Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 18

EK paragino Lietuvą mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą

Europos Komisija (EK) paragino Lietuvą siekti, kad iki 2030 metų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas, palyginti su 2005 metais, sumažėtų 9 proc. Tokio tikslo šalis turi siekti sektoriuose, kuriems netaikoma ES apyvartinių taršos leidimų prekybos sistema.
Lietuvos narystės ES 15 metų minėjimo šventė
Asociatyvi nuotrauka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuva taip pat raginama iki 2030 metų pasiekti, kad atsinaujinančių išteklių energijos (AEI) dalis sudarytų 45 proc. bendrai suvartojamos galutinės energijos.

„Tam reikėtų, be kita ko, sukonkretinti, kokį vaidmenį šiame procese atliks žemės naudojimo, žemės naudojimo keitimo ir miškininkystės sektorius“, – rašoma EK pranešime.

EK, be kita ko, siūlo gerokai padidinti užmojus, susijusius su galutinės ir pirminės energijos suvartojimo sumažinimu iki 2030 metų.

Lietuva, be to, raginama išvardyti visas energetikos subsidijas, visų pirma susijusias su iškastiniu kuru, ir veiksmus, kurie jau įgyvendinti, bei planus siekiant laipsniškai jų atsisakyti.

EK pateikė ir kitų rekomendacijų, vertindama Lietuvos 2021-2030 metų integruoto nacionalinio energetikos ir klimato srities veiksmų plano projektą.

Tarp ES energetikos ir klimato politikos tikslų – sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bent jau 40 proc., padidinti energijos vartojimo efektyvumą bent 32,5 proc., padidinti AEI dalį bent jau iki 32 proc. viso ES suvartojamo energijos kiekio.

Remdamosi EK rekomendacijomis valstybės narės galutinius planus turi pateikti iki gruodžio 31 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas