Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 03

Feisbuke manipuliuojama žmonių jausmais dėl Jurbarke sumuštos nepilnametės

Savaitgalį socialiniuose tinkluose pasklido žinutė dėl Klaipėdos apygardos prokuratūros sprendimo Jurbarke 17-metės merginos patirtus sužalojimus klasifikuoti kaip nesunkius. Pranešimas sukonstruotas melagingai ir neatspindi tikros situacijos.
Socialiniame tinkle plintanti nuotrauka
Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle / Facebook.com

Feisbuko grupėje „This is lt“ (liet. Tai yra Lietuva) pasidalyta Klaipėdos prokurorės Editos Mikalainienės nuotrauka su netiksliu prierašu. Sudaroma įspūdis, esą po nuotrauka pateikiamas tekstas – E.Mikalainienės žodžiai.

„Smarkiai pažeista trachėja, išmušti penki dantys, sutrupintas žandikaulis, nustatyta labai stipri kaklo trauma – tai nėra pagrindas pareikšti įtarimus dėl sunkesnio nei nežymaus kūno sužalojimo... Prokurorė Edita Mikalainienė...“ – rašoma prie nuotraukos.

Facebook.com/Feisbuke išplitusi nuotrauka
Facebook.com/Feisbuke išplitusi nuotrauka

Nuotrauka buvo pasidalyta per 5,8 tūkst. kartų.

Pirmoji teksto dalis, kurioje kalbama apie merginos patirtus sužalojimus, pasirodė merginos artimųjų feisbuko įraše praėjusios savaitės pradžioje.

Antroji teksto dalis, panašu, E.Mikalainienės ir Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Aurelijaus Stanislovaičio žodžių mišinys.

Pirmosiomis dienomis po įvykio E.Mikalainienė buvo cituojama sakant, kad pirminiai įtarimai įtariamajam pateikti pasikėsinus išžaginti, o šios nusikalstamos veikos sudėtis apima ir nežymų kūno sužalojimą.

Nustatyta, kad sužalojimai šiandien kvalifikuojami kaip nesunkūs.

„Faktinė aplinkybė minima, kad mergina buvo sunkiai sužalota – šiandien teisinių pagrindų teigti, kad sužalojimai yra sunkūs, nėra, priešingai: nustatyta, kad sužalojimai šiandien kvalifikuojami kaip nesunkūs“, – penktadienį spaudos konferencijos metu sakė prokuroras.

Nuotrauka socialiniame tinkle pirmą kartą pasidalyta buvo birželio 1 d. Skirtingai nei teigiama nuotraukoje, sužalojimai tuo metu nebuvo traktuojami kaip nežymūs.

Sprendimą priima medikai

Lietuvos Baudžiamasis kodeksas (BK) apibrėžia tris sveikatos sutrikdymo klasifikacijas: nežymų, nesunkų ir sunkų. Sprendimą prokuroras priima gavęs teismo medicinos ekspertų išvadas. Kokie sužalojimai yra laikomi nežymiais, nesunkiais ar sunkiais, reglamentuojama 2003 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl sveikatos sutrikdymo masto nustatymo taisyklių patvirtinimo“.

Tarpinio mes neturime, o sunkaus sveikatos sutrikdymo tas sužalojimas (patirtas nepilnametės Jurbarke – aut. past.) greičiausiai nesiekia.

Pasak Vilniaus universiteto (VU) Baudžiamosios justicijos katedros docento Remigijaus Merkevičiaus, nesunkus sveikatos sutrikdymas rodo, kad nukentėjęs asmuo bus gydomas ilgiau nei 10 dienų, nežymus – iki 10 dienų, o sunkus sveikatos sutrikdymas vertinamas pagal požymių sąrašą, pavyzdžiui, skilusią kaukolę ar panašiai.

Mokslininko teigimu, prokurorai neturi laisvės rinktis, kaip klasifikuoti sveikatos sutrikdymą. Sprendimas priimamas remiantis teismo medicinos ekspertų išvada, kuri yra laikoma įrodymu.

„Situaciją įvertina teismo medicinos ekspertai. Prokuroras neturi jokios diskrecijos (priimti sprendimą – aut. past.), nes tai (situacijos įvertinimas – aut. past.) yra įrodymas. Sveikatos sutrikdymo mastas turi turėti tam tikrą įrodymą. Svarbiausias įrodymas yra arba specialisto išvada dėl sveikatos sutrikdymo masto, arba ekspertizės aktas dėl to paties. Paprastai sakant, medikas pasako prokurorui, kaip stipriai yra sutrikdyta nukentėjusio žmogaus sveikata“, – 15min paaiškino R.Merkevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Merkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Merkevičius

Pašnekovo manymu, visuomenės nuostabą ir pasipiktinimą gali sukelti tai, kad Baudžiamasis kodeksas nenumato tarpinio varianto tarp sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Anksčiau naudoto apysunkio sveikatos sutrikdymo dabartiniame kodekse nėra.

„Greičiausiai dėl to ir atsiranda toks emocinis šokas, kaip gali būti, jei yra stipriai sužalota mergaitė, mergina ar moteris, o tai yra tik nesunkus (sveikatos sutrikdymas – aut. past.). Atsakymas greičiausiai yra toks, kad tarpinio mes neturime, o sunkaus sveikatos sutrikdymo tas sužalojimas (patirtas nepilnametės Jurbarke – aut. past.) greičiausiai nesiekia“, – sakė docentas.

Klasifikacija gali keistis

Tyrimą atliekančios Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Ignė Rotautaitė-Pukenė 15min pirmadienį patvirtino, kad, remiantis gegužės 31 d. ekspertizės duomenimis, 17-metės sveikatos sutrikdymas klasifikuojamas kaip nesunkus. Tiesa, galutinis sprendimas priimamas tik pasibaigus gydymui, todėl, pablogėjus nukentėjusiosios sveikatos būklei, keistųsi ir sužalojimų vertinimas.

Luko Pilecko nuotr./Jurbarko policija
Luko Pilecko nuotr./Jurbarko policija

Nukentėjusios merginos šeimai atstovaujantis advokatas Mindaugas Vasiliauskas 15min sakė su byla nesusipažinęs, nes prokuratūra dar nepateikė ikiteisminio tyrimo medžiagos.

„Galiu tik samprotauti, kodėl taip yra, bet kūno sužalojimai yra klasifikuojami pagal teismo medicinos ekspertų išvadas. Jeigu tokios išvados gautos šį momentą, tai ta veika taip ir galimai kvalifikuojama“, – paaiškino advokatas.

Nusikaltimas įvykdytas naktį iš gegužės 26 d. į 27 d., sekmadienį. Po klasės vakarėlio dešimtoje klasėje besimokanti mergina atsidūrė Kauno klinikų reanimacijoje. Jurbarko rajone gyvenančią septyniolikmetę pasikėsino išžaginti ir sumušė kovos menus praktikuojantis paauglys. Plačiau apie tai skaitykite čia.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas