Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 27 /08:21

„Misijos Sibiras“ eros pabaiga: ekspedicijos stabdomos dėl koronaviruso ir Maskvos priešiškumo

Projektas „Misija Sibiras“ stabdo ekspedicijas į lietuvių tremties ir įkalinimo vietas. Sprendimas priimtas dėl koronaviruso pandemijos ir įtampos dvišaliuose santykiuose su Rusija. Tai 15min patvirtino projekto autorius, buvęs užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.
Praėjus pusei „Misija Sibiras‘17“ ekspedicijos, komanda pradeda darbus Algatujuje
Praėjus pusei „Misija Sibiras‘17“ ekspedicijos, komanda pradeda darbus Algatujuje / Organizatorių nuotr.

Projektas uždaromas birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną, šią dieną prieš 15 metų išvyko pirmoji „Misija Sibiras“ ekspedicija. Simbolinė diena bus minima jau tradicija tapusia akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“.

Vyko 15 metų

„Misija Sibiras“ ekspedicijos vyko penkiolika metų. Jų metu buvo tvarkomos lietuvių tremties vietos, apleistos kapinės, dalyviai bendraudavo su ten likusiais tautiečiais ar jų atžalomis.

V.Ušackas sako, kad projekto pabaigą lėmė dvi priežastys – koronaviruso pandemija ir Rusijos nusistatymas neleisti ekspedicijų į šios šalis regionus.

„Viskas turi savo pradžią ir pabaigą... Dėl COVID pandemijos ir ypač dėl užsienio politikos įtakotų toksiškų dvišalių santykių, neįsivaizduojama, kad atsiras politinė valia kompromisiniams sprendimams dėl leidimo „Misija Sibiras“ ekspedicijoms į Rusijos tolimus trėmimo ir įkalinimo regionus“, – 15min sakė V.Ušackas, projekto patarėjų tarybos pirmininkas.

Dėl pandemijos buvo atšaukta ir praėjusių metų ekspedicija, tačiau tuomet buvo tikimasi, kad 2021 metų ekspedicija įvyks.

Prieš tai kelerius metus misija vykdavo į Kazachstaną, nes Rusija neišduodavo vizų misijos dalyviams.

18 ekspedicijų

„Nors mūsų pagrindinė veikla visuomet vyko čia, Lietuvoje, bet ekspedicijos yra svarbus jų pagrindas. Per 15 metų suorganizavome tūkstančius susitikimų su moksleiviais, studentais, bendruomenėmis, dešimtis parodų, žygių ir tvarkymo darbų Lietuvoje, sukūrėme per 15 dokumentinių filmų, išleidome knygą-albumą.

Visų šių veiklų sėkmė stipriai priklauso nuo ekspedicijų, nuo to, kokias emocijas, istorijas dalyviai parsiveš iš Sibiro ir kitų tautiečių tremties vietų,“ – teigė projekto vadovė Aistė Eidukaitytė.

Nuo 2006 metų „Misija Sibiras“ suorganizavo 18 ekspedicijų, jose dalyvavo per 200 žmonių. Per šį laiką ekspedicijų dalyviai aplankė ir sutvarkė daugiau nei 170 tremtinių bei politinių kalinių kapinių Rusijoje, Kazachstane ir Tadžikistane.

Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, 1940–1953 metais iš šalies buvo ištremta per 130 tūkst. žmonių, įkalinta per 156 tūkst. lietuvių.

Kas dešimtas Lietuvos tremtinys buvo vaikas. Kelyje į tremtį ir tremtyje žuvo apie 5 tūkst. Lietuvos vaikų.

Viktorijos Savickos / 15min nuotr./„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste
Viktorijos Savickos / 15min nuotr./„Misija Sibiras“ dalyvių sutikimas Vilniaus oro uoste

Kvies jungtis į tylos minutę

Paskutinę projekto dieną, birželio 14-ąją, šeštąjį kartą bus kviečiama jungtis prie Visuotinės tylos minutės bei tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių bei likimų skaitymo akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kuri truks visą parą.

Šios iniciatyvos šiemet paženklins ir 80-ąsias masinių gyventojų areštų ir trėmimų į Sibirą metines, prasidėjusias 1941 m. birželio 14-ąją ir trukusias iki pat 1953 m. Skaičiuojama, kad per visą represijų laikotarpį nukentėjo apie 300 tūkst. žmonių, pranešė organizatoriai.

Daugiau informacijos apie projektą bei jo ekspedicijas rasite – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi