Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 25 /14:45

Dviprasmiška situacija – Plungės savivaldybė kviečia dalyvauti Krasnogorsko festivalyje „Novyj mir“

Žinoma žurnalistė Rita Miliūtė savo socialinio tinklo anketoje aštriai sukritikavo Plungės rajono savivaldybę, kuri, anot jos – „pasistato samovarą su bliūdeliu bublikų ir kviečia jaunuolius vykti į festivalį pamaskvės Krasnogorske, kuriame juos motociklais vėžina Putino „Naktiniai vilkai“.“
Festivalio akimirka
Festivalio akimirka

Plungės savivaldybės puslapyje pasirodė skelbimas: „Krasnogorsko rajono savivaldybė (Rusijos Federacija), įgyvendindama partnerystės sutartį su Plungės rajono savivaldybe, 2018 m. rugsėjo 27–30 dienomis kviečia Plungės rajono meno kolektyvus dalyvauti tarptautiniame meno festivalyje „Naujasis pasaulis“ („Novyj mir“).

Skelbimas
Skelbimas

2018 m. festivalyje „Naujas pasaulis“ pakviesti dalyvauti atstovai iš Latvijos, Lietuvos, Baltarusijos, Bulgarijos, Vokietijos ir Rusijos. Kviečiame Plungės rajono savivaldybės kūrybinį jaunimą, muzikuojantį ar šokantį, išbandyti jėgas šiame festivalyje!“

Skelbimas iliustruotas mažu paveikslėliu – Rusijos vėliavos fone plevėsuoja mažesnė Lietuvos vėliava.

Politinė provokacija?

Žurnalistė Rita Miliūtė, pastebėjusi tokį skelbimą, savo „Facebook“ anketoje paskelbė, kad „Rusija mosteli šūdų kibiru į veidą Lietuvai ir neduoda vizų „Misijai Sibiras“ tvarkyti tremtinių kapų.

Plungės savivaldybė pasistato samovarą su bliūdeliu bublikų ir kviečia jaunuolius vykti į festivalį pamaskvės Krasnogorske.

Plungės savivaldybė pasistato samovarą su bliūdeliu bublikų ir kviečia jaunuolius vykti į festivalį pamaskvės Krasnogorske, kuriame juos motociklais vėžina Putino „Naktiniai vilkai“.

Baikerių vadas Chirurgas pernai Kremliaus eteriuose juokėsi iš Lietuvos pastangų to neleisti. Juokiasi ir šiemet. Nepaisant visų URM ir kt. rekomendacijų vengti tokių festivalių ir bendradarbiavimų, kur mokiniai neapsaugoti nuo provokacijų.“

Užvirė aštri diskusija – vieni smerkė ir keikė, o kiti palaikė ir siūlė nepolitikuoti. Plungės savivaldybės švietimo skyrius pareiškė, kad jie tik patalpino savo vadovybės pateiktą skelbimą – įvykdė nurodymą, o daugiau nieko nežino.

„Einame iškėlę savo trispalvę“

Vicemeras Mindaugas Jurčius patvirtino, kad toks nurodymas publikuoti skelbimą buvo duotas, tačiau situacija nėra išsikirtinė. Jo teigimu, Plungės kolektyvai nuolat dalyvauja šiame festivalyje, kuris vyksta Krasnogorske, su Plunge draugaujančiame mieste.

„Mes bendradarbiaujame su Krasnogorsku jau daugelį metų. Festivalis taip pat vyksta jau seniai. Jei jis būtų pradėtas organizuoti per pastaruosius keletą metų, tuomet būtų galima galvoti apie jo politiškumą“, – tikino vicemeras.

M.Jurčius priminė, kad Plungės kolektyvai šiame festivalyje yra tapę ir laureatais. Nugalėtojai gauna pereinamąją taurę.

„Vykstame jau nuo 2010 metų – jaunimo atstovai nuo 14 iki 30 metų dalyvauja iš kelių šalių. Festivalis bus jau septynioliktas. Politikavimą padarome mes čia patys. Ryšiams su užsieniu dirbu savivaldybėje jau septinti metai ir kiekvienais metais mes gauname tuos kvietimus“, – komentavo vicemeras.

M.Jurčius pabrėžė, kad šis atvejis neturi nieko bendro su Krasnogorsko organizuota vaikų poilsio ir pramogų stovykla, į kurią pernai dėl visuomenės spaudimo buvo atsisakyta vykti.

„Didvyriai, o ne išdavikai“

Jo teigimu, meno kolektyvai į fesivalį „Novyj mir“ vyksta savarankiškai ir už savo lėšas. Ten gyventojai jiems suteikia pastogę – kaip analogiškai nutinka ir tuomet, kai į Plungę atvyksta Krasnogorsko kolektyvai.

Užsidarius vien tik Lietuvos teritorijoje, manau, laisvės būtų per mažai. Reikia važiuoti ir patiems Rusijos gyventojams tai parodyti. Todėl nešame trispalvę

„Šis festivalis kaip sportinės varžybos – jeigu visi važiuoja į futbolą, tai galima ir čia. Tai tik dar vienas būdas įtvirtinti mūsų nepriklausomybę. Kvietimas yra gautas ir pateiktas. Bendruomenė pasilieka teisę dalyvauti arba ne.

Neoficialiomis žiniomis, yra besidominčių ir klausiančių, kiek kainuotų bilietai. Dabar, kai visi pradės politikuoti, žiūrėsime, ar išsigąs, ar dalyvaus“, – teigė Plungės vicemeras M.Jurčius.

Pabaigai vicemeras atsiuntė nuotrauką, kurioje – Krasnogorsko meras, o už jo Lietuvos vėliava. Minėjo, kad už tokį „išsišokimą“ nuo kai kurių organizatorių gavo pylos: „Mūsų žmonės yra didvyriai, o ne išdavikai“.

Dėl skelbimo iliustracijos vicemeras nieko negalėjo pakomentuoti tiksliau. Jo manymu, paveikslėlis buvo pasirinktas atsitiktinai – nurodymo dėti būtent tokią iliustraciją nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento