Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 14

„Egzaminas lengviau“: griežtėjanti „Regitros“ kontrolė ir naujos kyšininkų taisyklės

Pernai paskelbtas 15min tyrimas apie klestinčią nusikalstamą prekybą vairuotojų pažymėjimais gerokai supurtė šio šešėlinio „verslo“ pasaulį, tačiau anaiptol nesunaikino. Teisėsauga pradėjo plačios apimties ikiteisminį tyrimą, valstybės įmonė „Regitra“ ėmėsi papildomų prevencijos priemonių, taip pat – ir pusės milijono eurų investicijų į jas. Bet kyšininkai irgi prisitaikė, suskato labiau saugotis ir kyšius ima kriptovaliutomis. 15min Tyrimų skyriaus žurnalistė įsitikino – nusipirkti pažymėjimus gerokai sunkiau, tačiau vis dar įmanoma.
15min iliustracija
15min iliustracija / Lina Zaveckytė

Praėjusiais metais 15min Tyrimų skyriaus eksperimentas, surinkta dešimtys liudijimų bei kitų duomenų atskleidė, kaip laisvai ir nevaržomai šalies didmiesčiuose buvo galima kyšiais nusipirkti vairavimo teorijos ir praktikos egzaminus, vairuotojų pažymėjimus. Teisėsaugos ir kitų atsakingų institucijų panosėje pernelyg nesidangstydami nusikalstamą prekybos vairuotojų pažymėjimais „verslą“ suko tarpininkų bei kai kurių korumpuotų „Regitros“ egzaminuotojų grupės.

Po 15min publikacijos „Kyšių instruktoriai: slaptos kameros demaskuoja prekybą vairuotojo pažymėjimais“ Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos „Regitroje“ laikant vairavimo egzaminą. Dėl prekybos poveikiu įtarimai buvo pareikšti dvylikai asmenų – Vilniaus filialo vairavimo egzaminuotojams, tarpininkams ir suinteresuotiems asmenims.

Teisėsauga atliko apie 40 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose – „Regitros“ Vilniaus filiale. Tyrimas vis dar vyksta, jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra ir naujų duomenų apie jo eigą šiuo metu neteikia.

Vairavimo teorijos ir praktikos egzaminus organizuojančios valstybės įmonės „Regitra“ atstovai praėjusiais metais pasakojo apie įdiegtą daugiapakopę antikorupcinę sistemą bei tikino, kad duodamas kyšį žmogus nebent nusiperka ramybę. Įgyti vairuotojo pažymėjimo nemokant tinkamai vairuoti esą neįmanoma.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Slapta daryti kadrai: 15min žurnalistė tariasi dėl teisių pirkimo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Slapta daryti kadrai: 15min žurnalistė tariasi dėl teisių pirkimo

Tačiau ir žurnalistų surinkti duomenys, ir šiais metais atlikta STT korupcijos rizikos analizė parodė, kad egzaminų peržiūra yra nepakankama ir negali veikti kaip efektyvi korupcijos prevencinė priemonė.

15min Tyrimų skyrius praėjus metams po atlikto žurnalistinio tyrimo aiškinosi, ar įvyko pokyčių šioje srityje, ar „Regitra“ suskato imtis griežtesnės kontrolės, ar pasilengvinti egzaminų laikymą sumokant kyšius vis dar taip pat paprasta, kaip kad buvo prieš metus?

„Regitros“ vadovas Vaidas Dominauskas 15min teigė, kad teisėsaugos ir įmonės vidinis tyrimas atskleidė kontrolės spragų bei tobulintinų vietų ir pripažino, jog nors egzaminuotoją parenka kompiuterinė sistema, iki šių metų buvo įmanoma darbuotojui pasirinkti norimą klientą.

Įmonė šiais metais ėmėsi papildomų korupcijos prevencijos priemonių – peržiūrės tris kartus daugiau egzaminų, atnaujino teorijos egzaminų klases ir vaizdo kamerų stebėjimo sistemas automobiliuose, patobulino kompiuterines sistemas, kurios užkardys galimybę darbuotojui pasirinkti norimą klientą.

Tai, kad priemonės yra gana efektyvios, patvirtina ir pokalbiai su vadinamaisiais tarpininkais.

„Labai sugriežtino egzaminų tvarką, faktiškai nėra tokių, kurie pasirašo (žarg.– sutinka paimt kyšį) Vilniuje, o jei pasirašo, tai didelės šaibos (žarg. – pinigai)“ , – 15min žurnalistei guodėsi vienas tarpininkas.

Apsimetusiai „kliente“ žurnalistei ne vienas pagalbininkas minėjo gerokai apsunkusią jų nusikalstamo „verslo“ aplinką ir sąlygas. Tačiau penki tokie „geradariai“ teigė vis tik galintys padėti. Pasak jų, viskas įmanoma, jeigu turi „tiesioginių ryšių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas