Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 24

Detektyvas Klaipėdos hospise tęsiasi: aiškėja, kad ligoniai slaugomi biurui skirtose patalpose

Klaipėdos hospise esantys ligoniai slaugomi administracinėse patalpose, kur stinga plautuvių, o maistas tiekiamas per nepritaikytą tam zoną. Apie tai penktadienį pranešė įstaigą tikrinę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai, pasiūlę pacientus pervežti į kitas sveikatos priežiūros įstaigas. Medikų konsiliumas savaitgalį vertins hospise esančių ligonių būklę.
Klaipėdos hospisas
Klaipėdos hospisas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos buvo įpareigojęs „Klaipėdos hospiso“ vadovybę iki trečiadienio vakaro ištaisyti klaidas. Jų iš viso priskaičiuota 8. Esminis trūkumas – higienos pasas suteiktas tik vienai lovai. Tačiau tuo metu kai įstaigoje įsiplieskė koronaviruso židinys čia buvo gydomi 38 žmonės.

Ketvirtadienį centro darbuotojai analizavo hospiso vadovybės pateiktus duomenis. Penktadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų valdymo komisijai jie pristatė išvadas, kas nuveikta.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo R.Grigaliūno, didžiąją dalį pastabų hospisas išsprendė, tačiau liko esminė problema.

„Šiuo metu centre yra 35 pacientai, dirba 6 darbuotojai, kurie slaugo ir atlieka kitus darbus. Esminės pastabos tokios: yra neužtikrinama šiose patalpose, kur yra pacientai, teisinga ir reikalinga, pakankama infekcijų kontrolė, taip pat patalpų pritaikymas, ar atitikimas asmens sveikatos priežiūros įstaigų reikalavimams. Kaip pavyzdys, patalpų paskirtis nepritaikyta. Tai administracinės patalpos. Ten, kur buvo leidimas, higienos pasas, ten viskas gerai, tačiau, kas išeina už to vieneto, patalpos yra administracinės paskirties, o turi būti gydymo. Ne visose palatose yra plautuvės. Maistas tiekiamas per nešvarią zoną“, – komentavo R.Grigaliūnas.

Klaipėdos hospise koronavirusu serga 31 slaugomas pacientas, tinkamų sąlygų čia jų gydyti nėra. R.Grigaliūnas penktadienį Esktremalių situacijų koordinavimo posėdyje prašė užtikrinti ligonių gydymą tinkamose patalpose.

Klaipėdos meras V.Grubliauskas teiravosi, ar tai reiškia, kad visi pacientai turi būti pervežti į kitą vietą. Šis klausimas jau buvo sprendžiamas, konstatuojant, jog pervežimas į kitas vietas būtų per daug rizikingas.

Nuspręsta kreiptis pagalbos į medikus, kad šie įvertintų pacientų būklę.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas

Vertins pacientų būklę

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius G.Neniškis pagalbos kreipėsi į Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytoją Vinsą Janušonį.

„Sutikčiau, kad reikia įvertinti būklę, nes už kiekvieno sprendimo yra ir atsakomybė, jei jie bevežant mirtų“, – sakė V.Janušonis. Jo teigimu, gydytojai turėtų įvertinti jų būklę dėl perkėlimo į kitą gydymo vietą.

V.Janušonis žadėjo, kad gydytojai per porą dienų galėtų vertinimą atlikti.

„Turėtų būti sudarytas gydytojų konsiliumas, nuvykti į vietą ir įvertinti jų būklę“, – antrino Jūrininkų ligoninės vyr. gydytojas Jonas Sąlyga.

Anot hospiso vadovės Rasos Dagienės, visi pacientai yra sunkūs, tačiau keturi nesusirgusieji yra transportabilūs ir tikrai gali būti pervežami. Artimieji jų pasiimti nesutiko.

Moteris tikino, kad buvo suformuotos darbuotojų pamainos, tačiau dėl kilusio skandalo kai kurie dirbti atsisakė baimindamiesi, kad prasidėjus ikiteisminiam tyrimui dėl pažeidimų hospise jiems nebus sumokėti atlyginimai.

R.Dagienė tikino pati pavargusi nuo krūvio ir teigė, kad Covid 19 pacientai turėtų būti gydomi ligoninėje, nes jų prižiūrėti hospisas tiesiog neturi personalo.

Keturis sveikus pacientus svarstoma perkelti į Klaipėdos medicininės slaugos ligoninę. Čia turimos patalpos, kur nauji ligoniai gali būti guldomi dviems savaitėms stebėjimui. Personalas juos lanko su visomis apsaugomis priemonėmis. Prieš pervežant juos privalu dukart testuoti dėl koronaviruso, tad iki pirmadienio pacientai turės likti hospise.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas

R.Dagienė tikino neturėsianti, kas čia dirba jau šeštadienį ir negalinti priversti personalo ateiti dirbti.

„Kaip čia yra, kad pas mus paliekamas 31 sergantis pacientas, jei mūsų patalpos nepritaikytos Covid pacientams?“, – klausė R.Dagienė.

Meras nevyniojo į vatą – neatitikimas negimė šį rytą, tačiau kad ir kaip bebūtų, peržengti teisės aktų nevalia – turi būti artimųjų sutikimai pervežti pacientus, jie turi būti įvertinti medikų.

„Kai galėjome patarti, niekas į mus nesikreipė. Dabar administracija turi rūpintis dėl sutikimų, dėl darbuotojų“, – antrino ir R.Grigaliūnas.

Nuspręsta, kad pirmadienį keturi sveikieji, jei testai išliks neigiami, bus pervežti į slaugos ligoninę, o kitų pervežimas bus vertinamas atsižvelgiant į konsiliumo išvadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas