Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 09 /13:15

Eugenijus Gentvilas: „Penktadienį teisėsauga dar patikslino įtarimus G.Steponavičiui“

Laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas sako, kad penktadienį teisėsauga patikslino įtarimus partijos korupcijos byloje įtariamam asmeniui, tačiau teigia, kad partijai įtarimai nesikeičia.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Apie patikslintus įtarimus vienam asmeniui E.Gentvilas pranešė kalbėdamas šeštadienį Kaune vykstančiame partijos suvažiavime. Vėliau jis BNS nurodė, kad tas asmuo – G.Steponavičius. Tačiau, jo teigimu, penktadienį įvykęs patikslinimas buvo formali gramatinė korekcija.

„Kad neatsirastų kokių nors interpretacijų, turiu pasakyti, kad vakar mūsų advokatas byloje, kur partijai pareikšti įtarimai, dar kartą buvo pakviestas apsilankyti, tačiau jeigu kas nors iš to pūs burbulą, tai vienoje vietoje dėl vieno buvusio partijos nario buvo frazė „teisėtais veiksmais“, pridėta „neteisėtais veiksmais“ – žodelis „ne“. Tai esminis dalykas toje pačioje situacijoje, prokuratūros ir STT vertinime, bet partijos situacijos tai, kaip suprantu, nekeičia“, – partijos suvažiavime šeštadienį kalbėjo E.Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

Jis ragino kolegas dėl teisėsaugos veiksmų nepanikuoti.

„Jeigu nugirstumėte, kadangi tai vakar prieš darbo pabaigą įvyko, tai nesupanikuokite, tai nieko naujo. Tikėkime STT pasakytu žodžiu, kad tai galutiniai partijai pareikšti įtarimai, o vakar įvyko tik pakoregavimas“, – kalbėjo politikas.

Finansai aptvarkyti

Finansinė Liberalų sąjūdžio situacija yra aptvarkyta, paskola bankui bus atiduodama laiku, sako laikinasis partijos pirmininkas E.Gentvilas.

„Finansiniai reikalai partijoje – aptvarkyti, tai yra su Šiaulių banku kredito reikalai sutvarkyti, kredito grąžinimas pradėtas. Paskolos grąžinimo terminai nenutęsiami, balandžio mėnesį mes grąžinsime visą paskolos dalį“, – šeštadienį Kaune vykstančiame suvažiavime sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, taip pat buvo sumažinta palūkanų norma, kuri padės sutaupyti po 1 tūkst. eurų per mėnesį.

Šeštadienį Kaune susirinkę Liberalai renka naują partijos pirmininką. Kol kas apie dalyvavimą pirmininko rinkimuose yra paskelbę du kandidatai – liberalų frakcijos Seime seniūnas E. Gentvilas, šiuo metu einantis laikinojo partijos pirmininko pareigas, ir parlamentaras, Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Vitalijus Gailius. Kandidatai gali būti iškelti ir rinkimų dieną.

Partijos pirmininkas renkamas dvejiems metams.

Dešimtajame partijos suvažiavime liberalai taip pat rinks valdybą, pristatyti išvadą dėl partijos ūkinės ir finansinės veiklos, patvirtinti pirmininko pavaduotojus, kitus partijos organus.

Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimai vyksta po to, kai spalio pabaigoje atsistatydinantis iš šių pareigų pareiškė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Jis yra paskelbęs, kad savo kandidatūros šiuose rinkimuose nekels.

Kandidatūrą partijos pirmininko rinkimuose iškėlęs Seimo narys V.Gailius tikino, kad liberalams laikas tapti ne patarėjais Lietuvos politikoje, o priimti sprendimus. Anot jo, taip pat reikia pripažinti, kad liberalai ne viską iki šiol darė gerai.

Taip pat jis tvirtino, kad liberalios idėjos yra kur svarbiau nei liberalų partijos išlikimas.

"Lietuvai reikalinga ne anarchija ir ne, gerai jau, policinis vadovavimas", - sakė V.Gailius partijos suvažiavime, o jo žodžius lydėjo plojimai.

Pasak jo, partijai laikas pradėti naują etapą, kuriame nebus vietos nesąžiningumui, vienvaldystei, savanaudiškumui.

V.Gailiaus teigimu, ateinantys savivaldos, Europos Parlamento ir Prezidento rinkimai partijai bus naujas egzaminas, kuriam reikia gerai pasiruošti.

Linkėjo ieškoti kompromisų

Šeštadienį Kaune vykstančiame Liberalų sąjūdžio suvažiavime šią opozicinę partiją sveikinęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis ragino ieškoti politikoje kompromisų.

„Mes turime atsakyti į klausimą, kas kurs rytojaus Lietuvą – kurie žmonės, kurie susitarimai, kurie kompromisai padės mums eiti tolyn į priekį, ar esame pasirengę jų ieškoti, – kalbėjo G.Landsbergis. – Aš žinau viena. Žinau, kad Tėvynės sąjunga yra pasirengusi. (...) Aš labai tikiuosi, kad šiandien kokius sprendimus jūs priimsite, (...) išeisite stipresni, atradę savy noro ieškoti kompromisų ir bendro susitarimo tam, kad būtų galima tą ateities Lietuvą kurti drauge.“

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Liberalų sąjūdžiui yra pareikšti įtarimai korupcija. Teisėsauga įtaria, kad eksliberalai Eligijus Masiulis ir Šarūnas Gustainis Liberalų sąjūdžio naudai paėmė kyšius iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Šis verslininkas įtariamas ir buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio papirkimu. Praėjusią savaitę prokurorai išplėtė įtarimus konstatavę, jog liberalai galėjo turėti naudos iš narystę joje suspendavusio Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo – jis įtariamas balsavęs dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo, taręsis dėl paramos jo atstovaujamoms nevyriausybinėms organizacijoms.

Minėti buvę liberalai teisėsaugos įtarimus neigia.

Spalio pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija dėl nustatytų šiurkščių rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų i nusprendė neskirti Liberalų sąjūdžiui pusmečio dotacijos, siekiančios beveik 400 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas