Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 03 /15:31

Paviešintas E.Masiulio ir D.Grybauskaitės susirašinėjimas: apie ką bendravo liberalų lyderis ir prezidentė?

Portalas lrytas.lt ketvirtadienį paviešino privačius prezidentės Dalios Grybauskaitės ir kyšininkavimu įtariamo buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimus. Iš viso paviešinta apie šešiasdešimt 2014–2016 m. rašytų laiškų. Juose aptariami įvairūs Lietuvos politinio gyvenimo įvykiai.
Dalia Grybauskaitė ir Eligijus Masiulis
Dalia Grybauskaitė ir Eligijus Masiulis / 15min nuotr.

Iš kur gavo laiškus, portalas nenurodo, tik pamini, kad jie gauti „iš patikimų šaltinių“. D.Grybauskaitė yra pripažinusi rašiusi elektroninius laiškus E.Masiuliui, tačiau nepatvirtino konkrečių paviešintų laiškų autentiškumo. Pats E.Masiulis „Lietuvos rytui“ anksčiau yra sakęs, kad laiškai – tikri.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS informavo, kad ketvirtadienį paskelbtų ištraukų nekomentuos.

Susirašinėjo dėl rinkimų

Laiškų tonas – draugiškas. Viename laiškų E.Masiulis sveikina D.Grybauskaitę apsisprendus kandidatuoti 2014 m. prezidento rinkimuose. „Liberalų kariuomenė išrikiuota“, – rašo E.Masiulis. „Gerai, pagalbos reikės“, – jam atsakė D.Grybauskaitė. Iš kitų laiškų matyti, kad D.Grybauskaitė ir E.Masiulis susirašinėjo dėl Liberalų sąjūdžio paramos renkant parašus už D.Grybauskaitę ir finansines aukas prieš 2014 m. rinkimus.

2014 m.vasarį rašytame laiške D.Grybauskaitė taip pat kritiškai atsiliepia apie savo konkurentą rinkimuose Artūrą Zuoką, vadindama jį oligarchiniu kandidatu. „Zuoką kelia Icor ir Stonys, dar gal ir Mockus gali prisijungti. Pinigų turės daug. Reikės rimtos piarščikų pagalbos“, – rašo D.Grybauskaitė.

Iš vėlesnių laiškų matyti, kad E.Masiulis ir D.Grybauskaitė aptarė ir bendradarbiavimą prieš antrąjį Prezidento rinkimų turą, kuriame ji varžėsi su socialdemokratu Zigmantu Balčyčiu.

„Norint paimti daugiau neutralių arba kitų kandidatų balsų, reikėtų prof. V.Landsbergiui, A.Kubiliui padaryti tylos pauzę agituojant už Jus. Jie jau tikrai savo rinkėjus mobilizavo, padarė didelį darbą. Mes ryškinsime Balčyčio trūkumus, bet ne Maskva gąsdindami, o pabrėždami Balčyčio neapsisprendimą, neryžtingumą, gudravimą kandidatuojant į EP“, – rašė E.Masiulis. Į tai D.Grybauskaitė atsakė ragindama priminti, kad jis buvo vienas iš euro neįvedimo 2007 m. kaltininkų. Ir kad euro nutarė neįvesti, nes taip esą norėjo politiko mama.

Po Prezidento rinkimų, kuriuos D.Grybauskaitė laimėjo, E.Masiulis ją pasveikino su pergale. „Jaučiu žmonių emocinį pasididžiavimą, kad išrinkome patikimą ir tvirtą valstybės vadovę“, – rašė jis. Atsakydama į tai, D.Grybauskaitė pasveikino E.Masiulį su geru pasirodymu Europos Parlamento rinkimuose.

Kritikavo valdančiąją koaliciją

2014 m. birželį prezidentė E.Masiuliui skundėsi tuometinės valdančiosios koalicijos veiksmais. „Daugumos politinė taryba nori man parodyti savo raumenis ir nereaguoti į viceministrų kokybę ir nieko neatleidinėti bei blokuoti visus mano teikiamus kandidatus. Fain, bet tokia beatodairiška konfrontacija nukals ir jų reitingus bei didins neskaidrumo prieskonį prieš ateinančius dvejus rinkimus. Naudokitės tuo“, – rašė D.Grybauskaitė.

2014 m. spalį rašytame laiške E.Masiulis teiraujasi D.Grybauskaitės, ar jai žinoma, kad visam Valstybės saugumo departamento (VSD) autotransportui degalus tiekia „Lukoil“. „Atkreipsiu dėmesį, kad kuras užpildomas ir nežymėtiems automobiliams, su kuriais vykdomos specialios operacijos. Jei tai tiesa, tai didesnio fokuso ir būti negali“, – rašė E.Masiulis.

„Deja, tai tiesa. Visos valstybinės įstaigos per Centrinę pirkimų agentūrą taip įklimpę. Todėl skubos tvarka pateikiau Viešųjų pirkimų įstatymo pataisą dėl nacionaliniam saugumui svarbių pirkimų, palaikykite. Mes tai susitvarkėme truputį pagudravę“, – atrašė D.Grybauskaitė.

2014 m. lapkritį prezidentė ragino E.Masiulį „nepasiduoti populizmui“ ir nepalaikyti tuometinio teisingumo ministro Juozo Bernatonio siūlomo elektroninio balsavimo įstatymo, argumentuodamas, kad tai nesaugu. Į tai E.Masiulis atsakė, kad balsavimo idėjai liberalai pritaria, bet sutiko, kad „internetinis balsavimas yra puikus priešiškų jėgų taikinys“. Jis svarstė, kad gal reikėtų pradėti nuo internetinio balsavimo įvedimo savivaldos rinkimuose.

Laiškuose taip pat yra apsikeitimas sveikinimais per 2014 m. Kalėdas, D.Grybauskaitės sveikinimas liberalams po 2015 m. kovą vykusių savivaldybių rinkimų. O 2015 m. balandį prezidentė sveikino E.Masiulį su pavasario šventėmis ir linkėjo „naujų pergalių“.

2015 m. balandį gegužę prezidentė E.Masiuliui ir Andriui Kubiliui siuntė savo kritiką „socialinio modelio“ įstatymų paketui. „Dėl darbo kodekso lyg ir viskas ok, bet dėl kitų dalykų tai nelabai“, – rašė D.Grybauskaitė, kritikuodama pensijų indeksavimo formulę ir „Sodros“ pensijų mokėjimo permetimą į biudžetą, kas, pasak jos, kitai valdžiai po 2016 m. rinkimų paliktų didelius finansinius įsipareigojimus.

Aistros dėl generalinio prokuroro

2015 m. gegužę prezidentė E.Masiuliui rašė apie numatomą generalinio prokuroro skyrimą, ragindama palaikyti Nerijaus Meilučio kandidatūrą.

„Ten norėčiau skirti žmogų iš šalies, nes labai jau jie susigrupavę viduje. Iš profsąjungos pateikto sąrašo pasirinkau Meilutį, kuris jau Kaune dirba 4 metus ir ten labai gerai tvarkosi. Bet prieš jį gali pasisakyti tie, kas tinginiai ir nėra labai skaidrūs“, – rašė D.Grybauskaitė laiško pabaigoje užsimindama, kad tikisi liberalų palaikymo.

„Labai svarbu, kad naujas kandidatas į GP ne iš vidaus. Aišku, reikės labai stiprios rankos ir išminties suvaldyti grupių trintis viduje“, – atrašė E.Masiulis, taip pat teigdamas, kad apie numatomą kandidatą jau sklando visokia informacija, neva jis nurodinėjo vienai teisėjai, kaip turi baigtis su Ūkio banku susijusi byla. Šią informaciją, pasak E.Masiulio, reikia gerai patikrinti.

„Kaune tvarkosi labai gerai. Sąžiningas, kietas, sutvarkė Kauno lizdą. Vilniaus prokurorai ypač prisibijo, nori valdomo ir minkšto. Šiaip labai bloga situacija, pasiskirstę klanais, dalis korumpuoja, dalis tiesiog neįgalūs. Todėl ir ieškau iš teisėjų“, – atsakė D.Grybauskaitė. Apie E.Masiulio pateiktą sklandančią informaciją ji parašė, kad „Čia MG kuriamos legendos, nes jis vieną bylą turėjo“.

N.Meilučio kandidatūrą Seimas atmetė. 2015 m. rugsėjį, teikdama naują kandidatūrą, D.Grybauskaitė A.Kubiliui, Jurgiui Razmai ir E.Masiuliui rašė teikianti naują kandidatūrą. „Tikiuosi, kad šį kartą elgsimės visi atsakingai“, – rašė ji.

2015 m. spalį, Juliui Sabatauskui ir Irenai Šiaulienei Seime pateikus pataisas dėl generalinio prokuroro skyrimo tvarkos, D.Grybauskaitė E.Masiuliui rašė, kad pataisos yra antikonstitucinės ir išsakė nuomonę, kad jos sukels chaosą ir pagilins krizę tarp Seimo ir Prezidento.

„Sabatauskas pats postų nori, norėjo būti ministru, tai dabar kerštauja. Gerai, kad pradedate kritikuoti valdančiuosius“, – atrašė E.Masiulis.

S.Skvernelį vadino pavojingu populistu

2016 m. kovą, artėjant Seimo rinkimams, D.Grybauskaitė teiravosi E.Masiulio, ar Ramūnas Karbauskis pažadėjo Sauliui Skverneliui pirmą vietą sąraše ir galimybę formuoti Vyriausybę.

Atsakydamas į laišką, E.Masiulis nurodė kalbėjęs su S.Skverneliu ir kad jo balse jautėsi „neadekvatus susireikšminimas“.

„Su Skverneliu dar visas būrys prisiplakėlių ateina į jų sąrašą. Bus tik įdomiau. Bandau Virgį Alekną į mūsų pusę patraukti. Atrodo, kad jam pas Karbauskį nelabai norisi“, – rašė E.Masiulis.

„Atsives policininkus, norės Seimo ar Vyriausybės vadovo posto. Jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“, – atsakydama karčių žodžių apie S.Skvernelį negailėjo D.Grybauskaitė.

„Na, iki Seimo ar Vyriausybės vadovo jam dar tolimas kelias. Miesto rinkėjų taip lengvai neapsuksi su valstiečiais. Nuo rytojaus Skvernelis išeina iš komforto zonos. Pakovosime“, – atrašė E.Masiulis.

„Jums ir bus didžiausias konkurentas. Ir įkalbėkite socdemus, kad jis neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją“, – atsakė D.Grybauskaitė.

Rodė nepasitikėjimą A.Butkevičiumi

2016 m. balandį D.Grybauskaitė E.Masiuliui rašė, kad Seime bus mėginama sukurti komisiją „tirti neva daroma spaudimą teisėsaugai, pagal formuluotes grynai prieš mane“.

„Kerštavimas ir spaudimas dėl vykdomų teisėsaugos tyrimų dėl DP, TT atstovų. Dar mėginimas sustabdyti teisėsaugą nuo tolesnio tyrimo prieš patį Paksą ir Vainauską. Pasirašė 75, tai antradienį gali ir sudaryti tokią komisiją, jiems reikia proceso, iki rinkimų, kad atitrauktų dėmesį nuo jų kriminalinių veikų“, – rašė D.Grybauskaitė.

„Visiškai pritariu, kad čia priešrinkiminės desperacijos, noras nukreipti dėmesį nuo savo problemų. Kiek tik įmanoma priešinsimės šiai iniciatyvai. Visiškas siautėjimas, kuris pavojingas valstybei“, – atrašė E.Masiulis.

Po kelių dienų D.Grybauskaitė E.Masiuliui rašė, kad tikslas – privesti procesą iki apkaltos prieš ją ir kreipimosi į Konstitucinį Teismą.

„Nurodymas eina iš Premjero kaip kerštas už Vijūnėlę, žentą ir dukrą bei neva opozicijos palaikymą. Šiaulienė grasina, kad tas, kas nebalsuos, nebus įtraukti į rinkimų sąrašus“, – rašė D.Grybauskaitė.

„Dabar mobilizuojamės, kad 15 h atmestume šią nesąmonę. O socdemai visai su protu susipyko“, – į tai atrašė E.Masiulis. „Mėginkite“, – atsakė D.Grybauskaitė.

Po savaitės D.Grybauskaitė šia tema vėl parašė E.Masiuliui. „Manau, kad socdemai jau prarado nuovoką ir tiki savo sukurtomis legendomis. Gali visai susidirbti. Tas pirmas dešimtukas rodo, kad Sysas su Butkevičiumi ir co žlugdo partiją“, – rašė D.Grybauskaitė.

Gegužės 11 d. prezidentė rašė gavusi Algirdo Butkevičiaus pažadą, kad socdemai, kuriems jis daro įtaką, nedalyvaus balsavime dėl komisijos.

„PM mums pažadėjo, kad neva jo įtakojami socdemai nedalyvaus balsavime dėl komisijos, bet aišku, kad jis įtakoja nedaug. Bet reikėtų, kad opozicija aktyviai dalyvautų salėje. PM pažadais be abejo jau niekas netiki...“ – rašė D.Grybauskaitė.

Šis 2016 m. gegužės 11 d. laiškas buvo vėliausias, kuriuo pasidalino „Lietuvos rytas“. Jau kitą dieną – gegužės 12 d. – pasirodė informacija, kad STT įtaria E.Masiulį 106 tūkst. eurų kyšio paėmimu iš „MG Baltic“.

Kainų komisijos vadovę vadino „Icor“ ponia

Laiškuose taip pat kalbama apie prezidentės inicijuotą bandymą atleisti buvusią Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkę Dianą Korsakaitę, kurią prezidentė vadino „Icor“ ponia. „Reikia liberalų palaikymo atleisti tą Icoro ir Daukšio ponią, kuri jau seniai dirbo tik šilumininkams“, – viename laiškų teigia D.Grybauskaitė.

BNS primena, kad D.Grybauskaitė tuo metu nusprendė neteikti D. Korsakaitės dar vienai kadencijai vadovauti Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK).

Dieną prieš šį elektroninį laišką prezidentės patarėja Seime parlamentarams sakė, kad D.Korsakaitė atleidžiama siekiant rotacijos, o jos darbas yra vertinamas gerai.

Po atleidimo D.Korsakaitė įsidarbino elektroniniame laiške minimo parlamentaro Kęstučio Daukšio patarėja.

15min pernai pranešė, jog D.Korsakaitė Vašingtono arbitražui liudijo, kad prezidentė darė spaudimą dėl „Vilniaus energijos“ šildymo tarifų, bei kartu su premjero tarnyba darė politinį spaudimą, siekiant nacionalizuoti „Vilniaus energijos“ sutaupytas lėšas.

D.Korsakaitė savo liudijime taip pat teigia bijojusi, kad prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) prieš ją gali pradėti politiškai motyvuotą tyrimą. D.Korsakaitė teigė, kad „Veolia“ grupės įmonėms Lietuvos teisėsaugos institucijos pateikė kaltinimus, nors VKEKK ekspertai paskelbė ataskaitą, kuri nepatvirtino teiktų kaltinimų, rašė portalas.

D.Grybauskaitė trečiadienį LRT televizijai sakė, kad paviešintas jos susirašinėjimas su E.Masiuliu yra bandymas politizuoti bylą, kurioje E.Masiulis ir kai kurie kiti politikai bei verslininkai įtariami korupcija.

Ji patvirtino, kad susirašinėjo su E.Masiuliu, bet sakė, kad patvirtinti laiškų autentiškumo negali, nes jie yra ištrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas