Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 03 /13:19

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas uždaro Migracijos departamentą

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, antradienį apsilankęs Migracijos departamente, pranešė, kad nuo 2019 m. šios institucijos neliks, o jos funkcijas perims Policijos departamentas. Ministras susitikime paragino dabartinę Migracijos departamento vadovę Eveliną Gudzinskaitę atsistatydinti nelaukiant reorganizacijos, tačiau ji ketina su komanda likti iki galo.
Eimutis Misiūnas ir Evelina Gudzinskaitė
Eimutis Misiūnas ir Evelina Gudzinskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Susitikome su Migracijos departamento darbuotojais, su vadove ir pasakėme savo politinės komandos sprendimus, kad vis dėlto stiprinsime migracijos funkcijos vykdymą policijos struktūroje“, – po valandą trukusio vizito sakė ministras E.Misiūnas.

Yra planas, kad teisės aktuose būtų parengtos nuostatos, kad nuo 2019 m. sausio 1 dienos departamento turėtų nelikti, – sako E.Misiūnas.

Tai, pasak ministro, reiškia, kad Migracijos departamentas bus likviduotas, o jo funkcijos bus perduotos Policijos departamentui. Vėliau ketinama panašius sprendimus priimti ir dėl Valstybinės sienos apsaugos tarnybos, kuri taip pat prižiūri migracijos procesus.

„Yra planas, kad teisės aktuose būtų parengtos nuostatos, kad nuo 2019 m. sausio 1 dienos departamento turėtų nelikti“, – sakė E.Misiūnas.

E.Misiūnas tikino, kad toks sprendimas yra 2 mln. eurų pigesnis nei Migracijos departamento stiprinimas įsteigiant jo teritorinius padalinius. Kiek kainuotų toks variantas, ministras neatsakė.

Tačiau, pasak jo, nutarta stiprinti jau dabar policijos sistemoje veikiančius migracijos skyrius, kurie jau yra išsidėstę plačiau. Migracijos sferoje dirbantys asmenys, pasak ministro, netaps statutiniais pareigūnais.

„Vienas šeimininkas, atsakingas už visą procesą, manau, yra geriau nei dabar esantys trys šeimininkai ir ieškome, kas yra atsakingas“, – kalbėjo E.Misiūnas.

Šiuo metu Migracijos departamente dirba 82 darbuotojai. Ministro teigimu, dauguma jų liks dirbti performuotoje institucijoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Evelina Gudzinskaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Evelina Gudzinskaitė

Tiesa, dabartinę Migracijos departamento vadovę Eveliną Gudzinskaitę ministras dar antradienį paragino atsistatydinti.

Dėl jos veiklos šiuo metu yra atliekamas tarnybinis patikrinimas dėl „riboto naudojimo“ informacijos perdavimo tretiesiems asmenims, ir direktorė nutarė ministro paraginimo neklausyti bent tol, kol jis nebus pabaigtas.

Tarnybinis tyrimas buvo pradėtas po to, kai naujienų portalas delfi.lt pranešė, jog Rusijos Konstitucinio Teismo teisėjams buvo išsiųsta riboto naudojimo informacija, kodėl jiems draudžiama atvykti į Lietuvą dalyvauti tarptautiniame kongrese.

E.Gudzinskaitė: „Su kolektyvu liksiu iki galo“

Dabartinė Migracijos departamento vadovė tikino nusprendusi liksi su darbuotojais iki pertvarkos pabaigos.

„Aš manau, dabar departamentui bus labai sunkus laikas. Ypač daug bus vidinių neramumų tarp darbuotojų ir dar daugiau nestabilumo dar labiau pakenktų visam procesui. Todėl aš jaučiu pareigą likti iki galo kartu su savo kolektyvu. Žinoma, jeigu tyrimas parodys, kad buvo pažeidimų, tada bus kitas klausimas“, – kalbėjo E.Gudzinskaitė.

Ji pripažino, kad sistemoje yra daug iššūkių ir problemų, tačiau, pasak jos, tai yra ne vadovavimo, o struktūrinės problemos, kurios turi būti sprendžiamos keičiant teisės aktus.

Ypač daug bus vidinių neramumų tarp darbuotojų ir dar daugiau nestabilumo dar labiau pakenktų visam procesui. Todėl aš jaučiu pareigą likti iki galo kartu su savo kolektyvu, – sakė E.Gudzinskaitė.

„Tai neapsiriboja departamento darbu, o bendrai valstybės mastu reikia tą problemą spręsti. Departamentas vadovaujasi teisės aktais, tokiais, kokie jie yra“, – sakė vadovė.

Ji tikino, kad tretiesiems asmenims nebuvo perduota riboto naudojimo informacija. Esą riboto naudojimo buvo tik Užsienio reikalų ministerijos raštas, bet ne prie jo pridėtas Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo raštas.

„Mes labai patys viduje išgyvename dėl tokios situacijos, kuri susidarė. Iš tikrųjų apgailestauju, suprantu, pirmininkui buvo nelengva. Mes pakeitėme savo praktiką. Dabar praktika yra kitokia“, – teigė, kad nuo šiol asmenims, kuriems uždraudžiama atvykti į Lietuvą, nebėra nurodoma, kieno siūlymu priimti tokie sprendimai.

Reformos Vidaus reikalų ministerija imasi reaguodama į Migracijos departamento ir jos vadovės laikyseną žiniasklaidai paskelbus, kad Lietuvoje leidimą gyventi 11 metų turėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu siejamo banko SMP tarybos patarėjas Antonas Treušnikovas.

Šis leidimas jam panaikintas penktadienį, praėjus savaitei, kai apie A.Treušnikovo gyvenimą Lietuvoje pranešė internetinė „Laisvės TV“.

Pasak E.Gudzinskaitės, tai, kad leidimas buvo panaikintas sulaukus žiniasklaidos dėmesio – tik sutapimas.

Migracijos departamentas ministerijos kritikos šių metų vasarą sulaukė ir dėl sprendimo nesuteikti prieglobsčio Lietuvoje rusų žurnalistui Jevgenijui Titovui.

Institucija pastaruoju metu taip pat nesusitvarko su vizų prašytojų srautu. Departamentas neribotam laikui pratęsė nuo praėjusios savaitės galiojantį sprendimą nebepriimti užsieniečių prašymų dėl nacionalinių vizų išdavimo.

Migracijos departamento vadovė E.Gudzinskaitė tokias problemas aiškino darbuotojų trūkumu ir tikino jau seniai prašanti Vidaus reikalų ministerijos papildomų asignavimų naujiems darbuotojams priimti, tačiau jų negaunanti. Dabar ministras priėmė sprendimą departamentą panaikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai