Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 11

ES investicijų reklama: ar „auksinis berniukas“ Šiauliuose pastatytas Europos lėšomis?

Šiaulių miesto mero Artūro Visocko dėmesį antradienį atkreipė Europos Sąjungos investicijų reklama, kurioje muzikantas ir prodiuseris Saulius Urbonavičius, žinomas kaip Samas, reklamuoja ES investicijas ir teigia, kad „jeigu ne ES investicijos, Šiauliuose nebūtų Auksinio berniuko“. A.Visockas primena, kad ši skulptūra atsirado dar gerokai prieš Lietuvai tampant ES nare. S.Urbonavičius teigia „auksinį berniuką“ panaudojęs kaip simbolį. Finansų ministerija primena, kad Saulės laikrodžio skveras ir skulptūros postamentas buvo sutvarkyti ES lėšomis.
Šiauliuose esantis aukščiausias šalies saulės laikrodis – Stanislovo Kuzmos skulptūra „Šaulys“, dar vadinama „Auksiniu berniuku“.
Šiauliuose esantis aukščiausias šalies saulės laikrodis – Stanislovo Kuzmos skulptūra „Šaulys“, dar vadinama „Auksiniu berniuku“. / Marek Dziwior nuotr.

„Kas čia per blėnis?“

S.Urbonavičiaus fraze netruko pasipiktinti Šiaulių miesto meras A.Visockas.

„Jeigu ne ES investicijos – tai nebūtų Auksinio berniuko? Kas čia per blėnis?, – piktindamasis reklama feisbuke klausė Šiaulių miesto vadovas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Priedangos ženklo pristatymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Priedangos ženklo pristatymas

„Čia iki tiek džiaugiamės, kad būtina visą miestą apkabinėti tokio tipo reklamomis? Nes to panorėjo kažkas?“, – tęsė jis.

A.Visockas primena, kad „auksinis berniukas“ atsirado dar gerokai prieš Lietuvai tampant ES nare.

„Auksinis berniukas atsirado 1986 metais, kada buvo švenčiamas Šiaulių 750-asis gimtadienis. Tada ES lėšų iš viso nebuvo“, – pabrėžė miesto meras.

„Panaudojau tai kaip simbolį“

Tuo metu ES investicijas Šiauliuose reklamuojantis S.Urbonavičius 15min sakė nepamenantis, ar tai jo citata, ar tokią sugalvojo projekto autoriai.

„Aš tiksliai nepamenu, ką ten šnekėjau – gal aš ten suklydau, aš nežinau. Tiesą pasakius, negaliu žinoti 100 proc., koks ten pokalbis buvo, gal šiaip išslydo“, – svarstė Samas.

„Aš tiksliai nežinau, negali gi kiekvienas žmogus žinoti, kur ten kokia investicija, kur ten kas“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, jis pripažino, kad „auksinį berniuką“ panaudojo kaip simbolį, siedamas jį su Europos Sąjunga, jos investicijomis.

„Čia daugiau kaip simbolis panaudotas, o ne kaip konkretus daiktas, kad čia būtinai tą auksinį berniuką pastatė Europos Sąjunga. Gi ne, mes pastatėme – žmonės, ir mes nusprendėme eiti į Europą. Aš panaudojau tai kaip simbolį“, – kalbėjo žinomas muzikantas ir prodiuseris.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas

Kaip skelbia Finansų ministerija, tai buvo projekto „Ar matai, kaip keičiasi?“ dalis, jo metu žinomi šalies žmonės keliavo po įvairius, dažniausiai gimtuosius, šalies miestus bei įvertino, kaip šie keitėsi, kaip teigiama, „per 20 metų“.

„Kai atvažiavau studijuoti į Šiaulius, dar buvo gūdus sovietmetis, gal tiksliau – jo pabaiga, kada dar viskas atrodė pilka. Šiauliai buvo kone vien sovietiniai namai. Nors miestas ir turėjo išskirtinių objektų, jis nebuvo toks patrauklus, daug kas buvo supuvę, pvz., parko estrada sugriuvusi. Dabar čia atsirado daugybė įdomybių – ir Auksinis Šiaulių berniukas, kaip miesto simbolis, ir Geležinė lapė, atnaujinta parko estrada. Šiauliai keičiasi mums regint, jie darosi vis fantastiškesni“, – pranešime spaudai cituojamas S.Urbonavičius.

Finansų ministerijos nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas reklamuoja ES investicijas Šiauliuose
Finansų ministerijos nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas reklamuoja ES investicijas Šiauliuose

„Negaliu atsidžiaugti mūsų Lietuva, kaip ji pasikeitė, kaip viskas „sprogo“, kaip žmonės, kurie neinkščia, dirba, stengiasi, padaro stebuklingus dalykus ir keičia Lietuvą. Tai yra fantastika! Pavyzdžiui, pats gyvenau Šiauliuose, čia vaikščiojau ir tiek daug nežinojau, kokia čia istorija gili. Negaliu atsidžiaugti, kad tą istoriją išlaikyti ir pagražinti šitą miestą padėjo ES investicijos“, – sakė jis.

VIDEO: Saulius Urbonavičius-Samas apie studijų metais pamiltą miestą: Šiauliai darosi vis fantastiškesni

Čia daugiau kaip simbolis panaudotas, o ne kaip konkretus daiktas, kad čia būtinai tą auksinį berniuką pastatė Europos Sąjunga. Gi ne, mes pastatėme – žmonės, ir mes nusprendėme eiti į Europą. Aš panaudojau tai kaip simbolį

Pasirinktas kaip metafora

Finansų ministerija 15min atsiųstame komentare teigia, kad Šiaulių regiono ES investicijų ambasadoriumi S.Urbonavičius tapo Finansų ministerijos kvietimu.

Ministerijos teigimu, ta proga su filmavimo komanda jis savo jaunystės mieste aplankė daugiau nei šimtą metų skaičiuojantį Rūtos šokolado fabriką, kuriame ES investicijų projektai skaičiuojami dešimtimis, ES lėšas į dirbtinį intelektą investuojantį „Baltic vairą“, šimtą penkiasdešimt metų skaičiuojančią „Valerijono“ vaistinę, kuriai taip pat išlikti sudėtingais laikais padeda ES investicijų projektas.

„Žinoma, filmuojama buvo ir Saulės laikrodžio skvere, kuris iš dalies buvo atnaujintas taip pat už ES investicijas. Saulės laikrodžio skveras ir auksinio berniuko postamentas buvo sutvarkyti taip pat ES lėšomis. Į šį projektą buvo investuota beveik 800 tūkst. eurų.

Šio skvero ir visų Šiaulių simbolis Auksinis berniukas ir buvo pasirinktas kaip metafora miesto, kuriame šimtamečiai verslai ir simboliai atgimsta naujam gyvenimui Europoje“, – teigiama ministerijos komentare.

Skulptūra atsirado dar prieš Nepriklausomybę

„Auksinis berniukas“ arba skulptūra „Šaulys“ sukurta dar prieš Lietuvai atkuriant Nepriklausomybę.

Skulptūra pastatyta Saulės laikrodžio aikštėje.

Šie objektai įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

Aikštė įkurta 1984-1986 metais, kai Šiaulių miesto vykdomasis komitetas paskelbė architektūrinį konkursą Saulės mūšio ir Šiaulių miesto 750-ties metų sukakčiai paminėti.

Aikštės konkursą laimėjo architektai Algimantas Černiauskas, Remigijus Jurėla ir Algis Vyšniūnas.

Tuo metu skulptūrą „Šaulys“ sukūrė Stanislovas Kuzma. Skulptūra 2013 metais buvo atnaujinta, panaudojant 86 tūkst. litų miesto biudžeto lėšų.

Šioje aikštėje 1988 metų liepos 22 dieną vyko pirmasis Šiauliuose Sąjūdžio mitingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas