Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 05

Ekskursiją po kalinčiųjų ligoninę surengęs jos vadovas: „Kai kurie atsisako net laisvės, kad liktų čia“

Iki tol antisanitarinėmis sąlygomis garsėjusi Laisvės atėmimo vietų ligoninė 2016 m. iš Lukiškių Vilniuje buvo perkelta į Pravieniškes. Šiandien suremontuotose patalpose gydomi 134 nuteistieji. Kai kurie jų net atsisako lygtinio paleidimo – žino, kad tokių gerų sveikatos priežiūros paslaugų būdami laisvėje negaus. Ligoninės įranga išties stebina.
Ekskursija Pravieniškių ligoninėje
Ekskursija Pravieniškių ligoninėje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Ligoninę iš Vilniaus keldino gal 20 metų. Sąlygos Lukiškėse buvo baisios. Kalinčiųjų skundai nesibaigdavo. O dabar to, ką turime sukūrę čia, pavydi net kai kurių rajonų ligoninės. Norėjome pristatyti tuos pokyčius, kuriuos išgyvenome per pastaruosius 1,5 metų. Jei pradžioje jaudinausi, ar pavyks prisikviesti specialistus į Kaišiadorių rajoną, tai šiandien galiu pasidžiaugti – 95 proc. iš 317 pareigybių yra užpildyta. Kolektyvas jaunas, svarbiausia buvo jiems užtikrinti saugumą“, – teigė ekskursiją po ligoninę, saugomą vielų ir grotų, žiniasklaidai surengęs Renatas Juntonenas, laikinai einantis šios įstaigos vadovo pareigas.

Per metus miršta apie 18 pacientų

Laisvės atėmimo vietų ligoninėje dirba 129 sveikatos priežiūros specialistai, o vienu metu gali gydytis 180 suimtųjų bei nuteistųjų. Šiuo metu užimtos 134 vietos. Įstaiga kasdien sulaukia nuo 5 iki 20-ties pacientų. Paros rekordas – 33 sergantieji. Per metus aptarnaujami po 8 tūkst. pacientų.

Paklaustas, ar tokiomis neįprastomis ir gana pavojingomis sąlygomis dirbantys medikai gauna didesnius atlyginimus nei tie, besidarbuojantys „laisvėje“ esančiose ligoninėse, R.Juntonenas patikino, kad ne. Štai slaugytojų alga siekia 650 eurų į rankas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renatas Juntonen
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renatas Juntonen

Laisvės atėmimo vietų ligoninėje dirba 129 sveikatos priežiūros specialistai, o vienu metu gali gydytis 180 suimtųjų bei nuteistųjų.

Ligoninėje pereita prie kamerų tipo palatų. Anksčiau, kol nuteistieji galėdavo laisvai vaikščioti, būta ir incidentų – mėginta užpulti vaistus dalinusią slaugytoją.

Dėl didelių kaštų Laisvės atėmimo vietų ligoninėje atsisakyta tik operacinės. Tačiau veikia Priimamojo, Vidaus ligų, Psichiatrijos, Tuberkuliozės, Palaikomojo gydymo ir kiti skyriai. Skiriama net reabilitacija: masažai, kineziterapeuto konsultacijos. Vykdoma ir nėščių nuteistųjų priežiūra, tačiau gimdyti jos vežamos į kitas gydymo įstaigas. Panevėžyje net įkurti motinos ir kūdikio namai, kuriuose su savo mažyliais gali glaustis penkios motyvuotos keistis nuteistosios. Pasak R,Juntoneno, šie namai duris atvėrė Panevėžio „Rožyno“ kvartale, tad sulaukė vietinių gyventojų pasipriešinimo.

Vidutiniškai pacientui šioje ligoninėje skiriama dešimt lovadienių. Dažniausios infekcinės, psichinės ligos. Nereti ŽIV, hepatito susirgimai. Paklaustas apie mirtingumo rodiklį, R.Juntonenas skaičiaus nenuslėpė – per metus miršta apie 18 šios ligoninės pacientų. Dažniausios mirties priežastis – onkologinės ligos, tuberkuliozė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija Pravieniškių ligoninėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija Pravieniškių ligoninėje

Pristatė išskirtinę Lietuvoje mašiną

Ligoninės patalpose įrengti modernūs apsaugos postai, moderni medicinos įranga, gydytojų kabinetai. Štai regėjimo patikros kabinete ant sienos kabo ne įprasta regai tikrinti skirta lentelė, o modernus ekranas.

Didžiuojasi ligoninės vadovybė ir rentgeno aparatais. Vienas jų, skaitmeninis, įrengtas tiesiog transporto priemonėje. Kaip tikina R.Juntonenas, tai vienintelė tokia švino plokštėmis dengta mašina Lietuvoje, 2010 m. atsiėjusi apie milijoną litų. Kadangi tuberkuliozės atvejų tarp kalinių netrūksta, mobilaus rentgeno kabineto ant ratų prireikia profilaktiniams patikrinimams.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio aparatūra vienintelėje tokioje mašinoje Lietuvoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio aparatūra vienintelėje tokioje mašinoje Lietuvoje

Pasak įstaigos vadovo, sergančiųjų tuberkulioze pacientų sumažėjo kone perpus – nuo 80 iki 35. Šia liga sergantys ligoniai yra izoliuoti, su artimaisiais pasimatymų kambariuose bendrauja tik per stiklą. Būta ir gydytojų užsikrėtimų.

„Lukiškėse gydytojai dirbo su 1980-uosius metus menančiais įrenginiais bei aparatais, o čia naudojami tokie, kurių neturi ir kai kurios ligoninės“, – patikino R.Juntonenas.

Populiariausias draudžiamas daiktas – tabakas

Jei gydymo sąlygos pagerėjo, tai gal kalinių skundų sumažėjo?

„Kad ir kokios geros sąlygos būtų, skundžiasi. Pvz., kad dienos šviesos per mažai, šalta. Vienas skundus rašė Visuomenės sveikatos priežiūros centrui. Paaiškėjo, kad laukdamas centro atstovų apsilankymo, jis atidarė visus langus ir sėdėjo palatoje su striuke. Specialiai šaldė patalpas. O už lango tuomet buvo minus 20 šalčio. 90-95 proc. skundų yra nepagrįsti“, – teigė R.Juntonenas.

Į Laisvės atėmimo vietų ligoninę nuteistasis ar suimtasis gali atsivežti minimalų kiekį daiktų – iki 10 kg. Kaip teigia įstaigos vadovas, atvykstama čia gydytis, o ne atlikti bausmę. Pirmiausiai ligonis kruopščiai apžiūrimas, jam išduodama pižama, šaltuoju metų laiku – ir striukė.

Daiktams patikrinti ligoninė neseniai įsigijo modernų aparatą, tokį, kokius regime oro uosto patikros zonose. Pasak R.Juntoneno, norėdami įsinešti draudžiamus daiktus, nuteistieji būna išradingi – slepia juos net drabužių siūlėse, sportinių batelių liežuvėliuose.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija Pravieniškių ligoninėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija Pravieniškių ligoninėje

Ne vienas uždraustas daiktas į ligoninės teritoriją per vielomis apkarstytas tvoras atkeliauja slėgto oro patrankos pagalba. Vieną jų, pagamintą iš gesintuvo, rankose galėjo palaikyti ir žurnalistai. Čia pat pademonstruoti ir iš šios patrankos skrieję mobilieji telefonai, SIM kortelės. Kai kurios ryšio priemonės tokios mažutės, kad jas paslėpti nėra jokio vargo. Štai internetu įsigyti „GTStar“ mobilieji telefonai – vos piršto dydžio.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nuteistųjų bandomi įsinešti miniatiūriniai mobilieji telefonai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nuteistųjų bandomi įsinešti miniatiūriniai mobilieji telefonai

Kad patektų į ligoninę, ryja vinis

Vis dėlto, pagrindinė „kontrabandos“ prekė šiuo metu – tabakas. Kadangi tai – ligoninė, laikomasi griežtos tabako kontrolės. Nepatikėsite, bet stokodami rūkalų, kartą nuteistieji net surūkė… spintą! Paklausite, kaip? Išardai, sutrini ir rūkai. Po šio incidento spintas kamerose pakeitė rūbų kabyklos.

Populiariausia draudžiamų daiktų slėptuvė, anot ligoninės vadovo, – vidinės kūno ertmės.

„Tai sukontroliuoti sunkiausia“, – šyptelėjęs patikino R.Juntonenas.

Kūno ertmėse atkeliauja ir kitokie neįprasti daiktai.

Pasak vieno ligoninės gydytojo, pataisos namuose vidinėms taisyklėms nusižengusiems, prasiskolinusiems ar kortomis prasilošusiems nuteistiesiems ligoninė tampa geru pabėgimo nuo susidorojimo planu. Norėdami patekti į gydymo įstaigą, jie ima ir patys save susižaloja. Kaip? Kiša adatas po oda, ryja vinis. Vieno paciento skrandyje buvo aptiktas net 720 gramų sveriantis vinių komplektas!

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija Pravieniškių ligoninėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija Pravieniškių ligoninėje

Ligoninė paruošė ir nedidelę tokių svetimkūnių, rinktų iki 1996 metų, ekspoziciją.

Egzistuoja ir suvaržymų palata

Pasukame Psichiatrijos skyriaus link. Jame laiką leidžia ir vėliau nepakaltinamais teismo pripažinti asmenys. Laikomi iki tol, kol byloje nebūna atlikta psichiatrinė ekspertizė. Atskirame pastate šiuo metu laikomi trys pacientai. Vienas jų, žurnalistams einant per kiemelį, per langą ėmė šaukti: „Ateikit, viską jums papasakosiu, kaip mes čia gyvename“.

Dirbti šiame skyriuje darbuotojams – itin pavojinga, nes pacientai – ne tik linkę į nusikaltimus, bet kamuojami stiprios psichozės, abstinencijos. Sunkiausiems ligoniams sutramdyti įrengta ir ūmios psichozės palata, kurioje taikomi suvaržymai – asmuo gali būti prikaustytas diržais prie lovos. Tai, anot R.Juntoneno, atliekama ekstra atvejais. Gydytojas pats sprendžia, taikyti fizinę ar medikamentinę fiksaciją. Pririšamas pacientas tam, kad nesusižalotų savęs ir nesužalotų kitų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tramdomoji lova
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tramdomoji lova

„Šiemet jau turėjome vieną savižudybės atvejį. Per metus turime po vieną ar du. Pacientai tai padaro tualetuose, ten, kur stebėti juos kameromis draudžia asmens privatumą garantuojantys įstatymai“, – teigė įstaigos vadovas.

Po kai kurių pacientų palatos lieka taip nuniokotos, kad jas tenka įrenginėti iš naujo.

Savų indų turėti neleidžia

O ką Laisvės atėmimo vietų ligoninės pacientai gauna patys? Ketvirtadienio meniu: burokėlių sriuba, košė, dešrelės su raugintais agurkais. Įrankiai – plastikiniai. Savų nuteistieji ar suimtieji turėti negali.

„Nusprendėme, kad vienodi indai naikina subkultūros apraiškas“, – paaiškino R.Juntonenas.

Maistas vietoje negaminamas. Paros maitinimas kainuoja apie 1,6 euro ar daugiau. Tiekiamas pacientams į palatas jis per langelį.

„Skundžiasi ir dėl maisto. Kad košė per skysta, kad atšalęs“, – teigė ligoninės vadovas.

Pro langą žvelgiame į kitą pastatą, kuriame, iškišę kojas pro grotas, nuteistieji mėgaujasi saulės voniomis. Vienas jų pamoja ranka.

„Daug kas čia sukurta pačių nuteistųjų rankomis. Turime 25 ūkinio aptarnavimo žmones, kurie tvarko aplinką, ją prižiūri. Dirbantys nuteistieji gyvena atskirose patalpose, gauna 130 eurų algą. Jų sąlygos čia išskirtinės. Vykdome atranką, ne kiekvienas gali tapti tokiu pagalbininku. Nuteistieji čia netgi įgyja sodininko specialybę. Pataisos namuose gamina ir medienos dirbinius. Didžiojo Britanijoje tie dirbiniai itin mėgiami. Štai vienam nuteistajam iki išėjimo į laisvę liko 7 mėnesiai. Tikina, kad kai išeis, imsis savo verslo – medžių dirbinių gamybos“, – patikino R.Juntonenas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nuteistųjų saulės vonios
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nuteistųjų saulės vonios

Kai kuriems ligoninėje geriau nei laisvėje

R.Juntonenas atskleidė, kad netrukus žadama naikinti ligoninės kieme esančius apsaugos bokštus. Paklaustas, ar buvo kada užfiksuotas koks bandymas sprukti, jis patikino, kad tai itin reta.

„Vienas ardė sieną. Sunku iš čia pabėgti. Šiaip visi siekia būti iškeldinti iš Lukiškių. Tačiau perkeliami tik pasitaisyti siekiantys nuteistieji. Kaip suprasti, kad asmuo motyvuotas keistis? Matosi vien iš jo kameros: ar ji tvarkinga, ar joje yra knygų. Ir mūsų ligoninės pacientus aš suskirstyčiau į tris dalis. Apie 20 proc. jų yra motyvuoti pasikeisti, apie 50 proc. – reikia padėti pasikeisti, bet gali. Likę – nepataisomi. Vis dėlto, kiekvienas turi viltį išeiti į laisvę. Tiesa, yra tokių, kurie netgi atsisako lygtinio paleidimo, kad tik galėtų likti ligoninėje. Kodėl? Nes laisvėje negaus tokių sveikatos priežiūros paslaugų, kokias gauna čia. Kiti išeidami sako: „Greit grįšiu““, – reziumavo R.Juntonenas.

O ar saugiai šioje ligoninėje jaučiasi medicinos darbuotojai?

„Saugiau nei laisvėje“, – prisipažino koridoriuje sutikta vyr. slaugytoja.

Paklausta, ar pacientai bando flirtuoti, šyptelėjusi ji atsakė: „Ne. Matyt, atsirenka, su kuo gali tai daryti, su kuo ne“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito