Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 10 29

E.Jankauskas apie sėkmingą rinktinės žaidimą: „Kažkada ateis ir pralaimėjimas, bet jo nebijome“

Itin sėkmingai atranką į 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą pradėjusios Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas pirmadienį užsuko į 15min redakciją. Klausimus strategui pateikė ir futbolo mėgėjai, o treneris kalbėjo apie rinktinėje jam tenkančius iššūkius, A lygos sezoną ir paties sportinę formą.

Karjerą baigėte prieš penkerius metus, tačiau pastaruoju metu vis dar puikiai žaidžiate su veteranais – trys „hattrickai“ per ketverias rungtynes. Kur ta jaunystės paslaptis?

– (juokiasi). Rungtynės vyksta kartą per savaitę. Man patinka žaisti. Neįsivaizduoju savęs be fizinio krūvio. Dar nenužudžiau savęs, kaip buvusio žaidėjo.

Gal dar galėtumėte ir A lygoje pažaisti?

– Tegu A lygoje žaidžia jauni žaidėjai. Aš liksiu savo vietoje.

Kaip vertinate besibaigiantį A lygos sezoną? Ar pasiteisino, jūsų nuomone, naujas formatas? Ar matote kokį A lygos lygio pagerėjimą?

– „Žalgiris“ buvo pelnytai stipresnis už varžovus, reikia pasveikinti Vilniaus klubą.

Kitoms komandoms reikia stebėti ir ieškoti kelių, kaip priartėti prie „Žalgirio“.

Kas nustebino šios sezono A lygoje?

Man patinka žaisti. Neįsivaizduoju savęs be fizinio krūvio. Dar nenužudžiau savęs, kaip buvusio žaidėjo.

– Yra daug neblogo jaunimo, ypač Kauno „Stumbro“ komandoje. Kiekviename klube yra po perliuką, kurį galima nušlifuoti.

Rinktinės treniruotėse esate tas, kuris tiesiog visiems vadovauja stovėdamas už linijos, ar pats dalyvaujate „veiksme“?

– Nežaidžiu su futbolininkais, bet būnu greta su švilpuku. Žinoma, yra ne vien žaidimai, tam tikti specifiniai dalykai. Bet dažniausiai lieku aikštėje.

Žaidėjai įvairiuose interviu giria jūsų sugebėjimą motyvuoti, tačiau jūs neprimenate, sakykime, Šarūno Jasikevičiaus. Tiek stovėdamas šalia aikštės esate gana ramus, tiek bendraudamas kalbate ramiai, atrodo, kad išvesti jus iš kantrybės tikrai užtruktų. Kur yra motyvavimo paslaptis?

– Noriu, kad žaidėjai rastų vidinę motyvaciją. Tai – stipriau nei riksmai iš šalies. Noriu, kad žaidėjai savyje suprastų, kokie yra mūsų tikslai.

O jei lyginti su Šarūnu... Vis dėlto krepšinis ir futbolas labai skiriasi. Krepšinyje treneris arčiau veiksmo, pats žaidimas labiau dinamiškas ir treneris gali labiau keisti žaidimą. Futbolo stadione perteikti informaciją stadione, kur daug žiūrovų, būna sunku.

Per pertrauką galima pasakyti daugiau, bet iki šiol žaidėjai ir patys nestokodavo motyvacijos.

Europos čempionate Prancūzijoje stebėjau slovakų ir anglų rungtynes. Turime parengtą analizę iš 7-8 varžovo rungtynių. Ta informacija suglausta ir suspausta.

- Į kurį trenerį lygiuojatės?

– Po vieną išskirti būtų neetiška. Bet mokiausi iš kiekvieno. Net ir negarsūs treneriai suteikė man patirties ir naudos.

Ar buvo griežtų trenerių? Jei jie tokie, vadinasi, kažką daro negerai. Sporte ši savybė turi būti, bet turi būti ir riba.

- Ar dar pats mokotės?

– Gruodžio pabaigoje turėčiau gauti Pro licenciją.

Papasakokite apie savo darbą. Atrodo, kad rinktinėje darbo krūvis, neskaitant nacionalinių rinktinių langų, kur kas mažesnis nei klube. Ką veikiate tada, kai nėra rungtynių?

– Aš dėkingas klubams, kad žaidėjai atvyksta geros sportinės formos. Klubai laisto ir augina žaidėją, o mano darbas – išspausti iš futbolininko viską, ką galiu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas ir Paulius Cubera
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas ir Paulius Cubera

Kada prasideda darbas rengiantis rungtynėms lapkričio 11 dieną išvykoje su Slovakija?

– Dar vasarą. Europos čempionate Prancūzijoje stebėjau slovakų ir anglų rungtynes. Turime parengtą analizę iš 7-8 varžovo rungtynių. Ta informacija suglausta ir suspausta. Komandai rengsime tris susirinkimus, per kuriuos jie asmeniškai ir kaip komanda gaus apie 40 minučių video informacijos.

Rinktinė nepralaimėjo jau ketverių rungtynių iš eilės, žmonės ir vėl ima tikėti nacionaline komanda, nors pergalė buvo tik viena. Ar jaučiate spaudimą? Ar jis iš tiesų yra?

– Kol kas džiaugiuosi, kad ketverios rungtynės buvo solidžios, žaidimo prasme. Norime tęsti ir statyti žaidimą ant šių pamatų.

Nebijau pralaimėjimo, nes pamatytume, kaip yra iš tiesų.

Kol kas nėra ko džiaugtis. Turime ilgalaikius tikslus. Kelerių sėkmingų rungtynių neužtenka. Noriu, kad tai suprastų ir žaidėjai. Todėl ir baimės pralaimėti nėra, nors lapkričio 11 dieną mūsų varžovas bus stipriausias iki šiol.

Arvydas Novikovas vis negauna žaidimo laiko Vokietijoje. Gal kalbėjotės?

– Turiu su juo kontaktą. Jis vėl man pranešė, kad vakar nežaidė. Futbole būna trenerio ir žaidėjo simpatijos. Galbūt priežastys yra gilesnės.

Tačiau mums svarbu, kad jis gali sužaisti gerai ir be žaidimo praktikos. Jis moka susikaupti rungtynėms. Tokio potencialo ir talento žaidėjų turime nedaug. Turime kažkaip su tuo gyventi.

Kai tapote rinktinės treneriu, sakėte, kad kviesite Marių Stankevičių ir Žydrūną Karčemarską.

– Kai kviečiau, kalbėjomės draugiškai .Supratau jų argumentus, kodėl neatvyko. Kiti žaidėjai garbingai atliko savo pareigas. Tad nežinau, ar verta grįžti prie šios temos.

Po rungtynių su Malta savo darbą rinktinėje įvertinote septynetu. Ar galite plačiau papasakoti, ko pritrūko iki aukštesnio pažymio?

– Pasakiau tai labiau „iš lemputės“. Įdėjome daug darbo. Mano asistentai dirbo dešimtukui. O savo darbą palieku vertinti kitiems.

Koks rezultatas tiktų Slovakijoje?

– Visi labiau liktų patenkinti pergale. Svarbu gerai žaisti. Galbūt net pralaimėję nesijausime prasčiau, nes kartais pralaimėjimas gali duoti daugiau nei pergalė žvelgiant į ateitį.

Žinome, kad Slovakija yra labai pajėgi. Kažkas pasakė, kad ten nėra žvaigždžių. Bet jų gretose yra toks (Marekas Hamšikas), kuris Italijoje sužaidė per 300 rungtynių, pelnė ten per 90 įvarčių. Tai negi jis nėra žvaigždė?

Bet mes turime tikslą žengti į aikštę kovoti. Neužsidarysime ir ieškosime žaidimo. O toliau – kaip Dievulis duos.

Varžovai atlieka daug smūgių iš toli. Ar viskas gerai šioje gynybos pozicijoje?

– Žaidėme su stipriais varžovais. Jie tikrai daug kūrė. Bet ir mes atakavome. Rungtynėse su Slovėnija pirmaudami 2:0 turėjome tris geras progas įmušti trečią įvartį. „Manchester United“ klubas praėjusį savaitgalį smūgiavo 37 kartus, bet neįmušė. Svarbu ir realizacija.

Ką jums reiškia įtarimai dėl esą sutartų rungtynių su Malta?

– FIFA įtaria Maltos žaidėjus? Kiek supratau, atėjo FIFA delegatas, kuris prieš daugumą rungtynių ateina ir padarė protokolinį pranešimą įprastą. Jokių oficialių kaltinimų Maltos žaidėjams nėra. Gal kažkas pasiklydo vertime.

Jei pasidavė, galėjo gal anksčiau pasiduoti? Nebūtų reikėję mums kankintis iki paskutinės minutės.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Taktinė analizė: ar tikrai viskas Lietuvos rinktinėje taip gerai, kaip atrodo?

Lietuvos futbolo rinktinės metamorfozė: nuo dugno iki didvyrių – per metus

Arvydas Novikovas apie rinktinės atgimimą: „Mes kaifuojame nuo to, ką darome“

Futbolą Lietuvoje prikėlęs Edgaras Jankauskas: „Burtų lazdelės neturiu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas