Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 22 /16:40

G.Grušas apie Pranciškaus vizitą į Lietuvą: popiežius jaučia, kur žmonėms reikia jo pagalbos

Popiežius į Lietuvą važiuoja pirmiausia aplankyti tikinčiuosius ir jiems suteikti vilties, o tai, kad jo vizitas sutaps su Nepriklausomybės šimtmečiu – tik sėkmingas sutapimas, sako Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Popiežius jaučia dvasioje, kur žmonėms reikia jo pastoracinės pagalbos, kad jis atkreiptų dėmesį. Tą mes matėme jo vizituose Afrikoje, Pietų Amerikoje. (…) Mes labai tikimės, kad jis atvažiuos, suteiks mums daugiau vilties, padės mums atkreipti dėmesį į mūsų sunkumus ir juose neįstrigti, bet matyti išeitis. Tą, ką jis daro kitur pasaulyje, mes turime didelę viltį, kad jis tą padės, jeigu išeis, kad jis atvažiuos, tai įdiegs mums daugiau vilties“, – trečiadienį žurnalistams sakė G.Grušas.

Tikslios datos, kada atvyks popiežius, G.Grušas pasakyti sakė dar negalintis. Pasak jo, būtent šiuo metu vyksta derinimas, ir netgi gali būti, kad popiežius Lietuvoje lankysis ne rudenį, kaip skelbta anksčiau.

„Tikrai konkrečios datos neturim, ir tikrai nėra užfiksuota. Aš net neapsiribočiau, kaip buvo minėta, rudeniu, todėl, kad tas gali keistis. Mes prieš dvi dienas patys sužinojom, vyskupai, ir dabar džiaugiamės, pradedam ruoštis, bet dar žymiai per anksti kalbėti apie konkrečias datas ir laikus“, – sakė G.Grušas.

Pasak G.Grušo, popiežiaus vizitas Lietuvoje nėra susijęs su politika, ir tai, kad būtent kitąmet Lietuva švęs valstybės šimtmetį – tik „maloningas sutapimas“.

„Kaip ir prieš 25 metus, kai atvyko Jonas Paulius II į Lietuvą, tai yra pirmiausia pastoracinė kelionė aplankyti savo tikinčiuosius, Lietuvą, Lietuvos žmones. Dėmesys visuose popiežiaus vizituose yra pirmiausia skirtas žmonėms – susitikimui, dalyvavimui. (…) Mes, vyskupai, esame paskelbę ateinančius metus 300 metų Trakų Dievo motinos, Lietuvos globėjos, ir labai maloningu sutapimu mes taip pat švenčiame šimtmetį nepriklausomybės. Pabrėžtina, kad popiežius nevažiuoja į šimtmečius, jis nevažiuoja į valstybines šventes, jis važiuoja pas žmones“, – sakė arkivyskupas.

Pasak Vilniaus arkivyskupo, greičiausiai popiežiaus vizitas bus trumpesnis negu Jono Pauliaus II-ojo, kuris Lietuvoje praleido keturias dienas.

„Šito popiežiaus vizitai yra žymiai trumpesni. Jis atvažiuoja, pabūna viename, kitame renginyje ir išvažiuoja. Tai, manau, po vieną dieną galima tikėtis, bet nežinau, ar daugiau“, – sakė arkivyskupas.

Kur tiksliai Lietuvoje lankysis popiežius, arkivyskupas pasakyti dar negalėjo. Jo teigimu, Lietuvos vyskupai pasiūlys programą ir vietas, bet sprendimus priims Vatikanas ir tai paaiškės ateityje. Tiesa, G.Grušas paminėjo, kad, nors vizitas bus pastoracinis, popiežius tikrai susitiks ir su aukščiausiais valstybės vadovais.

Laimos Penekaitės nuotr./Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas
Laimos Penekaitės nuotr./Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas

Vieno asmens ar institucijos, daugiausia prisidėjusios prie būsimo vizito, arkivyskupas įvardinti nenorėjo, G.Grušo teigimu, apsilankyti popiežių Lietuvoje jau seniai kvietė ir vyskupai, ir Prezidentė, ir Ministras Pirmininkas, ir Seimo pirmininkas. „Manau, kad bombardavimas įvairių kvietimų suveikė“, – sakė jis.

Paklaustas, kokios yra aktualios problemos, kurios galėjo paskatinti popiežių suplanuoti vizitą Lietuvoje, G.Grušas paminėjo emigraciją ir prekybą žmonėmis.

„Prekyba žmonėmis yra jo didelis interesas. Mes esame iš tų, kurie dažniausiai esame išnaudojami tuose procesuose, nors turime savo tarpe ir išnaudotojų, nesame be kaltės. Turime socialinių nelygybių, pažiūrėkite į žinias ir matysite, kokios problemos yra, akivaizdu. Manau, kad popiežius yra gerai informuotas apie mūsų problemas ir ateis mums padėti, Kristaus šviesoje atrasti kelią“, – sakė Vilniaus arkivyskupas.

Paklaustas, kokį įspūdį jam paliko popiežius bendraujant asmeniškai, G.Grušas atsakė: „Nuostabų“.

„Tai yra žmogus, kuris turi nepaprastai artimą jautrumą kitam žmogui, ir turi, kiek aš suprantu, vos ne regimąją atmintį. (…). Aš esu bendravęs ir vyskupų tarpe, ir Italijos, ir Lietuvos vyskupų, labai toks broliškumas jaučiasi. Tuo, ką kalba dažnai, matosi, kad jis tuo gyvena. Jis nori eiti į kontaktą, nori vesti žmones ir vyskupus arčiau Dievo. Ir jis tą evangelizaciją vykdo visu savo gyvenimu“, – sakė G.Grušas.

G.Grušas buvo vienas organizavusių Jono Pauliaus II-ojo vizitą į Lietuvą 1993 m. Jo teigimu, dabar Lietuvoje vėl sulaukti popiežiaus – ypatingas džiaugsmas ir malonumas.

„Jonas Paulius II-asis atėjo sustiprinti žmones, Lietuvą Nepriklausomybės pradžioje. Jis matė mūsų žaizdas, sunkumus ir atėjo pastiprinti žmones. Manau, kad Pranciškus, jeigu atvažiuotų, irgi atvažiuotų su tuo pačiu tikslu“, – sakė arkivyskupas.

Apie numatomą popiežiaus vizitą trečiadienį BNS patvirtino Prezidentūra.

„2018 metų rudenį numatomas Popiežiaus Pranciškaus vizitas į Lietuvą. Vatikanas artimiausiu metu turėtų paskelbti tikslią vizito datą ir statusą“, – atsakydama į BNS klausimą, patvirtino prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Spalį Vatikane su Pranciškumi susitiko premjeras Saulius Skvernelis ir jo šeima. Tuomet premjeras su popiežiumi aptarė emigracijos keliamus iššūkius, humanitarinę pagalbą Ukrainai, socialinės atjautos skurstantiems ir nuskriaustiesiems, pagalbos šeimoms ir gimstamumo skatinimo klausimus.

Dar prieš išvykdamas ministras pirmininkas žadėjo pasinaudoti proga ir pakviesti popiežių atvykti į Lietuvą.

2015-aisiais užsukti į Lietuvą Pranciškų kvietė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

VIDEO: Popiežius Pranciškus: kuklus poliglotas ir aistringas futbolo bei tango gerbėjas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas