Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 02

Feisbuke skelbia, kad karščiuojantys vaikai negalės susitikti su tėvais, A.Veryga pranešimą vadina melu

Feisbuke didelio populiarumo sulaukė vaizdo įrašas, kuriame remiantis tikru dokumentu aiškinama, jog karščiuojantys vaikai bus izoliuojami nuo tėvų. Tai nėra tiesa, o sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žinią vadina melaginga.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Gal aš neteisingai suprantu žodį „izoliuojamas“, bet, mano supratimu, vaiko tėvai prie jo prieiti negalės dvi savaites“, – skelbiama 2,5 tūkst. kartų per mažiau nei parą feisbuke pasidalytame vaizdo įraše.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Vaizdo įrašas daugiausia dėmesio sulaukė Jono Lukmino vardu pavadintoje feisbuko paskyroje, pastaraisiais mėnesiais be atvangos skelbiančioje klaidinančią ir manipuliatyvią informaciją.

Įraše kalbantis vyras pirštu baksnoja į rugpjūčio 17 d. sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimą dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų.

Vaizdo įrašo autoriui užkliuvo sprendimo 1.8.3 punktas, kuriame teigiama, kad „mokinys, kuriam ugdymo proceso metu pasireiškia karščiavimas (37,3°C ir daugiau) ar ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymiai (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), nedelsiant turi būti izoliuojamas, apie tai informuojami jo tėvai (globėjai, rūpintojai) ir konsultuojamasi Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 dėl tolimesnių veiksmų“.

Įrašo autoriaus teigimu, terminas „izoliuojamas“ reiškia, kad vaikas dvi savaites praleis atskirtas nuo visuomenės ir ne tėvų žinioje. Tokią išvadą vyras daro remdamasis vieno dokumento punkto vienu žodžiu.

Sureagavo A.Veryga

Ministerijos vadovas trečiadienį ryte pateikė savo poziciją dėl tokios anksčiau minėto dokumento interpretacijos. Ministro teigimu, pagrindo nerimauti ir tikėti „piktybiškai skleidžiama melaginga informacija“ nėra.

„Jei nutiktų taip, kad vaikai pasijus blogai ugdymo įstaigose, pavyzdžiui, pajus simptomus, panašius į peršalimo, koronaviruso (COVID-19), prastai jausis, užtikrinu, kad niekas jų neatims iš tėvų, neišveš į ligonines ir nepradės jokio gydymo be tėvų žinios!“ – rašoma A.Verygos feisbuko paskyroje.

SAM vadovo teigimu, vaikui ugdymo įstaigoje pasijutus prastai bei jaučiant koronavirusui būdingus simptomus atsakingi darbuotojai privalo informuoti tėvus, kad šie kuo greičiau pasiimtu atžalą.

„O vaikas, kol laukiama atvykstant tėvelių, turėtų palaukti atskiroje patalpoje, kabinete, salėje ar kitoje vietoje, kur nebūtų kitų žmonių, siekiant išvengti galimo viruso plitimo“, – paaiškina A.Veryga.

Tai nėra pirmas kartas, kai socialiniuose tinkluose platinama melaginga informacija apie iš tėvų atiminėjamus vaikus. Apie tai rašėme rugpjūčio 18 d.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai