Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 12

G.Grigaitė-Daugirdė: įvardinti principai užtikrinti atsakomybei už agresiją prieš Ukrainą

Teisingumo viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė, dalyvaudama Europos Tarybos šalių teisingumo ministrų konferencijoje, akcentavo aktyvią mūsų šalies paramą ir lyderystę siekiant užtikrinti visapusišką Rusijos atsakomybę už Ukrainoje įvykdytus tarptautinius nusikaltimus, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.
Susitikimas
Susitikimas / Teisingumo ministerijos nuotr.

„Esame ne tik pirmoji pasaulio valstybė, kuri kreipėsi į Tarptautinį baudžiamąjį teismą su siekiu inicijuoti „Hagos procesą“ pagal Romos statutą, bet ir nuolatos pasisakome dėl būtinybės steigti tarptautinį baudžiamąjį tribunolą agresijos nusikaltimui tirti.

Raginame visas šalis remti valstybių narių, įskaitant Lietuvos, pradėtus Rusijos įvykdyto agresijos nusikaltimo ikiteisminius tyrimus, akcentuojame žalos registro svarbą, žalos kompensavimo alternatyvas bei Europos Tarybos vaidmenį, atkuriant tarptautinį teisingumą. Visa tarptautinė bendruomenė turi įsipareigoti rasti efektyvius sprendimus dėl teisinės, politinės ir finansinės Rusijos atsakomybės užtikrinimo“, – teigia G.Grigaitė-Daugirdė.

Pasak G.Grigaitės-Daugirdės, rusijos federacijos agresijos prieš Ukrainą padarytos žalos registro, įkurto šių metų pavasarį, veikla yra vienas pirmųjų žingsnių, garantuojančių galimybes kompensuoti rusijos agresijos padarytą žalą. Tai svarbus žingsnis siekiant užtikrinti, kad teisingumas būtų atstatytas, o jį pajustų kiekvienas žalą ir nuostolius patyręs asmuo.

Teisingumo viceministrė, kreipdamasi į konferencijos dalyvius, pabrėžė ir būtinybę susitarti dėl bendros baudžiamojo persekiojimo strategijos taikymo tiek rusijos, tiek baltarusijos režimams, kurie daugiau nei pusantrų metų šiurkščiai pamina tarptautinės teisės normas, žmogaus teises ir pamatinius demokratijos principus. Dėl to tarptautinė konferencija Rygoje tampa svarbia platforma teisiniams mechanizmams, padėsiantiems užkirsti kelią nebaudžiamumui, įvardinti.

Taip pat renginio metu ministrai priėmė bendrą deklaraciją, kurioje įtvirtinti „Rygos principai“. Jais valstybės narės sieks veiksmingo žalos registro veikimo. Principai pabrėžia, kad registre turėtų būti vadovaujamasi į aukas orientuotu požiūriu, suteikiant teisių gynimo priemones ir užtikrinant žalos atlyginimą. Deklaracijoje pabrėžiama, kad registro procedūros turi ypatingą dėmesį skirti ieškiniams dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Pažymima, kad registras turėtų veikti remiantis visa apimančiomis tarptautinės teisės nuostatomis, pagal kurias, bet kuri valstybė, atsakinga už tarptautiniu mastu įvykdytus neteisėtus veiksmus, privalo visiškai atlyginti dėl tokių veiksmų padarytą žalą.

Renginyje dalyvavo Latvijos Prezidentas Edgars Rinkēvičs, Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Pejčinović Burić, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininkas Tiny Kox, Ukrainos teisingumo ministras Denis Malyuska, Ukrainos generalinis prokuroras Andriy Kostin, Europos Komisijos teisingumo komisaras Didier Reynders, Europos šalių teisingumo ministrai.

Europos Tarybos Ministrų Komitetui šiuo metu pirmininkauja Latvija. 2024 m. antrąjį pusmetį šiam komitetui pirmininkaus Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas