Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 03

EK sveikina Baltijos šalių susitarimą užbaigti sinchronizaciją iki 2025-ųjų vasario

Europos Komisija (EK) sveikina Lietuvos, Latvijos ir Estijos susitarimą sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa iki 2025 metų vasario, ketvirtadienį pranešė EK atstovybė Lietuvoje.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pasak už energetiką atsakingos eurokomisarės Kadri Simson, Baltijos šalių susitarimas leis užbaigti visišką jų integraciją į Europos Sąjungos (ES) elektros tinklą beveik vieneriais metais anksčiau nei buvo numatyta iki šiol.

„Šiandienos susitarimas yra Europos solidarumo simbolis. Projektas ne tik užtikrins energetinį saugumą regione ir užbaigs trijų Baltijos šalių integraciją, bet ir padės įgyvendinti Europos žaliąjį kursą užtikrinant saugią, įperkamą ir tvarią energiją rytų Baltijos jūros regionui ir visai Europos Sąjungai“, – pranešime teigė K.Simson.

Ji pažymėjo, kad Baltijos šalių sinchronizacija – prioritetinis Bendrijos infrastruktūros projektas, kuriam europinis finansavimas bus skiriamas iki jo pabaigos.

Premjerai Ingrida Šimonytė, Krišjanis Karinis ir Kaja Kallas deklaraciją pasirašė kitą dieną po to, kai susitarimą dėl elektros tinklų sinchronizacijos 2025-ųjų vasarį pasirašė Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, AST ir „Elering“.

Europos Komisija Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją laiko svarbiu politiniu bei finansiniu prioritetu bei šiam projektui yra skyrusi daugiau nei 1,2 mlrd. eurų.

Pagal 2018 metais pasirašytą Baltijos šalių vadovų ir Europos Komisijos (EK) susitarimą Lietuva, Latvija ir Estija su kontinentinės Europos tinklais turėjo sinchronizuotis iki 2025 metų pabaigos.

Visgi Lietuva nuolat siūlė ankstinti šį terminą iki 2024 metų vasario, argumentuodama, jog sinchronizacija įmanoma neužbaigus visų su ja susijusių infrastruktūros projektų. Latvija ir Estija teigė, kad susijungimas 2025 metų pabaigoje leistų išvengti rizikų, susijusių su sistemų stabilumu ir didesnėmis elektros kainomis vartotojams.

Sutarti su Latvija ir Estija dėl elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa ir atsijungimo nuo rusiškos IPS/UPS sistemos 2025 metų pradžioje Lietuvos Vyriausybei praėjusios savaitės pradžioje pavedė Valstybės gynimo taryba (VGT).

Už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai praėjusią savaitę Rygoje taip pat susitarė dėl sinchronizacijos 2025 metų vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas