Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 18

Dumble skendusį vyrą išgelbėjęs prokuroras V.Rinkevičius: „Išgirdau keistą garsą, o pirmas sureagavo mano šuo“

„Kai viskas vyksta, tuo metu net negalvoji, viską darai natūraliai“, – 15min sakė Kauno apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Vingaudas Rinkevičius. Sekmadienį jam teko ištraukti dumble skęstantį vyrą.
Garliavoje prokuroras V.Rinkevičius išgelbėjo dumble skendusio vyro gyvybę
Garliavoje prokuroras V.Rinkevičius išgelbėjo dumble skendusio vyro gyvybę / Kauno apygardos prokuratūros ir M.Vizbaro nuotr.

Tik per atsitiktinumą tragedija nepasibaigusi nelaimė įvyko sekmadienį Kauno rajone, Garliavoje.

Kaip skelbia Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, pranešimas apie dumble skęstantį vyrą gautas sekmadienį, 22.22 val. Jau po kelių minučių gelbėtojai buvo vietoje.

„Vyras buvo 5 metrų gylio griovyje įklimpęs 30 cm į dumblą. Ištrauktas sąmoningas“, – teigiama gelbėtojų suvestinėse.

Įkrito į melioracijos griovį

Ugniagesiai, o netrukus ir medikai į įvykio vietą atvyko po to, kai bendruoju pagalbos telefonu paskambino atsitiktinai pro šią vietą ėjęs ir skęstantį vyrą išgelbėjęs prokuroras V.Rinkevičius.

Kaip 15min pasakojo pareigūnas, sekmadienio vakarą jis išėjo pavedžioti savo šunį. Keistą garsą, sklindantį iš griovio, V.Rinkevičius išgirdo būdamas visai netoli savo namų.

„Vytauto gatvėje, greta šaligatvio, yra melioracijos griovys. Jis yra gana status, pernai iškastas, jo kraštai – molingi. Aš galvoju, kad žmogus ėjo šaligatviu, buvo pavartojęs alkoholio ir galėjo nusiristi. Arba jam galėjo sutrikti sveikata“, – sakė prokuroras.

Garsas, kurį išgirdo pareigūnas, buvo panašus į garsą, kuris kyla žmogui į vandenį išpučiant orą.

Visų pirma į iš griovio sklindantį garsą sureagavo pareigūno šuo ir leidosi bėgti į garso pusę. Toje vietoje ne kartą būta laukinių ančių, tad paprastai nykštukinių pinčerių veislės keturkojui rūpi pavaikyti paukščius.

Garsas, kurį išgirdo pareigūnas, buvo panašus į garsą, kuris kyla žmogui į vandenį išpučiant orą. Garsą sustiprino tai, kad buvo vakaras ir nebuvo jokių pašalinių garsų – žmonių, pravažiuojančių automobilių.

„Šuo pasileido link to garso – aš paskui jį. Ir pamačiau, kad lyg juda žmogaus ranka. Tamsu jau buvo. Pasirodė, kad ten tikrai žmogus“, – pasakojo V.Rinkevičius.

Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Garliavoje prokuroras išgelbėjo dumble skendusio vyro gyvybę
Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Garliavoje prokuroras išgelbėjo dumble skendusio vyro gyvybę

Buvo apatiškas ir nejudėjo

„Kai žmogus ritasi nuo kalno, jis ritasi lygiagrečiai. Todėl jis ir nusirito tiesiai į tą kanalą. Ir gulėjo (griovyje). Kanalas buvo kiek patvinęs, mat iš ryto lijo“, – kalbėjo V.Rinkevičius.

Jėgos reikėjo, ten vien molis. Aš jį ištraukiau iki kelių, o daugiau nepajėgiau.

Žmogus į dumblą buvo įsmigęs beveik visas – matėsi tik paviršiuje esantis dešinysis petys ir galva: „Visas kitas kūnas buvo apsemtas. Bet kiek tu tą galvą taip išlaikysi? Žmogus dumble buvo tarsi įrėmintas.“

Pasak prokuroro, nežinia, kiek laiko žmogus praleido griovyje, tačiau jis buvo sušalęs, apatiškas, nejudėjo. Pareigūnas iškvietė gelbėtojus, o kol jie atvyks, ėmėsi padėti į nelaimę patekusiam vyrui.

Nusileidęs į griovį V.Rinkevičius vyrą suėmė už pečių ir, anot jo, iš dumblo „išlupo“.

„Jėgos reikėjo, ten vien molis. Aš jį ištraukiau iki kelių, o daugiau nepajėgiau. Kai atvažiavo gaisrinė, jis nejudėjo visai, tik kažkokius garsus leido.

Keturi vyrai (gelbėtojai) tempė ir aš penktas daviau ranką, kad mes jį ištrauktume į šlaitą. Jam pačiam išsivaduoti buvo nulis (galimybių) ir dar sušalęs buvo. Po 5–10 minučių, manau, jis jau būtų neišlaikęs galvos“, – kalbėjo prokuroras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vingaudas Rinkevičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vingaudas Rinkevičius

Iš namų atnešė kibirus su karštu vandeniu

Pasak prokuroro, puikiai dirbo tarnybos – gelbėtojai atvyko po kelių minučių, kiek vėliau – ir medikai.

Kol atvyks greitoji medicinos pagalba, V.Rinkevičius iš namų atnešė kelis kibirus karšto vandens – vyrą reikėjo ne tik nuprausti, bet ir sušildyti.

Į namus V.Rinkevičius sugrįžo prieš vidurnaktį. Įvykio vietoje ilgokai dirbo medikai, čia pat vietoje suteikę pirmąją pagalbą. Vėliau skendęs vyras išvežtas į ligoninę.

Šuo laukė šeimininko

Tačiau jau kitą rytą, važiuodamas pro šią vietą, pareigūnas pamatė nedidelį ant šaligatvio tupintį šunelį. Panašu, jog gyvūnas laukė savo šeimininko.

„Iš vakaro aš gyvūno nemačiau, tik iš ryto. Jis gulėjo visą rytą, visą dieną, iki pat vakaro. Mes jį pamaitinome. Tą pačią dieną gyvūnas pamatė šaligatviu einantį pažįstamą žmogų ir nusekė paskui jį“, – sakė V.Rinkevičius.

Pasak pareigūno, į nelaimę patekęs vyras greičiausiai gyvena netoliese, o vyras, paskui kurį nusekė šuo, į keturkojį kreipėsi vardu: „Robi, ką tu čia veiki?“

Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Garliavoje prokuroras išgelbėjo dumble skendusio vyro gyvybę
Kauno apygardos prokuratūros nuotr./Garliavoje prokuroras išgelbėjo dumble skendusio vyro gyvybę

Skęstantį žmogų gelbėjo pirmą kartą

V.Rinkevičius sako, kad tokiomis aplinkybėmis ir skęstantį žmogų jam teko gelbėti pirmą kartą.

„Žmogaus dar netekę taip gelbėti, bet prieš nemažai metų teko apginti viduryje baltos dienos netoli prekybos centro keturių jaunuolių mušamą žmogų.

Visi keturi buvo sulaikyti, pas juos rasta to žmogaus kreditinė kortelė, o istorija baigėsi baudžiamąja byla.

O čia pirmą kartą gyvenime toks atsiradimas tinkamu laiku tinkamoje vietoje.

Kai viskas vyksta, tuo metu net negalvoji, viską darai natūraliai – matai žmogų, kurį reikia ištraukti. Skambini tarnyboms, atsakai į klausimus“, – kalbėjo prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas