Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 16

Dirbtinis intelektas vėl apgavo: vaikams knygas skaitė kompiuterio sukurti demonai

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusios nuotraukos, kuriose sugretintos „drag“ karalienės ir pragaro padarai, sulaukė didelio susidomėjimo. Internautai pradėjo gąsdinti vienas kitą, kad dabar mokyklose jų vaikams pasakas seks „drag“ karalienės kartu su demonais. Tačiau pragaro padarų nuotraukos buvo sukurtos dirbtinio intelekto (DI) pagalba ir su „drag“ karalienėmis visai nesusijusios.
„Drag“ karalienė skaito vaikams
„Drag“ karalienė skaito vaikams / Ekrano nuotr. iš „WNY News Now“ kanalo platformoje „YouTube“

Ragino saugoti vaikus

Viena moteris socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo keliomis nuotraukomis, kuriose matyti „drag“ karalienės (angl. drag queens) ir šėtoniškos būtybės, skaitančios knygas vaikams.

Prie šių kadrų ji rusiškai parašė: „Kaip prabėga pasakų valanda darželiuose, bibliotekose ir mokyklose. Taip pat ir vaikų klubų „Šėtonas po mokyklos“ susitikimai Pensilvanijoje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėl JAV knygas vaikams skaitančių „ne tik drag“ karalienių, bet ir esą demonų susirūpinta ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėl JAV knygas vaikams skaitančių „ne tik drag“ karalienių, bet ir esą demonų susirūpinta ir Lietuvoje

Galbūt ne visi supranta, kad tai – vyriausybės programa. „Skaitytojus“ saugo nauji „įstatymai“ ir policija“.

Tarp daugiau nei 360 įrašu pasidalinusių žmonių yra nemažai lietuvių. Šie nepatingėjo prie nuotraukų pridėti ir savų įžvalgų.

Lietuviai, pasidaliję įrašu, ragino saugoti vaikus, aiškino, esą už tokias vertybes dabar kovoja Ukraina, net citavo Biblijos ištraukas. „Čia yra tos amerikoniškos vertybės ir mūsuose taip siekiama ir trokštama kultūra ir gerovė“, – aiškino jis.

Patikėjo daugybė žmonių

Keliose iš pasidalintų nuotraukų matyti „drag“ karalienės, skaitančios knygas vaikams. Kitose vaikai susėdę rateliu aplink pentagramą, knygas jiems skaito būtybės, primenančios demonus. Sudėjus šalia nuotraukas stengiamasi sugretinti ir šiuos du dalykus.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai gąsdinami, esą nuo šiol knygos vaikams bus skaitomos taip
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai gąsdinami, esą nuo šiol knygos vaikams bus skaitomos taip

Nuotraukos su demonais socialiniame tinkle „Facebook“ jau blokuojamos, nes buvo sukurtos pasitelkus dirbtinį intelektą (DI). „Drag“ karalienių nuotraukos nei blokuojamos, nei yra susijusios su pragaro būtybėmis.

Demonus vaizduojančias nuotraukas, pasitelkęs DI, sukūrė vienas skaitmeninio turinio kūrėjas ir pasidalino jomis savo paskyroje „Facebook“ pavadinimu „The Pumpkin Empress“.

Prie įrašo pridėtas ir autoriaus komentaras, kuriame paaiškinta, kad vaizdai sukurti kompiuteriu: „Tai nėra tikra. Šias nuotraukas sukūriau naudodamas DI (dirbtinio intelekto) programinę įrangą. Vaikai nėra tikri, to niekada nebuvo.

Tačiau esu šiek tiek nusiminęs, nes, būdamas mažas, labai norėčiau čia nueiti, mano sekmadieninė mokykla niekada nedavė man šaunios kepurės su ragais. Tiesiog sakau.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaikams skaitančių demonų vaizdai buvo sukurti kompiuteriu, pasitelkus dirbtinį intelektą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaikams skaitančių demonų vaizdai buvo sukurti kompiuteriu, pasitelkus dirbtinį intelektą

Iš komentarų po įrašu akivaizdu, kad nemažai žmonių kadrus palaikė tikrais, nors dauguma ir neapsigavo. Kai kurie iš patikėjusių tvirtino, jog nuotraukose užfiksuota, kaip JAV bibliotekose per renginį „SatanCon“ vaikai mokomi satanizmo.

Nors vaizdai pasirodė esantys netikri, renginys „SatanCon“ iš tiesų vyksta kiekvienais metais. Jo organizatoriai patvirtino neorganizuojantys tokių susibūrimų vaikams. Jų puslapyje nurodyta, kad į renginį gali patekti tik asmenys nuo 18 metų.

Nuotraukose galima rasti ir kitų požymių, būdingų DI pagalba sukurtiems vaizdams. Keliose nuotraukose vaikai yra su šešiais pirštais ant vienos rankos, susiliejusiais veidais, kitomis iškraipytomis kūno dalimis.

„Drag“ karalienės turėjo tikslą

O nuotraukos, kuriose matomos „drag“ karalienės, yra tikros. Viena jų buvo padaryta prieš penkerius metus Oleane (Jungtinės Valstijos).

Šio renginio metu „drag“ karalienė vardu Flo Leeta buvo pakviesta paskaityti knygas vaikams.

Vaizdų iš šio renginio galima rasti platformoje „YouYube“. Vaizdo įrašo aprašyme nurodyta ir data, kuomet vaizdo įrašas buvo nufilmuotas.

„Bafalo mieste gyvenanti drag queen Flo Leeta trečiadienį, 2018 m. birželio 20 d., skaito knygą „Morris Micklewhite and the Tangerine Dress“ daugiau nei 70 vaikų grupei Oleano viešojoje bibliotekoje“, – pažymėta aprašyme.

Kitame vaizdo įraše iš šio renginio rodomi nepatenkinti žmonės, protestuojantys dėl renginį vedančio asmens, vaizdai iš paties renginio ir net pasirodęs policijos pareigūnas. Jis bando nuraminti žmogų, atvykusį pasiimti vaiką iš skaitymo. Taip pat rodomas kitas dviejų vaikų tėvas, pasakojantis, kad nieko blogo čia nemato.

Apie šį renginį rašė ir žiniasklaida. Renginio vedėjas Barry’is Benjaminas, įsikūnijantis į Flo Leeta, teigė, kad taip siekiama skatinti įsitraukimą, įvairovę ir kovoti su patyčiomis.

VIDEO: „Drag“ karalienė skaito vaikams

Kita nuotrauka buvo daryta panašaus renginio metu Kalifornijoje. Apie jį galima paskaityti ir vietos žiniasklaidoje. Per šį renginį viena iš geriausiai žinomų Palm Springs miestelio „drag“ karalienių viešojoje bibliotekoje skaitė knygas mažiesiems.

Šio renginio iniciatorė Michelle Tea pasakojo ieškojusi būdo, kaip homoseksualioms šeimoms organizuoti renginius, atspindinčius jų šeimos kultūrą.

Renginyje dalyvavo ir homoseksualūs, ir heteroseksualūs tėvai, suinteresuoti taip auklėti savo vaikus, kad šie gerbtų ir švęstų įvairovę pagal savo amžių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas