Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 14

Evakuacija iš Kauno „Akropolio“ – skubiai pasišalinti negalėjo, kol nesusimokėjo

Vėlyvą lapkričio 11 d. vakarą Kauno „Akropolyje“ suveikė priešgaisrinė apsaugos sistema – lankytojams liepta kuo greičiau palikti patalpas. Nors pavojaus, kaip paaiškėjo vėliau, nebuvo, automobilių parkavimo aikštelėje kilo sąmyšis – tiems, kurie nesuskubo pirma susimokėti, užkardas nepasikėlė. „Susidarė įspūdis, kad mokestis už stovėjimą svarbiau nei žmonių saugumas“, – pyko viena vairuotoja.
Gaisras Kauno „Akropolyje“
Evakuacija iš Kauno „Akropolio“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min besikreipusi skaitytoja Viktorija papasakojo, kad lapkričio 11 dieną apie 22.40 valandą iš Kauno „Akropolio“ buvo evakuoti visi prekybos centre tuo metu buvę žmonės.

„Sėdėjome kino salėje, kai, įpusėjus filmui, jis staiga buvo sustabdytas ir paprašyta visų kuo skubiau evakuotis dėl susidariusios pavojingos situacijos“, – pasakojimą pradėjo Viktorija.

Tačiau palikti prekybos centro skubiai nepavyko – tiems, kurie privalėjo susimokėti už automobilio stovėjimą (viršijo leistiną nemokamą terminą), išvažiavimo iš aikštelės užkardas nepasikėlė.

„Nesusimokėjusiems nebuvo galima išvažiuoti, todėl susidarė spūstis. Kyla klausimas, ar tai neprieštarauja evakuacijos taisyklėms? Daugelis žmonių, kaip ir mes patys, nesusimąstė, kad tokiu atveju reikia susimokėti, – skubėjome kuo greičiau palikti pastatą. Privažiavę užkardą, negalėjome išvažiuoti, dėl to reikėjo grįžti iki apmokėjimo automato, o už nugaros formavosi eilės. Dėl to žymiai pailgėjo evakuacijos laikas. Susidarė toks įspūdis, kad mokestis už automobilio stovėjimą svarbiau nei žmonių saugumas“, – pyko moteris.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Evakuacija iš Kauno „Akropolio“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Evakuacija iš Kauno „Akropolio“

Aikštelėje veikia atskira sistema

Kaip 15min teigė Džiuginta Vaitkevičienė, Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė, atstovė spaudai, jokio pavojingo incidento „Akropolyje“ tą vakarą nekilo, ugniagesiai gelbėtojai kviesti nebuvo – tiesiog suveikė gaisro stebėjimo sistema.

„Suveikus sistemai, visi evakuaciniai išėjimai iškart automatiškai atsidarė ir žmonės apleisti patalpas galėjo. Gaisro stebėjimo sistema aikštelėje nesuveikė todėl, kad ten yra įrengta atskira sistema. Už ją atsakinga UAB „ADCParking“.

Išvažiavimai yra griežtai sustyguojami, turi atsidaryti automatiškai. Užkardas neatsidarė todėl, kad gaisro aikštelėje nebuvo, žmonių gyvybei ar sveikatai pavojaus nebuvo, jie negalėjo apsinuodyti degimo produktais, nes iš patalpų, kuriose galimai galėjo būti kilęs gaisras, jie evakuotis galėjo laisvai. Daug pratybų „Akropolyje“ daryta – visuomet viskas veikia“, – nuramino Dž.Vaitkevičienė.

„ADCParking“ tiesiog informavo, kad visi veiksmai yra suderinti su „Akropolio“ aikštelės valdytoju. 15min kreipėsi į jį.

Evakuacija nedelsiant buvo atšaukta

Brigita Kuodytė, prekybos centro Kauno „Akropolis“ valdytoja, pirmiausiai atsiprašė visų lankytojų dėl evakuacijos sukeltų nepatogumų.

Pasak jos, lapkričio 11 dieną 22.42 valandą, jau užsidarius prekybos centre veikiančioms parduotuvėms, suveikė priešgaisrinė apsaugos sistema ir lankytojai bei personalas apie galimą gaisro pavojų buvo įspėti garsiniu signalu. Tuo metu prekybos centre veikė kino teatras, restoranų zona, lažybų punktai ir kazino, centre tiek lankytojų, tiek darbuotojų skaičius buvo nedidelis.

„Patikrinus priešgaisrinę sistemą, iš karto buvo nustatyta, kad pavojus – netikras. Todėl evakuacija nedelsiant buvo atšaukta, lankytojai iš karto pakviesti grįžti atgal į prekybos centrą, o automobilių aikštelės užkardas taip pat buvo nuleistas ir veikė kaip įprastai“, – paaiškino B.Kuodytė.

Ji pabrėžė, kad prekybos centro saugumui yra skiriamas didžiulis dėmesys. Kas mėnesį atliekamas priešgaisrinių sistemų testavimas, kasmet įgyvendinamas planinis patikrinimas, kurio metu valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai tikrina priešgaisrinę pastato būklę. Kas dvejus metus atliekamos priešgaisrinės pratybos, kurių metu teorinės žinios yra išbandomos praktiškai.

Iš karto buvo nustatyta, kad pavojus – netikras.

„Dėkojame prekybos centro lankytojams, kurie elgėsi korektiškai ir pagarbiai vieni kitų atžvilgiu ir laikėsi darbuotojų nurodymų“, – komentavo prekybos centro atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas