Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24 /2020 08 05

Energetikos ministerijoje įdiegta projektų valdymo sistema: kokybiškesnis planavimas ir rizikos faktorių numatymas

LR Energetikos ministerijoje diegiami modernūs projektų valdymo principai leido ne tik aiškiau nusimatyti tikslus ir vertinti, kaip jų siekiama, bet ir nustatyti visiems aiškią darbuotojų skatinimo sistemą.
Skaitmeninis pasaulis
Skaitmeninis pasaulis / 123RF.com nuotr.

Įgyvendinama 10 projektų

„Energetikos ministerija jau anksčiau savo veikloje taikė šiuolaikinius projektų valdymo principus, buvo organizuojami kursai projektų vadovams, taikytos įvairios priemonės. Vyriausybės iniciatyva diegiamos sistemos privalumas – nuolatinis „know-how“ perdavimas iš Vyriausybės bei tai, kad visos ministerijos dirbs pagal tą pačią sistemą“, - sako Ramūnas Dilba, Energetikos ministerijos kancleris.

Prieš porą metų pradėjusi įgyvendinti Vyriausybės inicijuotą projektą „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“, Energetikos ministerija pasitvirtino projektų aprašą, vykdymo tvarką, įsteigė Projektų valdymo priežiūros komitetą ir šiuo metu naudodama projektų valdymo sistemą vykdo jau dešimt projektų.

„Žinoma, nors patirties turėjome, pradžioje buvo šiokių tokių trikdžių. Reikėjo išsigryninti kriterijus, pagal kuriuos iniciatyvos priskiriamos projektų kategorijai, o ką reikia įgyvendinti kaip kitas iniciatyvas, daliai vadovų reikėjo išmokti paskirstyti efektyviai savo laiką tarp vadovavimo projektams ir padaliniams, reikėjo papildomai įdiegti svarbius projektų rizikos ir stebėsenos elementus, kurie užtikrina, kad projektai būtų įgyvendinami laiku ir pasiektų užsibrėžtą rezultatą.

Asm. arch./Ramūnas Dilba
Asm. arch./Ramūnas Dilba

Tačiau dabar sistema veikia sklandžiai ir tikrai matome naudą“, - sako R. Dilba.

Viena svarbiausių naudų – itin kokybiškas planavimas ir rizikos faktorių numatymas.

Pasak jo, viena svarbiausių naudų – itin kokybiškas planavimas ir rizikos faktorių numatymas, mat pagal ankstesnę projektų įgyvendinimo praktiką ne visuomet pavykdavo laiku įvertinti galimas rizikas, kas sutrikdydavo visą projekto įgyvendinimo eigą.

„Taip pat projektų įgyvendinimą palengvina tai, kad aiškiai nusimačius poreikius konkretaus projekto įgyvendinimui, galima lengviau pasikviesti daugiau nepriklausomų specialistų“, - pasakoja Energetikos ministerijos kancleris.

Taip pat prie projektų dirbantys darbuotojai įvertino tai, kad pagal naująją sistemą daug aiškesnė ne tik projekto įgyvendinimo, bet ir prie jo dirbančių specialistų skatinimo sistema.

Visose ministerijose – viena sistema

Energetikos ministerija – viena iš keturiolikos šalies ministerijų, kuriose diegiamas projektinis valdymas.

Bandomasis projektinio valdymo diegimo projektas buvo įgyvendintas LR Vyriausybės kanceliarijoje, o nuo 2018 metų pabaigos projektų valdymo sistemos pradėtos diegti į ministerijas, kad visos institucijos galėtų lengviau bendradarbiauti įgyvendinant bendrus projektus ir dirbtų pagal tuos pačius standartus. Nustatytos bendros projektų valdymo taisyklės, organizuojami darbuotojų mokymai projektų valdymo kompetencijoms ugdyti.

Projekto „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ metu bus įdiegta projektų apimties, biudžetų, terminų, išteklių bei rizikų valdymo metodika, kuri sustiprins ministerijų veiklų koordinavimą, produktyvumo augimą, projektų valdymo procesų tobulinimą, priemonių, skirtų efektyviam valstybės išteklių valdymui diegimą bei tobulinimą.

Projektą visose 14 ministerijų planuojama užbaigti 2021 metais, o vėliau projektinio valdymo plėtra persikels į kitas pavaldžias institucijas.


Projektas „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai