Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
18:48 /18:56

„Foxpay“ byla: V.Germanas ruošia skundą teismui

Stambaus masto pinigų plovimo ir sukčiavimo byloje suimtas Vilius Germanas sieks ištrūkti į laisvę. Jo advokatas pranešė apie ruošiamą skundą.
Vilhelmas Germanas
Vilhelmas Germanas / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

V.Germanas yra suimtas byloje, kurioje nusikaltimai, įtariama, buvo vykdomi per finansinių technologijų įmonę „Foxpay“.

Naujienų portalo 15min žurnalistinis tyrimas šią vasarą atskleidė, kad anksčiau teistas V.Germanas finansinių įmonių grupėje vaidino svarbų šešėlinį vaidmenį.

V.Germanas buvo suimtas praėjusią savaitę. Jo advokatas Giedrius Danėlius sako, kad dabar su įtariamuoju svarsto arba apskųsti teismo sprendimą skirti suėmimą ir prašyti švelnesnių apribojimų taikymo, arba dėl švelnesnių kardomųjų priemonių kreiptis į prokurorą.

„Tikrai pakaktų gerokai švelnesnių kardomųjų priemonių. Tai gali būti visas spektras – nuo užstato iki pasižadėjimo neišvykti ar intensyvios priežiūros“, – Eltai sakė G.Danėlius.

Teisėsauga įtaria, kad V.Germanas su bendrininkais 2023–2024 metais galėjo neteisėtai legalizuoti mažiausiai 17 mln. eurų.

Ši byla turi politinį atspalvį, nes vienas iš įtariamųjų yra konservatorės parlamentarės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas. Jis yra paleista už užstatą.

Valdantieji konservatoriai teigia, kad politinės atsakomybės klausimas išspręstas, M.Navickienei pasitraukus iš socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigų.

Ji atsistatydino, kai 15min paskelbė, jog ji su V.Germanu ir kitais žmonėmis skrido privačiu lėktuvu į Dubajų ir už skrydį nemokėjo.

„Man atrodo, kad Monika atsiribojo nuo partijos išeidama iš politikos tiek, kiek ji buvo susijusi su tuo skandalu. Prokuratūra ganėtai aiškiai pasakė, kad kokių nors toliau su ja susijusių situacijų nemato, man atrodo, kad politinė kaina yra sumokėta“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis

Konservatoriams oponuojanti Prezidentūra su tuo nesutinka – Gitano Nausėdos patarėja antradienį pareiškė, kad valdančiųjų reakcija nuvilia.

„Iš pastarųjų įvykių matome, turbūt, jau tai, kad čia net ne chebrytės, o visa didelė turtingų žmonių chebra, su privačiais skrydžiais į Dubajų, prabangiais laikrodžiais ir automobiliais, dideliais grynais pinigais, dėl kurių vyksta ikiteisminis tyrimas tiek dėl korupcijos, tiek dėl pinigų plovimo ir turtinių nusikaltimų“, – Žinių radijui sakė Irena Segalovičienė.

„Tai chebrytė, kuri gavo pajamas iš valstybės, nes dalyvavo teikiant paslaugas valstybei per viešuosius pirkimus“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Ji teigė, jog šią istoriją galima vadinti vienu didžiausių politinių skandalų per pastaruosius keletą metų.

„Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė buvo paleista už 50 tūkst. eurų užstatą, o M.Navickas – už 100 tūkst. eurų,

Turtiniai nusikaltimai apima turto pasisavinimą, vagystes, sukčiavimą stambiu mastu, o korupciniai – papirkimą, kyšininkavimą, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą – tai yra pinigų plovimą.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, galėjo būti legalizuota per 17 mln. eurų, mokėti 100 tūkst. eurų siekiantys kyšiai.

Pareigūnai teigia taip pat tiriantys aplinkybes, susijusias su M. Navicko įmonės „LitLab“ vykdytomis administracinio pastato statybomis ir „Foxpay“ dalyvavimu valstybinių institucijų viešuosiuose pirkimuose.

Konkrečių projektų teisėsauga neįvardija, bet „LitLab“ vystė biurų pastato projektą prie Vilniaus oro uosto, o „Foxpay“ veikla susidomėta paaiškėjus, kad ji 2020 ir 2022 metais laimėjo Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros skelbtus atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugų konkursus su gerokai didesniais įkainiais, nei taikomais privatiems klientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento