto, todėl pareigūnai ir buvo priversti imtis veiksmų. Vilniaus apskrities VPK Viešųjų ryšių poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius teigė, kad iškvietimas buvo gautas sekmadienį, 0.40 val., į namus Vilniaus Bokšto gatvėje. „Kaip pranešė žmona, jis naudojo smurtą prieš savo žmoną. Buvo uždarytas į areštinę, o Vilniaus 3-iajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 140 straipsnio I dalį“, – sakė P.Radvilavičius.

Tyrimas pradėtas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo, pagal BK 140 straipsnio I dalį, asmuo, kuris „mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“.

Vis dėlto V.Griniui kokių nors nuobaudų darbe dėl šitos istorijos negresia. Anot mero, konfliktas šeimoje išspręstas, o ir pagal darbo santykius Vilniaus savivaldybė net ir norėdama negalėtų kaip nors V.Griniaus bausti, nes konfliktas įvyko ne darbo metu ir nėra susijęs su darboviete.

Kaip pranešė žmona, jis naudojo smurtą prieš savo žmoną. Buvo uždarytas į areštinę, o Vilniaus 3-iajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas, – sakė Paulius Radvilavičius.

A.Zuokas priminė, kad jo žmona Agnė Zuokienė, būdama Seimo narė, buvo viena iš Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo iniciatorių, tačiau esą nebuvo atsižvelgta į kai kuriuos jos pasiūlymus, kurie rėmėsi pasauline praktika: Vakarų šalyse dažniausiai pirmą kartą niekas nesulaiko asmenų, o tiesiog vyras paimamas ir 24 valandas negali grįžti į namus, kad „visų karštos galvos atvėstų“.

Kadangi tokiam siūlymui nepritarta, dabar į konfliktus iš karto įsikiša policija ir smurtu įtartam asmeniui pritaikomos tam tikros sankcijos. Meras prisiminė savo asmeninę patirtį, kai vaikystėje jam yra tekę ne kartą kviesti policiją, nes nuo alkoholio apsvaigęs jo dabar jau miręs tėvas būdavo labai agresyvus. Tačiau kiekvienas toks iškvietimas tik pablogindavo šeimos situaciją – ji vėl smuktelėdavo į eilės butui gauti galą, tėvui būdavo sumažinami priedai prie algos, tad tekdavo gyventi pusbadžiu. Todėl, dabartinio Vilniaus mero manymu, visos sankcijos ir veiksmai turėtų būti protingai naudojami.

Anot A.Zuoko, į skandalą įsivėlę V.Grinius ir jo žmona praėjus dienai jaučiasi išties nepatogiai tiek prieš visuomenę, tiek vienas prieš kitą. „Mano žmona tokiu atveju pataria: visi turime draugų. Žmonos ir vyrai turėtų sutarti dėl dviejų draugų – jeigu įvyktų toks konfliktas, skambini ne policijai, o draugui, kuris atvažiuotų ir išsivežtų ar padėtų konfliktą išspręsti be policijos įsikišimo ir visų iš to išplaukiančių pasekmių. Ačiū Dievui, per 20 metų mūsų gyvenime nėra buvę tokių atvejų, kad su žmona aiškintumėmės santykius karštai ar peržengdami ribas, bet sutarėme, jog pirmas draugas, į kurį kreiptųsi mano žmona, jeigu aš peržengčiau ribas, būtų Žilvinas Šilgalis, o aš kreipčiausi į Žydrūną Savicką“, – asmeninę patirtį dėstė Vilniaus meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas