Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 22

Finansinių aferų „Grill London“ byla vis dar vyksta: įtarimų sulaukė ir daugiau asmenų

Prieš kiek daugiau nei dvejus metus maitinimo rinką supurtė skandalas – po didelio masto operacijos, kurioje dalyvavo apie 130 pareigūnų, pradėtas tyrimas, susijęs su „Grill London“ restoranų tinklo tuomečiu vadovu. Spėta, kad gali būti nuslėptos šimtatūkstantinės mokesčių sumos. Šiuo metu, kaip 15min patvirtino prokuratūra, tyrimas vis dar vykdomas. Jis didelės apimties ir sudėtingas.
„Grill London“
„Grill London“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kadangi šis tyrimas yra sudėtingas bei didelės apimties ir apima daugelio įmonių veiklą, šiuo metu jis vis dar vyksta, yra atliekami Baudžiamojo proceso kodekse numatyti proceso veiksmai. Šioje byloje tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų ir tyrimo valdybos tyrėjai“, – 15min apie mokesčių slėpimo, pasinaudojant fiktyvios paramos mechanizmu, bylą informavo Tautvilė Merkevičiūtė, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Itin populiaraus šalyje maitinimo tinklo „Grill London“ byloje, pasak jos, įtariamiesiems yra paskirtos su suėmimu nesusijusios kardomosios priemonės: užstatai, rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, dokumentų paėmimai. Keletui asmenų yra taikomas ir laikinasis nuosavybės teisių apribojimas.

Įtariamųjų – 5

Tik pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo viešai kalbama apie du įtariamuosius – „Grill London“ įmonių tinklo tuometį vadovą Andrių Lavrinavičių ir „ESmotorsport“ asociacijos prezidentą, žinomą lenktynininką Ernestą Staponkų.

15min ir komandos nuotr./Andrius Lavrinavičius ir Ernestas Staponkus
15min ir komandos nuotr./Andrius Lavrinavičius ir Ernestas Staponkus

Teismas iš pradžių net leido juos abu suimti. Iškart po suėmimo A.Lavrinavičius, kuriam gresia iki 8-erių metų nelaisvės, atsisakė duoti parodymus, savo kaltę neigė.

Šiuo metu, kaip teigė T.Merkevičiūtė, įtarimai iš viso yra pareikšti keturiems fiziniams ir vienam juridiniam asmeniui – minėtai asociacijai „ESmotorsport“.

Kiti du teisėsaugos minimi fiziniai asmenys – buhalterinės apskaitos įmonės, kuri buvo atsakinga už „Grill London“ apskaitą, darbuotojai.

„Jie nebuvo tiesiogiai susiję su „Grill London“ veikla. Pagrindiniai įtariamieji yra du asmenys, kuriuos jūs ir paminėjote“, – patikino prokuratūros atstovė.

Galbūt netrukus jau žadama užbaigti ikiteisminį tyrimą ir bylą perduoti teisman?

„Atsižvelgiant į tai, kad nėra gautos specialistų išvados, artimiausiu metu bylos perduoti teismui neplanuojama“, – atsakė T.Merkevičiūtė.

Tinklas plėtėsi

„Grill London“ įmonių grupės restoranų veikla, pasak prokuratūros atstovės, nėra ir nebuvo apribota. Negana to, pernai spalį įmonių grupė net skelbė apie vykdomą plėtrą – nuspręsta neatsisakyti dar prieš pandemiją pradėto įgyvendinti projekto atidaryti naują restoraną „Vilnius Outlet“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restoranas „Grill London“ Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restoranas „Grill London“ Vilniuje

„Grill London“ vardu pavadintus restoranus valdo atskiros įmonės – kiekvienai maitinimo įstaigai po atskirą bendrovę.

„Big Doner“, „Alėjos projektas“, „Urmo projektas“, „Panoramos projektas“, „Tauro projektas“, „Restorano projektas“, „Ozo restoranas“, „Klaipėdos restoranas“, „Panevėžio restoranas“ – įmonės, kurios skandalo metu valdė restoranus su „Grill London“ vardu.

Daugelio šių įmonių vadovu šiandien nurodomas Edvinas Juškauskas. Kai kurių kitų – Eimantas Navikauskas. Visos registruotos tuo pačiu adresu Kauno rajone.

15min bandė susisiekti su abiem direktoriais, norėta pasiteirauti, kaip prieš dvejus metus kilęs skandalas atsiliepė „Grill London“ prekės ženklui, pajamoms, klientų srautui, darbuotojų norui dirbti šiam tinklui priklausančiose įmonėse. Teirautasi ir to, ar buvęs vadovas A.Lavrinavičius paaiškino savininkams, kas nutiko, dėl ko vykdomas tyrimas, o gal įmonių tinklas nuo šio įtariamojo byloje visiškai atsiribojo. Tačiau į išsiųstą užklausą redakcija atsakymų nesulaukė.

Jei komentaras bus gautas, šią publikaciją papildysime.

Atlyginimai šoktelėjo dvigubai

Kaip anksčiau rašė 15min, nepaisant to, jog maitinimo tinklo „Grill London“ vienas vadovų ir su juo siejami asmenys įtariami finansinėmis aferomis, mokesčių slėpimu, pinigų plovimu ir bandymais atsikratyti įkalčių upelyje, iš kur pareigūnams teko traukti nuskandintas kompiuterines laikmenas, „Grill London“ gavo kone 200 tūkstančių eurų paramos iš valstybės – tiek už darbuotojų prastovas, tiek už kitas priemones.

COVID-19 parama tinklui priklausančioms įmonėms tekėjo ir tada, kai pareigūnai jau sekė restoranų vadovų veiklą. Paramos skirstytojai tuomet tikino, kad kol įmonė nenuteista, neskirti paramos jai nebuvo galima, tačiau ekspertai mano, kad valstybė turėtų susigrąžinti išmokėtus tūkstančius.

Klausimų sukėlė ir tas faktas, kad iškart po skandalo „Grill London“ darbuotojų atlyginimai, „Sodros“ duomenimis, kai kuriuose restoranuose šoko net dvigubai ir išsilaikė kone visą periodą iki šių dienų.

Štai „Big doner“ įmonėje 2020 metų gegužę vidutinis atlyginimas („iki mokesčių“) siekė 525 eurus, 2022 metų kovo mėnesio duomenimis – jau 1256 eurus. Darbuotojų skaičius nuo 13 išaugo iki 39.

„Alėjos projektas“ 2020 metų pavasarį turėjo apie 16 darbuotojų, kurie vidutiniškai uždirbo nuo 500 iki 600 eurų. Šį pavasarį skaičiai išaugę iki 22 darbuotojų ir 1124 eurų atlygio.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Grill London“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Grill London“

„Urmo projekto“ įmonėje, atitinkamai – nuo 24 darbuotojų ir 533 eurų iki 28 darbuotojų ir 1321 euro.

O „Restorano projekte“ atlyginimas nuo 497 eurų 2020 metų gegužę pakilo iki 1419 eurų šių metų kovą.

Įmonių tinklo vadovams buvo užduoti klausimai ir dėl to, tačiau atsakymo negauta.

Operacijoje – 130 pareigūnų

15min primena, kad Kauno teisėsauga 2020 metų birželio pabaigoje paskelbė atlikusi didelio masto operaciją, kurioje dalyvavo apie 130 pareigūnų, surengta apie 40 kratų.

Buvo pradėtas tyrimas dėl viešojo maitinimo įmonės, teikusios neteisingus duomenis apie pajamas, pelną bei turtą, dėl ko galėjo būti nuslėptos šimtatūkstantinės mokesčių sumos.

Į šešėlinę schemą įsivėlusi ir sportinę veiklą vykdanti asociacija „ESmotorsport“, kaip įtariama, gryninusi paramos teikėjų pinigus. Kratų metu paimta apie milijonas eurų grynaisiais.

Tyrimo metu nustatyta, jog „Grill London“ vadovas A.Lavrinavičius bei asociacijos „ESmotorsport“ prezidentas E.Staponkus, iš anksto susitarę, nuo 2017 m. sausio 1 d. iki 2019 m. gruodžio 31 d. iš maitinimo paslaugas teikiančio tinklo įmonių į kitos įstaigos sąskaitą, kaip paramą, pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų.

Tokiais veiksmais, manoma, buvo siekiama išvengti mokesčių, kurių suma – ne mažiau kaip 125 470 eurų. Dėl to Valstybinei mokesčių inspekcijai galimai buvo pateikti žinomai neteisingi duomenys apie A.Lavrinavičiaus įmonių pajamas, pelną, turtą, ir paramos teikimą.

Įmonė įtariama atgaudavusi atskirą dalį paramos pinigų grynaisiais, o sporto asociacijos prezidentas tuos pinigus grynino ir taip pat pasilikdavo procentą, kitas lėšas išdalydavo.

Tokiu būdu viešojo maitinimo tinklas išvengė sumokėti mokesčių, kurių suma viršija 750 MGL, susidariusių dėl, kaip įtariama, neteisingų duomenų pateikimo apie paramos teikimą.

Buvo teistas dėl dokumentų klastojimo

Taip pat E.Staponkus įtariamas, kad būdamas automobilių sporto klubo valdybos narys ir prezidentas ir dėl to atsakingas už įmonės pateikiamų buhalterinių duomenų tikrumą, nuo 2019 m. gegužės 6 d. iki 15 d., turėdamas tikslą nuslėpti įmonės turtą, pajamas, išlaidas ir pelną, sąmoningai vykdė apgaulingą įmonės buhalterinę apskaitą, ir nuo gegužės 6 d. iki lapkričio 27 d., užsienio bendrovei, esančiai Jungtinėse Amerikos Valstijose, Floridoje, pervedė daugiau nei du šimtus tūkstančių eurų, už su įmonės veikla nesusijusias paslaugas – taip nepagrįstai padidino įmonės išlaidas, siekdamas išvengti beveik 35 tūkstančių eurų mokesčių.

Įtariamasis byloje E.Staponkus yra keliskart teistas, bet visi teistumai jam yra išnykę. 2011 metais jis nuteistas dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir dokumentų klastojimo. Tąkart vadovaudamas viešajai įstaigai „Autokrosas“ jis gavo beveik milijono litų paramą veiklai vykdyti, tačiau visus gautus pinigus išgrynino ir panaudojo savo reikmėms.

„Grill London“ byloje E.Staponkus, kaip buvo teigta tyrimo pradžioje, sutiko duoti parodymus teisėsaugai.

Tiriant bylą pareigūnams teko kviestis narus – iš upelio Kauno rajone traukti reikšmingos informacijos galinčius turėti įkalčius. Manoma, kad į upelį buvo įmesti kietieji diskai, kur laikyti duomenys apie dvigubą buhalteriją.

Beje, 15min apie galimą algų vokeliuose schemą „Grill London“ tinkle rašė dar 2018 m. kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas