Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 15 /11:50

Dovilė Šakalienė perėjo pas Seimo liberalus, „valstiečiai“ reikalauja, kad ji atsisakytų mandato

Parlamentarė Dovilė Šakalienė perėjo į Liberalų sąjūdžio frakciją Seime. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ketvirtadienį pareikalavo, kad D.Šakalienė turėtų išvis atsisakyti parlamentarės mandato.
Dovilė Šakalienė
Dovilė Šakalienė ir Eugenijus Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie perėjimą 15min patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Jau perėjo. Dabar frakcijos posėdyje jau kartu posėdžiaujame“, – ketvirtadienio rytą sakė E.Gentvilas.

Pati D.Šakalienė naujienų agentūrai BNS sakė perėjusi dėl to, kad nusivylusi „valstiečių“ pozicija dėl vaiko teisių apsaugos reformos ir supratusi, kad „vertybės skiriasi šviesmečiais“.

„Įstrigo vaiko teisių reforma ir aš supratau, kad tai, ką aš parašiau valstiečiams, visas minkštąsias socialinės politikos priemones ir smurto įveikimo reformą, tai buvo, tikiu, geri norai politinės kampanijos metu, bet tai įstrigo. Ir šiandien darbotvarkėje nebus naujo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo, naujo, modernaus, progresyvaus“, – BNS ketvirtadienį Seime sakė D.Šakalienė.

„Aš nelabai matau prasmės būti su žmonėmis, su kuriais mano vertybės skiriasi šviesmečiais“, – pridūrė parlamentarė.

Į Seimą D.Šakalienė pateko su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau tarp jos ir partijos pirmininko Ramūno Karbauskio dažnai tvyrojo įtampa.

D.Šakalienė nebuvo įstojusi į „valstiečių“ partiją. Ji yra antroji, palikusi šios partijos frakciją, pirmasis tai padarė Bronius Matelis.

Prieš kurį laiką LVŽS pirmininkas R.Karbauskis prakalbo apie norą performuoti Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją, kuriai vadovauja konservatorius Mykolas Majauskas. D.Šakalienė neoficialiai buvo minima kaip naujai suformuotos komisijos vadovė.

Gali būti, jog, žinodami D.Šakalienės ketinimus išeiti, „valstiečiai“ tokiu būdu bandė išsaugoti parlamentarę.

Facebook.com nuotr./S.Gentvilas, D.Šakalienė, J.Varkalys ir A.Gelūnas
Facebook.com nuotr./S.Gentvilas, D.Šakalienė, J.Varkalys ir A.Gelūnas

„Valstiečiai“ ragina atsisakyti mandato

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas V.Sinkevičius 15min sakė apie D.Šakalienės sprendimą sužinojęs tik iš žiniasklaidos.

„Viskas labai tikėta. Ji nenurodė jokių priežasčių, kaip įprasta D.Šakalienei, registruoti projektus, nesuderinus su frakcija, nenurodžius jokių priežasčių“, – neslėpė susierzinimo V.Sinkevičius.

Pasak jo, D.Šakalienė pasielgė negarbingai ir turėtų išvis atsisakyti Seimo narės mandato, nes parlamentare buvo išrinkta pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąrašą, naudodamasi partijos resursais.

„Mano pozicija yra tokia, kad Seimo narė turėtų padėti parlamentarės mandatą, nes ji į Seimą pateko LVŽS sąraše, pasinaudodama partijos populiarumu, naudodama partijos rinkimų sąskaitą. Manau, yra nesąžininga LVŽS atžvilgiu dabar bėgti į kitas partijas“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Anot jo, partija per rinkimus mokėjo už D.Šakalienės agitaciją, už jos keliones į susitikimus su rinkėjais emigrantais. Kiek lėšų D.Šakalienės kampanijai išvis skyrė partija, V.Sinkevičius nežinojo.

Mano pozicija yra tokia, kad Seimo narė turėtų padėti parlamentarės mandatą, nes ji į Seimą pateko LVŽS sąraše, pasinaudodama partijos populiarumu, naudodama partijos rinkimų sąskaitą.

Klausiamas, ar siūlydami performuoti Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją „valstiečiai“ bandė D.Šakalienę sulaikyti, V.Sinkevičius pripažino, kad ši iniciatyva buvo parlamentarės sumanymas.

„Galėtų atsakyti partijos seniūnas į šitą klausimą. Aš žinau, kad iniciatyva buvo tikrai jos, o detalių aš nežinau“, – sakė V.Sinkevičius.

Su R.Karbauskiu 15min kol kas nepavyko susisiekti. Ketvirtadienį jis Seimo plenarinį posėdį yra iškeitęs į tradicinę vaikų stovyklą Šiaulių rajone.

Kiek vėliau ketvirtadienį LVŽS išplatintame pranešime „valstiečiai“ pareiškė, kad D.Šakalienė, išrinkta daugiamandatėje apygardoje, turi atsisakyti parlamentarės mandato.

„Apgailestaujame, kad deklaruotos priešrinkiminės vertybinės nuostatos buvo pamirštos vos tapus Seimo nare, – teigiama pranešime. – Su LVŽS pozicija dažnai visiškai nesuderinamos individualios D.Šakalienės iniciatyvos tapo dėsninga nesutarimų priežastimi, o noras savo asmeninius interesus kelti aukščiau ją delegavusios partijos principų ir rinkimų programos kompromiso galimybę panaikino iš viso.“

V.Pranckietis: labai negarbinga

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad parlamentarė D.Šakalienė pasielgė labai negarbingai.

Parlamento vadovas žadėjo inicijuoti pataisą, kuri ribotų galimybę pagal sąrašą išrinktiems Seimo nariams pereiti į kitas frakcijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Dovilė Šakalienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Dovilė Šakalienė

„Ji pasielgė labai negarbingai, labai negarbingai, nes ji rinkimuose naudojosi tik „valstiečių“ pinigais, visai reklamai ir visiems važinėjimams. Už ją visur buvo sumokėta, todėl mes inicijuosime rinkimų įstatymo pataisą, kuri apribos galimybę išrinktiems pagal sąrašą Seimo nariams tapti laisvaisiais agentais ir kaip krepšininkams keliauti iš komandos į komandą. Jos pasirinkimas yra labai negarbingas jos pačios atžvilgiu“, – BNS cituoja V.Pranckietį.

Klausiamas, ar D.Šakalienės pasitraukimas gali būti susijęs su „valstiečių“ inicijuota Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos, kuri ji yra pavaduotoja, pertvarka, V.Pranckietis atsakė: „Manau, kad perėjimas susijęs su asmeninėmis ambicijomis, kurios išlipa virš pačios Seimo narės“.

„Valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis sakė apgailestaujantis, kad D.Šakalienė paliko frakciją, bet kartu pastebėjo, kad Seimo nario mandatas – laisvas, ir nebuvo kadencijos, kad nebūtų į kitas frakcijas perėjusių parlamentarų.

„Man gaila, tai antras frakcijos narys, kuris išeina, aš manau, kad tikrai galėjo darbuotis šioje frakcijoje, jai buvo galimybės realizuoti save, aš tik galiu asmeniškai apgailestauti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė premjeras, – „Turbūt nebuvo nei vieno Seimo, kad nebūtų perėjimų iš vienos frakcijos į kitą frakciją. Tai kiekvieno Seimo nario laisvas sprendimas, taip, resursai buvo panaudoti, ir informaciniai, ir finansiniai, dalyvaujant rinkimuose, yra tokia apsisprendimo dilema, bet kiekvienas Seimo narys išrinktas laisvas ir jis apsisprendžia apie savo politinę ateitį“.

D. Šakalienė buvo išrinkta pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą daugiamandatėje apygardoje, kur buvo įrašyta 17 numeriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas