Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 13 /14:46

Apstulbinusi E.Vaitkaus sėkmė – kodėl Visaginas ir Šalčininkai jį matytų prezidentu?

Prezidento rinkimų pirmasis turas parodė, kad kai kurie Lietuvos regionai renkasi kandidatą, kuris nekalba apie jų problemas ir išeitis, kaip jas spręsti, o tiesiog kartoja Kremliaus skleidžiamą naratyvą. Kodėl Šalčininkų rajono, Visagino, dalies Vilniaus rajono ir net miesto rinkiminių apylinkių rinkėjams to pakako, kad jie balsuotų už prorusiškais pasisakymais garsėjantį Eduardą Vaitkų? Ekspertai įvardija nemažai priežasčių.

Pirmasis Prezidento rinkimų turas baigėsi akivaizdžiu einančio pareigas prezidento Gitano Nausėdos (44,10 proc. dalyvavusių rinkėjų balsų) laimėjimu. Vis dėlto antrojo turo prireiks ir ten kartu su juo išvysime premjerę Ingridą Šimonytę (19,86 proc., laimėjo Vilniaus mieste).

Visas rinkimų naujienas rasite čia.

Toliau už daugiausia balsų surinkusiųjų rikiavosi Ignas Vėgėlė (12,37 proc.), Remigijus Žemaitaitis (9,25 proc.) ir Eduardas Vaitkus (7,33 proc.).

Laimėjo dviejose savivaldybėse

Būtent Eduardas Vaitkus gali pasigirti laimėjęs šiuos rinkimus net dviejose savivaldybėse – daugiausia balsų jis surinko Šalčininkų rajone (39,91 proc.) ir Visagine (37,8 proc.).

Puikiai jam sekėsi ir Vilniaus rajone, kur gavęs 19,24 proc. balsų jis buvo antras, aplenkdamas I.Šimonytę. Vilniaus mieste jį palaikė daugiau nei 8 proc. rinkėjų, tačiau atidžiau panagrinėjus rinkimų apylinkių rezultatus, akivaizdu, kad sostinės pakraščiuose E.Vaitkus labai sėkmingai rinko balsus, aplenkdamas ir I.Šimonytę.

Balsavo už jį ir Švenčionių (16,02 proc.), Zarasų (11,05 proc.), Trakų (12,24 proc.) rajonai, Klaipėdos miestas (11,71 proc.).

Tuo metu kitur jo populiarumas tesiekė 3–7 proc.

Tad kas nulėmė, kad ten, kur gyvena tautinių mažumų atstovų – lenkų, rusų – dauguma, būtent E.Vaitkus gali pasigirti geriausiais rezultatais?

Suprasti akimirksniu

  • Kalbėjo apie taiką ir Rusiją
  • Dėmesio neskyrė ir po rinkimų
  • Gąsdina, bet nestebina
  • Ko nepadaro valstybė, kad išstumtų Kremliaus naratyvus?
  • Vietoj W.Tomaszewskio?
  • Palaikantys Rusiją nejaučia poreikio slėptis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus