Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20

Europos jaunimo sostinės karūną iš prancūzų perimanti Klaipėda startuoja su aibe renginių: skirta kone milijonas eurų

Šių metų Europos jaunimo sostinės titulą pelniusi Klaipėda rengiasi netrukus startuosiantiems renginiams, kurių numatoma kelios dešimtys. Nuo lyderystės, verslumo ir kitų jaunimui skirtų veiklų iki koncertų, potyrių gamtoje – tokį spektrą renginių žada organizatoriai. Jiems įgyvendinti numatyta apie 850 tūkstančių eurų. Titulą Klaipėda perima iš Prancūzijos miesto Amiens.
Klaipėdą po kelerių metų užlies jaunimas – ji tapo Europos jaunimo sostine.
Klaipėda - Europos jaunimo sostine. / Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Devynios platformos, tarp kurių solidarumas, lyderystė, spalvos, jungtys, potencialas ir kitos, žada jaunimui visapusiškų patirčių, truksiančių ištisus metus. Žadama, jog veiklų nesustabdys net ir karantinas, kiekvienam iš jų organizatoriai sako numatę planą A ir planą B. Renginiai, kurie sutrauktų didžiuosius srautus, numatomi įgyvendinti šiltuoju metų laiku, užtikrinant visus saugumo reikalavimus, jei prireiks – srautų valdymą ir kt priemones.

Jaunimui, kurio gretose priskiriami žmonės iki 29 metų amžiaus, kitose šalyse ir iki 35-erių, žadama įvairių renginių – nuo konferencijų iki koncertų. Jų gausiai būta ir pernai – nuo debatų iki įvairių kitų sumanymų.

„Tikrai išaušo labai svarbi, ilgai laukta ir daug netikėtumų, smagių ir malonių netikėtumų žadanti diena, kaip prasminga overtiūra į visus ateinančius metus. Iš tiesų, beveik visi jūs ir ne tik tie, kurie esate čia, ir kurių nematome, atidavėte daug jėgų, padarėte didžiulius darbus, aukojote laiką, bemieges naktis, gausybė veiklų skirta tam, kad šiandien galėtume sakyti – taip, Klaipėda iškelia aukštai Europos jaunimo sostinės vėliavą Klaipėdos mieste.

Metai bus ne tik džiaugsmas, garbė, bet ir iššūkis, atsakomybė, nes į mus bus nukreiptos visos Europos akys. Akys, kurios tikisi netikėtumų, racionalumo, jaunatviškų, ambicingų sprendimų, tikisi pamatyti klaipėdietišką jaunimo, miesto, regiono, Lietuvos potencialą.

Gražu ir simboliška, kad Europos jaunimo sostine tampa seniausias Lietuvos miestas. Šis kontrastas paliudija, kad būtent branda, jaunatviškas polėkis, turininga ir turtinga istorija, ambicingi iššūkiai gali duoti fantastiškus rezultatus.

Tikiu jaunimu, jaunimo organizacijomis, kurios pasiekto titulo programos įgyveninimą subūrė bendram tikslui, bendram labui. Tikiuos, kad tai nebus vien kalendoriniai metai, kurie pasibaigs labai greitai, bet kurie palis ryškų pėdsaką jaunimo organizacijų istorijoje”, – nuotoliniu būdu surengtoje konferencijoje kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, linkėdamas jaunatviško veržlumo.

Metai bus ne tik džiaugsmas, garbė, bet ir iššūkis, atsakomybė, nes į mus bus nukreiptos visos Europos akys.

Renginius vysto jaunimas

„Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ vadovė Greta Meškauskienė sako, jog šį titulą miestui iškovojo pats jaunimas, norėdamas pokyčių savo mieste.

„Siekdami pokyčių iš meilės miestui, ko reikėtų, kad jaunimas norėtų čia likti, sugrįžti nors ir išvykus – augti, bręsti, prisidėti prie savo miesto kūrimo. Šitas titulas 2021 metais neša žinią, kad toliau kviečiame jaunimą įsitraukti į projektą nuo idėjų generavimo iki jų išpildymo. Visas projektas pastatytas ta linkme, kad turime skatinti jaunimą įsitraukti, prisidėti prie veiklų, kad atlieptų jų poreikį.

Mes keičiamės, miestas auga, auga ir bendruomenė, kuri užaugins ateities Klaipėdą. Ką žada jaunimo sostinė? Per 70 veiklų, kurios orientuotos į jaunimą, šiandieninius poreikius. Pagal iškeltus iššūkius, tai, ko Klaipėdos miestui šiek tiek trūksta – kaip paskatinti jaunimą įsitraukti, pajusti atsakomybę miestui, patiems sau.

Pati projekto idėja skatina – turi idėją, pasidalink, projektas padės ją įgyvendinti. Iš pernai pavyzdžių turime, tikimės, kad įgavę pagreitį, startuosime su dar didesniais lūkesčiais, idėjomis. Klaipėdos jaunimas nebijo iššūkių, matome, jaučiame, kad ir pandeminė situacija nė kiek nepaveikė noro veikti, daryti, turime daug potencialo.

Tikimės, kad 2021 metai padės stiprų pagrindą. Klaipėda taps atviru, draugišku jaunimui miestui kaip niekada iki šiol“, – sako vadovė.

Informaciją apie visus renginius jaunimas ir visi besidomintys, mat, pabrėžiama – renginys skirtas visiems, kurie jaučiasi jauni, gali rasti svetainėje chooseklaipeda.eu Visa aktuali informacija talpinama socialiniuose tinkluose, pavadinimu „Choose Klaipeda“.

Pasiūlys įdomių patirčių

Prie programos prisideda įvairios jaunimo organizacijos, švietimo įstaigos. Štai Aistė Motekaitienė iš LCC tarptautinio universiteto pasakoja apie balandį vyksiantį kultūrinį renginį apie Ukrainą. Tai bus puiki proga norintiems pažinti šios šalies realijas.

„Bus atrinkta komanda, kuri vyks į Ukrainą, vykdys stovyklą, skirtą vaikams iš karo zonos. Rudenį rengsime darnaus vystymosi konferenciją. Akademinės ir solidarumo veiklos bus daug“, – sakė moteris.

Jūrų muziejus taip pat sumanęs jaunimui skirtų veiklų. Anot atstovės Jurgitos Vasiljevienės, pagrindinis tikslas – pilietiškumo skatinimas, sutelkiant jaunimą bendravimui per Baltijos jūrą.

Gegužę vyks edukaciniai iššūkių renginiai, į kurias įsijungs mokyklos. Birželį ketinama surengti grandiozinį renginį Smiltynės paplūdimyje. Jis bus skirtas pasaulinei vandenyno dienai. Pasak muziejaus atstovės, planuojama, jog renginys suburs apie 3 000 dalyvių.

Liepą Smiltynėje vyks naujai užgimsiantis festivalis „GABYA“. Šis senųjų tradicijų ir šiuolaikinio meno festivalis po savo skliautais pakvies muzikos ir meno mylėtojus. Natūralioje gamtos apsuptyje atsiversiančios keturios stichijos – vanduo, žemė, ugnis ir oras – kvies panirti į muzikos siautulį, meno ir kultūros svaigulį, „paragauti“ miško terapijos bei prisiliesti prie senųjų amatų ir taip pajūryje pasisemti gyvybinės energijos.

Perėmė iš prancūzų

Kaip skelbia viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės", šį titulą, kurio laukta porą metų, uostamiestis perėmė iš Prancūzijos miesto Amiens. Projektą „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" sudaro devynios platformos, pristatančios jaunimo idėjas, iššūkius ir problemas, tokias kaip silpnas politinis aktyvumas, senstantis miestas, „nepatogių" temų ir žmonių vengimas, verslumą ir kūrybiškumą puoselėjančios aplinkos stoka.

2021-ųjų programoje – 67 renginiai, 70 įvairių organizacijų, 133 ambasadoriai ne tik iš daugelio Europos šalių, bet ir tokių tolimų valstybių kaip Pakistanas, Havajai, Indija.

Laimėtas titulas – daug neeilinių galimybių ne tik jaunimui, bet ir pačiam miestui, pritraukti Europos jaunimo dėmesį, pristatyti miestą tarptautiniame kontekste ir stiprinti Europos jaunimo identitetą. Su „Klaipėdos – Europos jaunimo sostinė 2021" atidarymo renginiu, kuris įvyks kovą, bus duotas startas visai plačiai projekto programai, sako organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas