Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 09 22

Dvasininkai nepritaria siūlymui leisti nutraukti santuoką pas notarą

Katalikų bažnyčios hierarchai nepritaria siūlymui leisti santuokas nutraukti ne tik teismams, bet ir notarams.
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Šis klausimas buvo aptartas trečiadienį Teisingumo ministerijoje, kuri rengia ir artimiausiu metu Vyriausybei turėtų pateikti atitinkamas Civilinio kodekso pataisas.

„Manau, kad žmonių sąmonėje šeimos institucija būtų truputį nuleista žemyn, ir tai tikrai nepasitarnautų šeimos gėriui“, – siūlymą komentavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, kurį trečiadienį citavo TV3 Žinios.

Teisingumo ministerija yra parengusi Civilinio kodekso pataisą, kuria būtų numatyta galimybė santuoką nutraukti notarine tvarka. Šiuo metu santuoką nutraukti gali tik teismas.

Projektu numatoma, kad santuoką nutraukti notarine tvarka būtų galima tik tuo atveju, jei sutuoktiniai, skirdamiesi abiejų sutarimu, neturi bendrų nepilnamečių vaikų ir kreditorių, arba kreditoriai nereiškia pretenzijų dėl sutuoktinių turto pasidalijimo būdo.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad įvedus tokią tvarką būtų sumažintas teismams tenkantis darbo krūvis, „ypač atsižvelgiant į tai, kad santuokos nutraukimo ir gyvenimo skyrium patvirtinimo sutuoktinių bendru sutikimu bylose teismai nesprendžia ginčo, taigi, neatlieka teismams būdingos ginčų sprendimo funkcijos“.

Pagal pataisas, skyrybų procesą pradedantys sutuoktiniai turėtų pasirinkimo galimybę – nutraukti santuoką ir patvirtinti gyvenimą skyrium teisme ar pas notarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas