Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 23 /16:36

Ekspertai įvertino kandidatą į švietimo ministrus: kokių pokyčių galima tikėtis?

Kai kurie švietimo bendruomenės nariai palankiai vertina Gintautą Jakštą – siūlomą kandidatą į švietimo ministrus. Vis dėlto per dideliu entuziazmu jie nespindi ir tvirtina, kad jis, jeigu bus paskirtas, turėtų tęsti kritikos sulaukusias reformas – turėti iliuzijų neverta. Pats kandidatas žada darbų tęstinumą.
Gintautas Jakštas
Gintautas Jakštas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

G.Jakšto kandidatūrą į švietimo ministro postą premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai pristatė penktadienį.

Dabartinį viceministrą palankiai vertina švietimo bendruomenės nariai, ekspertai ir politikos formuotojai, tačiau entuziazmu jie nespindi – nesvarbu, kas bus ministras, švietimo reformos stabdomos nebus.

G.Jakšto kompetencijomis, savo ruožtu, neabejoja Laisvės partijos atstovas, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Žukauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Žukauskas

„Aš su juo daug dirbęs ir, kiek man teko susidurti su juo, tai toks gana patikimas žmogus ir pakankamai kompetentingas. Kaip viceministras, tai jis labai stiprus ir kvalifikuotas, tai manau, kad susitvarkys“, – 15min sakė A.Žukauskas.

Geras kandidatas, bet...

Panašiai kalba ir Vilniaus švietimo pažangos centro vadovė, rašytoja ir buvusio premjero Sauliaus Skvernelio patarėja Unė Kaunaitė.

Ji 15min tvirtino, kad sprendimas siūlyti kandidatą „iš vidaus“ šiuo atveju yra pats geriausias sprendimas.

„Įvertinus dabartinę situaciją ir likusią kadencijos trukmę, tai tikrai skyrimas žmogaus iš vidaus buvo geriausias pasirinkimas. Visi suprantam, kiek reformų yra pradėta, dėl to labai svarbu, kad žmogus galėtų iškart toliau tęsti darbus“, – teigė U.Kaunaitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Unė Kaunaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Unė Kaunaitė

Švietimo ekspertė išskyrė ir teigiamas G.Jakšto savybes: „analitiškas, įsiklausantis ir diplomatiškas žmogus“. Vis dėlto ji nesitiki, kad kritikos sulaukusios švietimo reformos – ugdymo programų atnaujinimas ir tarpiniai atsiskaitymai vienuoliktokams – bus atidėtos.

„Manau, kad dėl programų atnaujinimo jau yra priimtas sprendimas, kad jis juda toliau. Iš komunikacijos suprantu, kad ir tarpinių patikrinimų ministerija neplanuoja atidėti“, – kalbėjo švietimo ekspertė.

„Neturime iliuzijų“

Entuziazmu netrykšta ir prieš keletą metų ministeriją okupavusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas.

Jis 15min tvirtino, kad nesvarbu, kas bus ministras – niekas vis tiek nesikeis.

„Neturime iliuzijų ar vilčių, kad kažkas bus keičiama (...) Orientuojamės dabar į bandymus vėl telkti bendruomenę ir inicijuoti pokyčius, nes matome, kad sąmoningumo Vyriausybėje daryti reikiamus sprendimus neatsiranda“, – kalbėjo A.Navickas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Navickas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Navickas

Jo teigimu, vieni iš sprendimų, kurių norėtų, – atidėti ugdymo programų atnaujinimą ir tarpinius atsiskaitymus vienuoliktokams.

„Manom, kad turėjo būti suderinamumas – ir vadovėliai, ir programos, ir tarpiniai rezultatai. Neturėjo būti skubama, turėjo būti pasiruošta, o tie darbai, kurie buvo žadami prieš kelerius metus – ir darbo užmokestis, ir apmokėjimo sistemos įstrigusios – tai nebuvo daroma“, – tvirtino profsąjungos vadovas.

„Ten, kur reikėjo greitų pokyčių, jų nebuvo, o kur buvo galima neskubėti – nematom jokios problemos, kad būtų atidėta, pasiruošta ir tada įgyvendinama – tai toj vietoj skubama, todėl liūdna“, – pridūrė jis.

Kandidatas žada tęsti darbus

G.Jakštas žada tęsti pradėtus darbus, užtikrinti sklandų pokyčių įgyvendinimą.

„Dėkoju ministrei pirmininkei už pasitikėjimą. Jei bus pritarta mano kandidatūrai, tęsiu pradėtus šios kadencijos darbus, stengdamasis užtikrinti, kad švietimo, mokslo ir sporto srityse pradėti pokyčiai būtų sklandžiai įgyvendinami. Vienas aktualiausių šio laikotarpio klausimų – pasirengti naujiems mokslo metams“, – penktadienį atsiųstame komentare BNS teigė politikas.

„Tiek aš, tiek visa komanda padarys viską, kad rugsėjį pasitiktume užtikrintai“, – pridūrė jis.

Šiuo metu G Jakštas yra stažuotėje JAV, su šalies vadovu jis ketina susitikti pirmadienį.

15min primena, kad Švietimo ministerija nuolatinio vadovo neturi nuo gegužės 24 dienos, kai iš pareigų po „čekiukų“ skandalo pasitraukė Jurgita Šiugždinienė. Iki šiol ministerijai laikinai vadovauja teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

33 metų Plungėje gimęs G.Jakštas nuo 2020 m. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje atsakingas už studijų ir mokslo sritis, technologijas.

Matematikos magistro laipsnį turintis G.Jakštas 2016–2020 m. buvo Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) Studijų politikos ir karjeros analizės skyriaus vadovas, 2015–2016 m. Vyriausybės strateginės analizės centro politikos analitikas. 2015– 2016 m. AB „Lietuvos draudimas“ dirbo kainodaros ekspertu, 2012–2013 m. Lietuvos statistikos departamente dirbo Kainų skyriaus vyr. specialistu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Jakštas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Jakštas

G.Jakštas nuo 2018 metų buvo laisvai samdomas švietimo ekspertas. 2020 m. Nacionalinei švietimo agentūrai rengė analizę ir rekomendacijas, kaip geriausiais būdais įvertinti mokinius, Europos profesinio mokymo plėtros centrui (CEDEFOP) – Europos įgūdžių indekso apžvalgą, 2018–2019 m. Europos Komisijos rekomendacijas Vengrijos suaugusiųjų švietimui, „Dvynių projekto“ rekomendacijas Azerbaidžano švietimui. Dalyvavo nacionalinėse ir tarptautinėse (EBPO ir Europos Komisijos) ekspertų ir darbo grupėse.

Laisvalaikiu jis mėgsta bėgioti, žaisti stalo žaidimus. G.Jakštas yra vedęs, moka anglų kalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas