Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 27

Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjams keliamus reikalavimus atitinkančiais pripažinti 4 kandidatai

Ministro pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė įvykdė kandidatų į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjus atranką. Po pokalbių su 8 pretendentais darbo grupė sudarė kandidatų, atitinkančių EŽTT teisėjui keliamus reikalavimus, sąrašą, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.
Europos Žmogaus Teisių Teismas
Europos Žmogaus Teisių Teismas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiame sąraše – 4 geriausiai įvertinti kandidatai. Į sąrašą įrašyti visi asmenys, darbo grupės vykdytoje atrankoje surinkę ne mažiau kaip 8 vertinimo balus iš 10.

EŽTT teisėjams keliamus reikalavimus atitinkančiais pripažinti ir į sąrašą įrašyti šie kandidatai (abėcėlės tvarka): Jakulevičienė Lyra, Sagatys Gediminas, Vilčinskaitė Solveiga, Žiobienė Edita.

Sąrašas bus teikiamas Ministrei Pirmininkei, kad ji, įvertinusi kandidatūras, Vyriausybei galėtų pateikti motyvuotą siūlymą dėl 3 kandidatų į EŽTT teisėjus. Vyriausybė, Respublikos Prezidentui pritarus, siūlydama kandidatus į EŽTT teisėjus konsultuojasi su Seimu.

Vienas iš Lietuvos pasiūlytų 3 kandidatų Europos Tarybos (ET) Parlamentinės Asamblėjos bus išrinktas EŽTT teisėjo pareigoms užimti. Tačiau, visų pirma, Lietuvos pateiktą 3 kandidatų sąrašą dar vertins 2010 m. ET Ministrų Komiteto rezoliucija Nr. 26. įsteigta patariamoji ekspertų kolegija. Be to, prieš balsavimą ET Parlamentinėje Asamblėjoje Lietuvos pasiūlyti kandidatai taip pat bus vertinami ir Parlamentinės Asamblėjos Teisėjų atrankos komitete. Naujasis Lietuvos deleguotas teisėjas pakeis šiuo metu pareigas einantį teisėją Egidijų Kūrį, atsižvelgiant į jo kadencijos pabaigą.

Atranką vykdžiusią darbo grupę sudarė: Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininkas ir darbo grupės pirmininkas Gintaras Goda, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė, Seimo kontrolierė, Seimo kontrolierių įstaigos vadovė Erika Leonaitė, Vilniaus universiteto profesorius, habilituotas daktaras, Lietuvos teisininkų draugijos narys Vytautas Nekrošius, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėja, Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė, advokatas, Advokatų tarybos narys Kęstutis Švirinas, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkė Skirgailė Žalimienė.

Siekiant atrankos viešumo ir skaidrumo, informacija apie atranką, jos eigą ir pretendentus į EŽTT teisėjo poziciją skelbta viešai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas