Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 16

Didmiesčių priemiesčiuose gyvenančius žmones įspėja: policija gali neįleisti į miestą apsipirkti

Aplink didžiuosius Lietuvos miestus yra daugybė pastaraisiais metais išaugusių gyvenviečių. Formaliai tai rajonų savivaldybių teritorija, tačiau iš esmės gyventojai dirba, mokosi, apsiperka miestuose. Šiuos žmones policija įspėja: pradėjus riboti judėjimą apsipirkti įprastose maisto prekių parduotuvėse miestuose gali nepavykti, kadangi tai nebus ta priežastis, kuri leis vykti į kitą savivaldybę.
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Uždaryti įvažiavimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

100 metrų, bet negalima

Arūnas gyvena maždaug 120 metrų nuo Vilniaus miesto ribos – Rokantiškių kaimas Šatrininkų seniūnijoje jau yra Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje. Tačiau didžioji dalis šeimos gyvenimo susijusi su sostine: ten darbas, ten ir apsiperkama kasdien reikalingų produktų.

„Pervažiuoju per geležinkelį ir atsiduriu mieste arba atvirkščiai. Pavilnyje yra keletas parduotuvių, į kurias paprastai ir užsukame pakeliui. Jeigu reikėtų rajone ieškoti parduotuvės, tai net nežinau, Skaidiškėse atidarė naują parduotuvę „Maxima“ neseniai, Rudaminoje irgi visko yra.

Taip, tai jau toloka, bet net ne tiek svarbu, ar toli, ar arti, galima nuvažiuoti, preciziškai laikantis karantininių nurodymų. Tačiau – nėra kelio.

Taip, tai jau toloka, bet net ne tiek svarbu, ar toli, ar arti, galima nuvažiuoti, preciziškai laikantis viešųjų karantininių nurodymų. Tačiau – nėra kelio. Yra kažkoks toks traktorinis keliukas, kuriuo vasarą, kai visiškai sausa ir žemė suslūgus, ten pravažiuoti galima. Dabar žiema, kai pašalę, gal irgi būtų įmanoma, bet garantijų nėra. Kitu laiku ten važiuoti net nebandyčiau“, – prisipažino Arūnas.

Jis prisiminė neseną kelionę iš Rudaminos, kai šalia namų esančioje pervažoje sugedo traukinys – taip nutinka gana dažnai, nes iš Baltarusijos vykstantys prikrauti prekiniai traukiniai sunkiai įveikia ties šia vieta esantį geležinkelio linkį. Kol atvyksta kitas lokomotyvas ir nutempia, užtrunka bent kelias valandas, tada būna uždaromos net kelios pervažos, esančios netoliese. Tad teko išbandyti lauko keliukus, kur ne kartą aplankė mintis palikti mašiną ir eiti ieškoti pagalbininkų su traktoriumi.

„Natūralu, kad ten taip nebevažiuosiu. Žinoma, galima eiti pėsčiomis – laukais susidarys koks dešimt kilometrų“, – juokavo Arūnas.

Teks susipažinti su vietos parduotuvėmis

Šalia Pavilnio, Pakalniškių kaime, kuris – taip pat maždaug 100 metrų už Vilniaus miesto savivaldybės ribos – gyvena ir Mažvydas kartu su šeima. Šios šeimos situacija analogiška, nes abu su žmona dirba Vilniuje, ten pat darželį lanko ir judviejų dukra, o ir artimiausia parduotuvė Pavilnyje, nes jų kaime net kiosko nėra.

Mažvydas tikina suprantąs, jog judėjimo ribojimai būtini, nes situacija dėl koronaviruso grėsminga, tačiau vis dėlto šypsosi – iki šiol net nežino, kur Vilniaus rajone yra artimiausia parduotuvė, nes niekada tokia nesinaudojo. Esą gal Nemėžyje, bet ten lyg tik labai nedidelė, kuri prieš šventes greičiausia bus pilnutėlė, arba Rudaminoje, iki kurios išties nearti.

15min skaitytojo nuotr. /Karantino metu parduotuvėje „Depo“ parduodamos prekės
15min skaitytojo nuotr. /Karantino metu parduotuvėje „Depo“ parduodamos prekės

Kitoje pusėje nuo Vilniaus nuolat plečiasi Riešė. Gyvenvietė irgi jau yra Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje, joje gyvena tūkstančiai žmonių, kurių dauguma taip pat labiau susiję su Vilniaus miestu, nei rajonu.

Čionykštis Giedrius prisipažįsta, kad Riešės parduotuvėse nesilanko – viena yra tolokai gyvenvietės centre, kita šalia namų, tačiau maža ir visada sausakimša. O štai kitapus Molėtų plento esančią „Rimi“ įvedus apribojimus pasiekti sunku, nes norint apsisukti, teks nuvažiuoti iki Vilniaus.

VIDEO: A. Bilotaitė: Švenčių metu ir savaitgaliais šalyje veiks 250 kontrolės postų

Tad gruodžio 16 dieną įsigaliojusios griežtesnės karantino taisyklės, pagal kurias ribojamas judėjimas šalyje ir tarp savivaldybių, gali sukelti sunkumų tiek Arūnui, tiek Mažvydui, tiek Giedriui. Tiesa, visi jie šypsosi ir skųstis neskuba, nes apsipirkti galima ir keliaujant darbo reikalais, tačiau prisipažįsta – situacija gana kurioziška.

Policija – griežta

Vidaus reikalų ministerija ramina: kaip 15min informavo ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič, ši situacija neturėtų sukelti nepatogumų gyventojams, nes palikti savo gyvenamąją vietą ir nuvykti į prekybos vietą nėra draudžiama.

„Be abejo, rekomenduojama pasirinkti parduotuves toje pačioje savivaldybėje, kur ir gyvenamoji vieta, bet jeigu nepavyksta, tuomet galima vykti ir į kitoje savivaldybėje esančią parduotuvę. Policijos pareigūnai kiekvieną situaciją vertins individualiai, bet, kaip jau buvo minėta, tikslas yra ne bausti, o paaiškinti, be to, skatinti žmones būti sąmoningais ir atsisakyti nebūtinų kelionių“, – teigė VRM atstovė.

Rajone tikrai yra pakankamai maisto parduotuvių, kur galima apsipirkti.

O štai policija į situaciją žiūri kitaip. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis patikino, kad važiuodami apsipirkti į Vilnių rajono gyventojai turėtų gerai pagalvoti – tokių pareigūnai greičiausia nepraleis, kadangi tai nėra būtinybė.

„Rajone tikrai yra pakankamai maisto parduotuvių, kur galima apsipirkti“, – įsitikinęs policijos atstovas.

Tikisi individualių sprendimų

Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras įsitikinęs, kad ar įsileisti miesto paribėje, tačiau jau rajone, gyvenančius ir apsipirkti miesto didesnėje parduotuvėje norinčius žmones, konkrečiu atveju spręs eismą reguliuojantys policijos pareigūnai.

„Jei tai yra mikrorajono, kuris turi visą infrastruktūrą rajone, turi prekybos centrus, gyventojas, tokiu atveju, greičiausiai, policija jo į miestą eismo ribojimų metu neįleistų, jei nebūtų kito motyvo, tik apsipirkti. Bet jei mikrorajonas yra tampriai susisietas su Kauno miestu, daugelyje vietų net infrastruktūra, gatvės yra bendros, ant ribos, tai galimybės patekti, pasiekti prekybos centrus, įsigyti reikiamas prekes, bus, manau, sudarytos.

Pačioje schemoje numatyta, kad žmonės galėtų tiek į vieną, tiek į kitą pusę vykti ir patekti į prekybos centrus. Yra juk numatytas ir toks poreikis, apsipirkimo tikslais pajudėti iš namų. Jei kitų galimybių nėra ir tam bus būtina kirsti miesto ribą, įvertindama gyvenamąją vietą, policija, manau, kiekvienu atveju priims logiškus ir protingumo kriterijais paremtus sprendimus“, – paaiškino P.Keras.

Jei tai yra mikrorajono, kuris turi visą prekybos centrus, gyventojas, tokiu atveju, greičiausiai, policija jo į miestą eismo ribojimų metu neįleistų, jei nebūtų kito motyvo, tik apsipirkti.

Paklaustas, kurie mikrorajonai pagal eismo ribojimų karantino metu schemą tampa padalinti ir jų gyventojams gali iškilti panašios problemos, jis įvardijo Romainius, Vytėnus ir Sargėnus.

Ragina pasirūpinti dokumentais

Dažniausias klausimas, susijęs su įvestais judėjimo tarp savivaldybių ribojimais, kurio sulaukia Kauno miesto savivaldybė, anot P.Kero, yra: kokius dokumentus reikia turėti, norint įrodyti būtinybę įvažiuoti ar išvažiuoti iš Kauno miesto.

„Tai nekilnojamojo turto dokumentai, darbuotojo pažymėjimas ar dokumentas, įrodantis, kad žmogus dirba vienoje ar kitoje įstaigoje Kaune, bei bet kuris kitas logiškas dokumentas, pagrindžiantis poreikį vykti vienu ar kitu maršrutu. Nebūtinai tai turi būti originalai, užteks ir fotografuotos kopijos“, – išdėstė P.Keras.

Kauno apskrities policija pripažįsta, kad nepatogumų žmonėms išties gali kilti. Vis dėlto, tie, kuriems būtinybės nėra, į Kauno miestą nebus įleidžiami. Kaip tikina Kauno apskrities policija, Kauno rajono infrastruktūra išvystyta, yra ne viena prekybos vieta, kurioje galima rasti didesnį prekių pasirinkimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos patikrinimai Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policijos patikrinimai Kaune

Jei reikia sauskelnių – pagalvokite

Klaipėdoje policija prie kai kurių įvažiavimų į miestą budėjo jau trečiadienio rytą. Dar išvakarėse vairuotojų prašyta būti pasiruošusius ir turėti dokumentus, kurie įrodytų jų kelionės būtinumą.

Tad ir apsipirkti važiuojantiems Klaipėdos priemiesčių gyventojams gali iškilti dilemų.

„Tikrinami įvažiuojantys į rajonų centrus: Klaipėdos miestą, Gargždus. Todėl atsakymas į klausimą, ką daryti mamytei iš rajono, jei baigėsi sauskelnės, būtų toks: įvertinti visas galimybes nevažiuoti. Pirkti internetu, užsakyti paštu. Visada atsakome: jei yra bent viena galimybė nevykti, tai ir reikia nevykti“, – teigė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Todėl atsakymas į klausimą, ką daryti mamytei iš rajono, jei baigėsi sauskelnės, būtų toks: įvertinti visas galimybes nevažiuoti.

Policijos nurodymai

Kaip skelbia Lietuvos policija, ketinantiems vykti į kitas savivaldybes asmeniniais tikslais, rekomenduojama nevykti niekur, kur negalėsite savo vykimo ir buvimo teisėtumo pagrįsti dokumentais. Išvykus grįžti bus galima tik turint Vyriausybės nutarime numatytą teisėtą vykimo tikslą pagrindžiančius dokumentus (pvz. būsto nuomos sutartis, nekilnojamo turto nuosavybės dokumentus, darbo santykius įrodančius dokumentus, jei vykstama darbo reikalais).

„Jei minėtų ar kitų teisėtą tikslą pagrindžiančių dokumentų pateikti negalėsite, iki judėjimo ribojimų pabaigos (2021 m. sausio 3 d. imtinai) grįžti negalėsite.

Jei ne savo gyvenamosios vietos savivaldybėje turite nekilnojamojo turto arba esate ten registruotas, Jūs turite teisę vykti, tačiau jums galioja kiti apribojimai – pvz., bendravimas tik vieno namų ūkio ribose (pavyzdžiui, grįžimas pas tėvus, senelius ir (ar) kitus giminaičius šį reikalavimą pažeistų)“, – įspėja policija.

Taip pat leidžiama kraustytis, tačiau važiuoti reikėtų su visais asmeniniais daiktais, o pareigūnai situaciją vertintų individualiai – pvz., vykimas su keliais asmeniniais daiktais netraktuojamas kaip persikraustymas.

Policijos paaiškinimus, kas ir kaip gali judėti tarp savivaldybių, skaitykite čia: Policija atsako: kas ir kokiomis aplinkybėmis galės judėti tarp savivaldybių, kokius dokumentus reikės turėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi