Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 14

Europos Komisija: „RTR Planetos“ retransliavimo sustabdymas nebuvo diskriminuojantis

Europos Komisija liepos 10-ąją priėmė sprendimą, kad „priemonės, kurių Lietuva ėmėsi prieš kanalą „RTR Planeta“ yra suderinamos su Sąjungos teise“.
„RTR Planeta“ transliacija šiandien buvo matoma visiems kabelinės televizijos paslaugų tiekėjo klientams
„RTR Planeta“ / Nuotrauka iš „Facebook“

Europos Komisija savo sprendime taip pat pažymėjo, jog „Lietuva pakankamai svariai įrodė, kad per 12 mėn. „RTR Planeta“ transliuotose programose du kartus buvo padaryti akivaizdaus, rimto, ir sunkaus pobūdžio draudimo kurstyti neapykantą pažeidimai ir kad pažeidimai buvo daromi nepasiekus draugiško susitarimo su transliuojančia valstybe nare“, cituojama LRTK pranešime.

EK sprendime pažymima, kad priemonės, kurių ėmėsi Lietuva, nėra diskriminuojančios ir yra proporcingos siekiant užtikrinti, kad žiniasklaidos paslaugų teikėjai laikytųsi Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos (AVŽPD) 6 straipsnio taisyklių, pagal kurias audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų teikėjai negali kurstyti neapykantos dėl rasės ir (arba) pilietybės.

Siekiant užtikrinti, kad AVŽPD 3 straipsnis būtų taikomas efektyviai, buvo būtina apriboti saviraiškos laisvę.

123rf.com nuotr./Televizija
123rf.com nuotr./Televizija

Balandžio 8-ąją Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) priėmė sprendimą laikinai stabdyti visos televizijos programos „RTR Planeta“, kuri yra registruota Švedijos Karalystėje, tačiau ją gamina ir skleidžia Rusijos Federacijos kompanija VGTRK, retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Visi Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausantys televizijos programų retransliuotojai privalėjo laikytis šio sprendimo nuo š. m. balandžio 13 d. iki liepos 13 d.

Sustabdė neradus abipusio sutarimo

Buvo pakartotinai kurstoma nesantaika ir karinės nuotaikos, pateisinama karinė intervencija į suverenią valstybę, platinama šališka informacija.

Nustačiusi, jog TV programos „RTR Planeta“ laidose per 12 mėn. buvo pakartotinai kurstoma nesantaika ir karinės nuotaikos, pateisinama karinė intervencija į suverenią valstybę, platinama šališka informacija, komisija kreipėsi į programos gamintoją, licenciją išdavusią reguliuojančią instituciją Švedijoje ir Europos Komisiją ir informavo, kad jei per 15 dienų nepavyks pasiekti abipusio draugiško susitarimo ir padarytų pažeidimų pripažinimo, ir, jei minėtoje televizijos programoje pažeidimai bus daromi toliau, LRTK laikinai sustabdys visos televizijos programos „RTR Planeta“ retransliavimą.

Kadangi, konsultuojantis su televizijos programą transliuojančia valstybe ir Europos Komisija susitarimo pasiekti nepavyko ir pažeidimai buvo daromi toliau, LRTK, vadovaudamasi Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos (AVŽPD) bei LR visuomenės informavimo įstatymo nuostatomis, nusprendė sustabdyti šios visos TV programos retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje 3 mėn. laikotarpiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi