Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 15

Europos Komisija palaimino lietuvišką skilandį

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociaciją pasiekė džiugi žinia iš Europos Komisijos – lietuviškas skilandis šių metų sausio 14 dieną įregistruotas garantuotų tradicinių gaminių (GTG) registre, teigiama Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos pranešime.
Skilandis
Užkandis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Pasak asociacijos direktoriaus Gintauto Kniukštos, tai pirmas produktas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuriam suteikta teisė naudotis europietišku ženklu, rodančiu patvirtintą gaminio receptūrą ir išskirtinę kokybę.

Skilandis bus ženklinamas Europos Bendrijos ženklu su nuoroda ir žodžiais „Garantuotas tradicinis gaminys“ bei santrumpa GTG. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuos simbolikos naudojimą, išduos leidimus gamintojams, norintiems gaminti skilandį ir ženklinti jį Bendrijos simboliais. Kontrolės institucija periodiškai tikrins, ar produktas atitinka specifikacijoje numatytus reikalavimus. Bus tikrinama gamintojų kontrolės sistema, gamintojų dokumentacija bei analizuojamos produkto charakteristikos.

„Garantuoto tradicinio gaminio ženklu galės būti ženklinami tik tie skilandžiai, kurie pagaminti pagal senovines technologijas. Gaminys gali būti gaminamas bet kurioje ES šalyje, tačiau turi būti laikomasi patvirtintos receptūros. Paženklinto produkto vertė kyla, vartotojai pasitiki ženklu, rodančiu išskirtinę kokybę“, – sakė Gintautas Kniukšta.

Lietuvoje skilandis nuo seno laikomas nacionaliniu produktu. Skilandis yra rūkytas, virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus, suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale. Jo skersmuo – ne mažesnis kaip 8 cm.

Namų sąlygomis skilandis daromas tik iš kiaulienos, o mėsos perdirbimo įmonėse naudojama kiauliena ir jautiena. Skilandis nuo senų laikų taupomas vasaros darbymečiui, tiekiamas svečiams įvairiomis progomis. Skilandžiui būdingas rūgštokas, aštrokas, prieskonių, sūrus skonis bei brandinant ir džiovinant susidarantis specifinis skonis ir kvapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos